Actualitat

Txarango impulsa col·lectivament un nou festival al Sàhara

El festival al Sàhara serà del 5 al 8 de desembre

S'han confirmat les actuacions de grups com Txarango, Zoo i Sra. Tomasa

Una dècada de reivindicació i música a l'Esperanzah!

| 11/10/2018 a les 14:30h

Organitzadors del festival
Organitzadors del festival | Bernat Almirall Juvés
Un dels moviments d'alliberament del Sàhara Occidental, Yalah! Sahara, ha organitzat per a principi de desembre un festival d'art, denúncia i reivindicació al camp de refugiats de Tindouf per donar visibilitat a la situació que viu el poble sahrauí. Prèviament a la trobada al desert del Sàhara, al novembre també es faran esdeveniments tant a Barcelona com a Madrid. Els primers grups confirmats són Txarango –que forma part també de l'organització–, Zoo, Xavi Sarrià, Itaca Band i Sra. Tomasa –que actuarà al concert de Barcelona–.

Un dels principals objectius d'un festival d'aquestes característiques és fer visible la situació dels refugiats més antics del món (enguany fa 43 anys que viuen al que és considerat el desert més dur del món). D'aquesta manera, explica Alguer Miquel (Txarango), “es pretén interpel·lar a la plana política internacional perquè no pugui mirar cap a una altra banda i posi fi a aquesta situació de vulneració dels drets humans”. Alhora, reconeix també: "La guerra és la campanya més efectiva, però no és bona per ningú. Estem convençuts que es pot fer d'una altra manera, que es pot fer a través de la cultura".
 

El delegat del Front Polisario a Catalunya, Alguer Miquel (Txarango), l'actriu Rosa Maria Sardà i Pallasos en Rebeldía. Foto: Bernat Almirall Juvés


Les accions al Sàhara
La cita a Tindouf (Algèria) serà del 5 al 8 de desembre. El festival, a més de portar artistes d'aquí, també vol apropar i fomentar l'intercanvi d'ambdues cultures amb l'actuació d'artistes locals. "Volem fer el festival més gran que s'hagi fet mai als camps de Tindouf per pressionar la comunitat internacional perquè se celebri un referèndum per l'autodeterminació del poble sahrauí", explica l'organització.

A part del festival en si, també es faran dues grans accions. D'una banda, denunciar mediàticament el gran mur –de 2.720 km, amb 180.000 soldats i 7 milions de mines antipersones– que separa famílies sahrauís des de fa anys. I de l'altra, celebrar una nova edició del Fisàhara, un festival de cinema solidari que, a part de fer arribar a la població sahrauí les produccions internacionals, també vol que el poble aconsegueixi estar format per documentar la seva història a través de mitjans audiovisuals. 


Esdeveniments previs
Els dies 11 i 30 de novembre se celebraran concerts a Barcelona i a Madrid, respectivament, per recaptar fons per al Yalah Sàhara i conscienciar la població del conflicte del qual "Espanya és responsable", sentencia l'actriu i membre de l'organització Rosa Maria Sardà, per haver venut el Sàhara al Marroc. 

L'organització
Yalah Sàhara està impulsat per la Delegació del Front Polisario a Catalunya, Txarango, Pallasos en Rebeldía, Casa Nostra Casa Vostra i FiSàhara, Sàhara Dempeus, entre altres. 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Sàhara, Xavi Sarrià, Itaca Band, Sra Tomasa, Zoo, Txarango, concerts, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.