Videoclip

Dinamo, la font d'energia que funciona a base de ska, estrena «Lo que más vale»

Els mallorquins emprenen el proper 22 de novembre la seva setena gira a Mèxic, el país que els ha acollit com unes figures de l'ska internacional

| 13/11/2018 a les 13:00h

Dinamo
Dinamo | Arxiu artista
El grup da ska-latin mallorquí Dinamo és un dels més veterans en actiu de l'escena balear. Actualment segueixen presentant Ahora bajo y arreglo todo (Runaway Discos, 2017). Després de gairebé quinze anys de vida i cinc treballs, el seu creixement ha estat gradual i ininterromput fins a convertir-se en referent internacional d'un gènere nascut fa prop de cinquanta anys a Jamaica. Avui estrenem "Lo que más vale", un videoclip dirigit per Joan Garau, amb imatges recollides al festival anglès Boomtown Festival (de Winchester), on el grup ha actuat en tres edicions.


El proper 22 de novembre emprenen la seva setena gira a Mèxic, el país que els ha acollit efusivament des de la primera vegada que hi van tocar, l'any 2008. Actuaran a Monterrey, Guanajuato, León i Ciutat de Mèxic, els bastions del grup al país centroamericà. Joan Roca, baixista del grup i exbaixista d'Antònia Font, comenta: "Estam molt agraïts de com ens reben a Mèxic. Tenim una base de fans que es va eixamplant amb el boca a orella i que agraeix el nostre esforç d'actuar contínuament al seu país". Expliquen que tenen una estructura de treball estable a Mèxic amb promotors, tècnics i road managers que formen amb ells un gran equip, fet que facilita les seves gires.

A més de Mèxic, els mallorquins han estat tocant també als Estats Units, concretament a Los Angeles, i també a Colòmbia, on també tenen seguidors. Quan els preguntem com s'ho fan per tocar tant a fora expliquen: "A través de les xarxes anem investigant on hem tengut més impacte, per valorar i mesurar al màxim els nostres esforços. Obrir un nou mercat és arriscat però a la vegada molt il·lusionant". I no n'hi ha per menys, ja que la formació té més de 45.000 seguidors a Facebook, molts dels quals de l'altra banda de l'oceà.

Sobre les diferències entre el públic d'allà i d'aquí, Federico Fossati, líder i lletrista de Dinamo, apunta: "Crec que hi ha diferències marcades. Aquí a Europa la gent ens entén com un divertiment, un grup per ballar i passar-ho bé, cosa que no veiem pas malament! Però a Mèxic, per exemple, podem veure que la relació amb nosaltres és més emotiva i sentimental. Veure com els fans tanquen els ulls i coregen les nostres cançons de principi a final és molt reconfortant, especialment, en el meu cas com a lletrista. La gent s'ha escoltat molt el grup i això es nota". La manera que tenen d'entendre l'ska té un origen contestatari, però des d'una perspectiva més filosòfica i existencialista que políticament combativa, entenent el dia a dia i la supervivència en un món ferotge i capitalista com una lluita contínua des de l'amor i el bon rotllo. Una manera d'entendre la vida i l'art que es contagia en els seus directes. 


Actualemnt, a banda d'aquesta gira imminent, el grup està treballant amb propostes molt interessants, la més important, la convidada que han rebut per actuar al proper esdeveniment de Ska Stars Simfónico de DF, una actuació única al mític teatre Metropolitan on Federico Fossati i Joan Roca interpretaran una cançó de Dinamo juntament amb una orquesta simfònica. "És una grandíssima notícia que evidencia el creixement del grup a Mèxic, i que ens donarà l'oportunitat de conèixer figures de l'ska d'arreu del món, i a banda és tot un honor poder-hi ser", conclou Fossati.

Com a cirereta del pastís, el grup és un dels tres finalistes a Millor disc en llengua no catalana als propers Premis de la Música Balear, que s'entregaran al Teatre Xesc Forteza de Palma el 28 de novembre. Serà una oportunitat per donar-se conèixer als territoris de parla catalana i, amb sort, emprendre una gira a Catalunya, una espineta que tenen clavada. 

Foto: Arxiu de Dinamo

Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, Mèxic, ska, EDR Balears, Dinamo, estrena, videoclip

COMENTARIS

Èxit

Anònim, 13/11/2018 a les 21:38

'..El globo no tiene rumbo pero tiene un derrotero..''
On hi ha molt d'esforç , sempre surt un bon resultat i aquest és el vostre. Enhorabona!
Sou uns cracks, per mi, els millors!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.