Premis ADPC

El periodisme feminista també té premi

Divendres 23 de novembre va tenir lloc al Caixafòrum de Barcelona la gala dels Premis de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

| 27/11/2018 a les 15:00h

Premiades a la gala dels XXV Premis de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya
Premiades a la gala dels XXV Premis de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya | Rosmi ADPC
Enderrock va ser un dels nombrosos guardonats en les Premis de Comunicació no Sexista del passat divendres 23 de novembre. El premi Bones Pràctiques de Comunicació per visibilitzar les dones de la música enguany ha estat per a l’exposició D’ONES (R)evolució de les dones en la música, organitzada per la Generalitat de Catalunya a partir d’una iniciativa del Grup Enderrock. Van recollir el premi la comissària de l'exposició, Helena Morén Alegret, i el gerent del Grup Enderrock, Jordi Novell.

En el seu discurs, Morén va destacar de l'exposició que inclou mil noms de dones de la música catalana de l’últim segle fins als nostres dies: "Es tracta d'una exposició que es va poder veure cinc mesos al Palau Robert de Barcelona i després en versió reduïda un mes a Tortosa, un altre a Vic i a la primavera vinent es veurà si tot va bé a Lleida. També estem treballant amb l’Institut Català de les Dones (ICD) per portar-ne una mostra a les biblioteques. A l’exposició posem el focus a escoltar la veu de les dones, i posem la mirada en la gran diversitat de talent en llibertat que hi ha hagut, hi ha i hi haurà. Perquè no hi ha un sol gènere musical, com no hi ha una sola manera de ser dona".
 
Els agraïments van anar dirigits "a la feina que hem fet entre tots els equips implicats, per assenyalar els referents femenins, també en la música". Una feina que fa cinc anys que Enderrock treballa amb l’Institut Català de les Dones (enguany, gràcies al seu suport, ha arribat un sisè CD recopilatori de dones en la música que ha aparegut a la revista de novembre, dedicada especialment a les veus femenines actuals de la música catalana).

L’exposició ha estat l’oportunitat de seleccionar fins a mil noms de dones de la música catalana: "Perquè ja mai més ningú pugui dir que no hi ha prou noms per poder escoltar-les, programar-les, consumir-les i fer-les passar a la història. Volem seguir visibilitzant la genealogia femenina, tants cops silenciada". 
 

Premis de Comunicació No Sexista. Foto: Rosmi ADPC


La comunicació no sexista i les bones pràctiques dels periodistes

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) va celebrar divendres passat la gala dels Premis de Comunicació No Sexista 2018. En la seva 25a edició, la periodista esportiva Maria Fernández i el periodista Jordi Julià es van encarregar de presentar-la. Abans havien donat la benvinguda a l'acte la presidenta de l’ADPC, Mavi Carrasco Rocamora, i la tresorera de l’Associació, Marta Corcoy. El guardó estrella, el quart Premi Margarita Rivière al rigor periodístic amb visió de gènere, va recaure enguany en la periodista Rosa María Mateo.
 
Rosa María Mateo en el seu discurs d'agraïment divendres passat

Marisol Soto Romero, directora i presentadora del programa Feminismes a Ràdio 4, va rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista per espais radiofònics que visibilitzen les dones en les seves múltiples facetes des d’una ràdio pública.

Ana Pastor, directora i presentadora el programa El pbjetivo a La Sexta, va ser guardonada amb el premi a les Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista per un programa innovador en el periodisme de dades i la verificació del Fact-Checking Network. 
 
Ana Pastor recull premi de la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya Neus Bonet

Rosa De Diego i Rosa Quitllet, de les dones periodistes de RTVE que van impulsar el moviment MujeresRTVE, que denuncia la desigualat salarial i la manipulació informativa tot reclamant continguts amb perspectiva de gènere, van recollir també un dels guardons.

Les xarxes socials i les possibilitat que ofereixen a les dones també van ser protagonistes en el discurs de la reusenca Raquel Córcoles, il·lustradora i creadora de Moderna de Pueblo. 
 
Raquel Córcoles recull premi de la presidenta de l'ADPC Mavi Carrasco

La primera gran ovació de la nit va coincidir amb l’entrega del darrer premi de Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista a la periodista esportiva Gemma Herrero, que des de fa més de vint anys treballa per la visibilització de les esportistes als mitjans de comunicació.
 
Gemma Herrero rebent el guardó de l'ADPC

I un dels moments més emotius de la gala, a la qual van participar representants polítiques (entre les quals la presidenta de l'ICD, Núria Balada) i socials (amb presència entre el públic també de periodistes com Josep Cuní o Elisenda Roca), va ser durant l’entrega a la periodista Carmen Sarmiento del Premi Trajectòria Professional. 
 
Carmen Sarmiento rep el Premi Trajectòria de mans de Rosa Maria Calaf
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Carmen Sarmiento, rosa maría mateo, Premi Margarita Rivière, adpc, premis, d'ones, Moderna de pueblo, Ana Pastor

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.