Actualitat

Jansky: «A fora mai no ens demanen per què cantem en català»

Els mallorquins es van alçar amb el premi a millor grup en llengua minoritzada al Suns Europe Award

| 12/12/2018 a les 13:00h

Jansky
Jansky | Andrea Tomasin
En els darrers temps tots són alegries per l'escena balear. Jansky, un dels grups que va actuar a la gala d'entrega dels primers Premis de la Música Balear, venien directament d'Itàlia de recollir un guardó molt especial, el reconeixement com a millor grup en llengua minoritzada d'Europa. El Festival Suns Europe, celebrat a la ciutat d'Udine, amb una tipologia semblant a la dels antics festivals mítics com el de San Remo, acull només grups i artistes europeus que cantin en llengües minoritzades.

El duet mallorquí format per Jaume Reus i Laia Malo va convèncer el jurat, que els va distingir sobretot per la innovació musical, en el seu afany de fusionar poesia i música electrònica. Laia Malo explica: "Per nosaltres fou una alegria molt gran veure que se'ns havia valorat precisament pel que nosaltres hem apostat des del principi, per una música de present amb una finestra cap al futur. El fet de cantar en una llengua minoritzada no vol dir que hagis de fer música tradicional o pop-rock". Aquests premis, que han celebrat la quarta edició dins el festival, fan visibles propostes europees que persegueixen l'essència lingüística de cada indret. A banda, el Suns Europe també toca altres disciplines com el cinema i la literatura.



El premi arriba en un moment molt bo per a Jansky. Aquesta tardor han presentat el seu tercer treball d'estudi, This Is Electroverse (Hidden Tracks, 2018) i al llarg de l'any han culminat una gira que ha passat per quatre dels cinc continents, amb concerts a Suècia, Marroc, França, Anglaterra, Argentina o Corea. Per tant, parlen amb propietat sobre com funciona una llengua minoritzada en l'àmbit internacional: "Tenim la sensació que en els grans festivals s'aposta per propostes còmodes, els projectes miren d'adequar-se al que està passant en el pla musical, de llengua o de missatge en cada moment. Busquen assimilar-se a un fil comú".

La manca de risc de les propostes musicals i dels grans festivals internacionals fa que les propostes que sí que arrisquen tinguin una mica més de dificultat a l'hora de fer camí. Laia Malo conclou: "En tot el món, i enguany només ens mancaria Oceania, no ens han demanat mai el motiu pel qual cantem en català. Nosaltres creiem en la naturalitat del fet en si mateix. Els únics indrets on ens han qüestionat el motiu són el mateix Principat o Mallorca". Expliquen també que des de la introducció de la globalització i del capitalisme en l'art, el fet de trobar propostes singulars és més difícil. "És com si haguéssim entès la globalització malament. La hiperconnectivitat fa que propostes que podrien ser diferents per les característiques del lloc on nasqueren, en el moment de sortir al mercat acabin assemblant-se molt les unes a les altres", conclou la poeta. 

Si voleu conèixer la singularitat de la proposta de Jansky hi ha dues oportunitats abans que acabi l'any: el dijous 13 a la barcelonina Sidecar dins la festa del segell Hidden Tracks, i el dissabte  22 de desembre a la sala Diskette de Palma, que pretén revitalitzar el barri de Gomila, el mateix barri on Jimi Hendrix va fer la seva única actuació a tot l'Estat a final dels seixanta.
 

Jansky Foto: Arxiu Jansky

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Jansky, actualitat, EDR Balears

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.