Obituari

​Mor Moncho, la veu gitana del bolero català

El cantant ha mort a Mataró als 78 anys

El 2017 havia anunciat la retirada després de més de mig segle de música

El cantant serà homenatjat el proper 14 de gener a L’Auditori de Barcelona

| 28/12/2018 a les 15:32h

Moncho
Moncho | Juan Miquel Morales
Ramon Calabuch i Batista, conegut al món artístic com Moncho, ha mort avui a Mataró. Moncho havia nascut a la Vila de Gràcia en un ambient de rumba catalana però ben aviat es va decantar per cantar boleros. L'artista va emprendre el seu rumb als anys seixanta amb epés com Llévatela (Discophon, 1964), encapçalat per la cançó d'Armando Manzanero, alhora que potencia les relacions amb els països llatinoamericans, en particular Cuba, tot i que una relliscada logística (posar-li música a uns textos de José Martí) atura la seva carrera a l'illa temporalment. Cançons com "Bravo", "El tiempo que te quede libre" i "Amor, no fumes en la cama" popularitzen el cantant com a veu sensual i còmplice, sense estridències, del gènere bolerístic. Antologies com ara El gitano del bolero. Todas sus grabaciones (1969-1975) (K. Industria Cultural, 1998) recopilen els èxits de la seva primera etapa, amb adaptacions de Benny Moré i Manzanero.

Col·laborador d’Alejandro Sanz (la cançó "Me vestí de silencio") i Miguel Poveda en el seu disc Desglaç (DiscMedi, 2005), adopta el català en el disc Paraules d’amor (Horus, 1993), amb versions de clàssics de la Cançó). En la seva etapa madura destaquen treballs com En el medio de la vida (Horus, 1999) i Quédate conmigo (Virgin-Drac, 1999), així com nous enregistraments en català, On és la gent (K. Industria Cultural, 2003; amb adaptacions de Joan Isaac i Joan Manuel Serrat) i I tant que sí (K. Industria Cultural, 2005). El 2006 presenta al Liceu l’espectacle De L’Havana a Barcelona. De la rumba al bolero. En el disc El tío Moncho. El arte del bolero (Romany Records Music, 2007), col·labora amb artistes com Diego el Cigala, Lolita, Niña Pastori, Tomatito i Jorge Pardo.

El 2017 va presentar Mis queridos boleros (Satélite K), un treball que havia enregistrat a poc a poc amb músics cubans i que va aparèixer després de la seva malaltia, quan ja no el va poder presentar en directe.

Feia poc que l’artista havia anunciat la seva retirada per les seqüeles d’un càncer que l’havia deixat només amb una corda vocal i els seus companys li preparaven un gran concert d’homenatge per al proper 14 de gener a L’Auditori de Barcelona. Al concert hi participaran artistes com Joan Manuel Serrat, Antonio Carmona, Estrella Morente, Sabor de Gràcia, Diego el Cigala, Miguel Poveda, Pau Donés, Rosario, Dyango i Lolita, i ja ha exhaurit les entrades.
 

Moncho al Palau de la Música l'any 2010. Foto: Xavier Mercadé

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Moncho, rumba, Bolero

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.