premis enderrock 2019

Els Premis Enderrock 2019, en 10 claus

Consulta els deu punts principals de la gala dels Premis de la Música Catalana d'enguany

| 28/02/2019 a les 09:30h

Premis Enderrock
Premis Enderrock | Xavier Mercadé
El què, el quan i l'on els tenim gravats a foc: la 21a edició dels Premis Enderrock 2019 tindrà lloc a l'Auditori de Girona avui, 28 de febrer a les 20.45 h. Però, a més d'aquesta informació bàsica, hi ha altres dades de la gala que potser t'interessa saber, com les personalitats que hi assistiran o algunes sorpreses que ja podem revelar. Aquí tens 10 claus per seguir fil per randa els Premis de la Música Catalana d'enguany. 

1. Cançó exclusiva amb lletra de Jordi Cuixart
Els Premis Enderrock estan estretament vinculats a l'actualitat política i social del país, i per aquest motiu el tret de sortida serà amb l'estrena de la cançó "Resistir és vèncer" del nou disc de la Companyia Elèctrica Dharma, la lletra de la qual l'ha escrit expressament Jordi Cuixart. La interpretarà la Dharma juntament amb Gemma Humet i el Cor Geriona, així com també pujaran a l'escenari l'esposa del president a l'exili Carles Puigdemont, Marcela Topor, i la germana de la consellera a la presó Dolors Bassa, Montse Bassa, amb els seus fills respectius, en representació de l'Associació Catalana de Drets Civils. 

2. Avançaments en exclusiva
Entre les actuacions confirmades de diversos artistes del panorama català durant la gala destaquen les estrenes en exclusiva d'algunes cançons. Avui serà la primera vegada que Oques Grasses interpreten un dels temes del seu recent disc, Fans del sol (Halley records, 2019), en directe, així com també ho faran Lax'n'Busto amb una de les cançons de Polièdric (RGB Suports, 2019), i Porto Bello destaparà un dels temes de L'ull de la tempesta (Música Global, 2019). A més, l'Auditori presenciarà l'avançament de dues cançons del proper disc de la Companyia Elèctrica Dharma, que sortirà el proper 29 de març, i un tema del pròxim treball de Joan Rovira, que també veurà la llum a la primavera. 


3. Faixedas i Xuriguera, els presentadors
Des de l'any 2014 aquest duet humorístic format pels dos exmembres de Teatre de Guerrilla Rafel Faixedas i Carles Xuriguera presenta la gala dels Premis Enderrock. Sumant un any més al carro d'aquesta tradició, els dos actors tornaran a conduir la nit dels Premis de la Música Catalana. 

4. Entregadors de totes les disciplines
Per a l'entrega de reconeixements, la gala d'enguany ha convidat personalitats de tots els àmbits de la cultura i la societat catalana a ser els lliuradors dels guardons. Entre els noms que pujaran a l'escenari hi trobem actrius com Georgina Latre i Júlia Barceló, periodistes com Màrius Serra, Eloi Vila i Roger Carandell, músics com Roger Mas, Elena Gadel o Ju, i fins i tot cuineres com Fina Puigdevall i Carme Ruscalleda. 

5. Premis especials
Durant la gala també hi haurà lloc per als premis especials d'aquest 2019. El Premi Enderrock d’Honor el recollirà La Trinca pel 50è aniversari de la seva creació, el Premi Enderrock a la Trajectòria serà per a Joan Manuel Serrat, que debutava fa poc més de mig segle i que va canviar la història de la Nova Cançó, i el Premi Enderrock Estrella se l'enduran les fotògrafes Colita i Pilar Aymerich. D'altra banda, el productor valencià Mark Dasousa rebrà el Premi Trayter al Millor productor i arranjador
 

La Trinca. Foto: Arxiu Josep Maria Mainat


6. Els nous guardons
La majoria de reconeixements tenen un llarg recorregut als Premis Enderrock d'anys anteriors, però aquest 2019 hi haurà dos nous guardons que s'incorporen a la llista de reconeixements. Un és el Premi Xesco Boix al Millor disc per a públic familiar, que atorga un jurat especialitzat a The Penguins - Reggae per Xics, i l'altre és el Premi al Millor treball de hip-hop i músiques urbanes de la votació popular, que en aquesta primera edició es disputen Zoo, Lildami i Valtonyc

7. Els artistes més nominats
L'obertura de la tercera fase de votació popular va mostrar quins eren els tres finalistes per a cada categoria dels Premis Enderrock 2019. D'entre totes les modalitats, Els Catarres són el grup que lidera el rànquing de finalistes per votació popular amb cinc nominacions, seguit de Doctor Prats i Alfred García amb quatre, mentre que Buhos i Judit Neddermann els segueixen amb ters nominacions cadascú.

8. Rècord de participació 
Aquesta 21a edició arriba a un rècord històric de participació. Les votacions a través del registre personal a internet han recollit al voltant de 50.000 vots d'usuaris únics repartits en les tres voltes de votació popular, un rècord absolut de participació, d'un 60% més que l’any anterior. 

9. Seguiment mediàtic
A més del centenar de periodistes acreditats per a l'esdeveniment, a partir de les set de la tarda el programa Independents d'iCat, conduït per Josep Martín, seguirà la gala dels Premis Enderrock 2019 i parlarà amb els principals protagonistes de la nit. Els 40 posaran la banda sonora de la pregala i dedicaran el seu programa ADN 40 als finalistes d'enguany, i el programa Fes-te Rac105 de Xavi Canalías, a Rac105, també inclourà intervencions dels guanyadors de la nit. 

10. La gala en directe
A partir de l'inici de la gala, a les 9 del vespre, iCat transmetrà en directe el transcurs de la nit dels Premis Enderrock 2019, així com també farà connexions amb els informatius. A més, per televisió, l'edició d'enguany dels Premis de la Música Catalana es podrà veure en directe a través de la XAL per les televisions locals i l'endemà pel canal 33.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Jordi Cuixart, Premis Enderrock 2019, 10 claus, premis

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.