portada

Guillem Roma publica noves cançons d'ànima vella

Diumenge 24 de març el C.A.T. acollirà la presentació del seu nou EP, titulat 'La constant i la variable'

Com sona una cançó de Guillem Roma amb la veu de Los Manolos?

| 15/03/2019 a les 14:00h

Guillem Roma
Guillem Roma | Alba Roma

Guillem Roma publica avui un EP amb sis cançons: recupera 6 referències ja publicades, que han agafat una nova vida musical, amb uns accentuats aires tropicals. El resultat és La constant i la variable (u98 Music, 2019), protagonitzat per cançons noves amb una ànima vella.

"Quan acabes un disc, penses com podria haver estat alguna de les cançons. Durant les mescles podries estar un any més canviant coses. És gairebé com els universos paral·lels: tries una cançó, i per l’altre costat potser ha crescut una altra cançó. En aquest moment et quedes amb la cosa de com hauria estat amb aquell ritme base, en lloc d’aquest", explica Roma. Ara ha volgut fer renéixer i donar nova vida a algunes d'aquestes cançons, i apareixen de nou "Alguna cosa se nos está escapando", "No hay lugar", "El teu llit", "Volando junto a ti", "Oxitocina" i "Dejarnos ir", cançons antigues que en molts casos els seus seguidors més actuals no coneixien.



Cançons d'ànima vella
"El disc té aquest punt d’ànima vella, alma antigua, amb una cohesió i un so moderns, però en aquesta línia del darrer disc de Natalia Lafourcade amb Los Macorinos, els guitarristes que havien tocat amb Chavela Vargas. Fins i tot com el darrer disc del Drexler, només amb la guitarra. És una nova onada, que va des de Rosalía fins a Monsieur Periné The Gramophone Allstars, que recuperen cançons jamaicanes de fa segles", situa Roma. És un univers amb el qual se sent a gust.

De fet, les sonoritats tropicals sempre havien acompanyat les cançons de Guillem Roma en treballs anteriors. En aquest, per això, s'accentuen encara més: "Sempre he estat més dispers estilísticament i d’influències. Tenia ganes de no ser-ho tant –que no vol dir que sigui irreversible i ho mantingui als propers discos...–, però sí que tenia ganes de fer una cosa sonorament molt més compacta. Fins i tot estèticament. Volia que sonés més petit i acústic", explica. "En aquest sentit, ha aflorat o s’ha explicitat aquesta influència llatinoamericana, que ja hi era en altres discos. També m’agrada reivindicar-ho, perquè és una cosa molt característica meva, i d’altra banda crec que en el pla creatiu és un camí que m’agrada molt explorar. Com l’antic camí de l’havanera; no deixa de ser un enllaç que hi ha hagut sempre entre el Mediterrani i les Antilles, el Carib."
 

Guillem Roma Foto: Alba Roma


Per fer-ho, les cançons eren antigues: "Sempre estem amb lo nou. No seria aquí si no en traiés alguna cosa nova, un nou videoclip, un nou senzill... però a més a més, és un nou que dura molt poc, perquè tot va molt ràpid. Treus un disc i t’has estat un any per fer-lo i al cap d’un mes ja està, ja no és nou, ja no és notícia. Vivim en la dictadura de lo nou, i de vegades oblidem el valor que té lo vell. De vegades és més nou agafar alguna cosa vella que no pas fer una cosa nova que s’assembla molt al que has fet o acabes de fer. Tenia ganes de posar en valor lo vell".

Una banda única
Ha gravat el disc amb Pau Figueras (guitarra), Dídac Fernández (percussió), Marta Roma (celo) i Miquel Ángel Cordero (contrabaix). Als directes hi haurà una novetat important, i és que Roma pràcticament no tocarà la guitarra. La presentació oficial del nou disc serà el diumenge 24 de març a les 7 de la tarda al Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia. Allà es podrà veure la formació en directe que l'acompanyarà, amb el guitarrista Guillem Plana i el baixista Miquel Sospedra, entre altres.

Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, disc, La constant i la variable, actualitat, Guillem Roma

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.