festivals

Un Primavera Sound amb denominació d'origen

Repassem els artistes catalans que participen a la 19a edició del festival que comença avui

De Rosalía a Cupido, passant per Conttra i Pavvla

| 27/05/2019 a les 14:00h

Primavera Sound
Primavera Sound | Xavier Mercadé
Si observes el cartell Primavera Sound i alhora estàs al dia del que passa a l'escena musical catalana, podràs traçar força punts de relació. Tots dos estan passant per una època de transformació, l'un es fa ressò de l'altre. El line-up del 2019 té 26 grups o solistes d'aquí que representen l'efervescent i heterogeni panorama que tenim. Des de l'indie fresc de Conttra fins a la transgressió de Pavvla, passant pel fenomen Rosalía, desgranem els artistes catalans que actuen al macrofestival que comença avui mateix.

Aquest dilluns 27 ja es podran sentir les tonades del primer grup català a la sala Apolo. Les encarregades de llançar el tret de sortida del festival seran el quintet barceloní Kelly Kapøwski i el seu indie introspectiu. Cal destacar que el grup és una de les tantes propostes que aquest any formen el cartell formades íntegrament per dones. Amb l'eslògan The new normal, el festival ha apostat per un cartell on la paritat és la norma principal, amb el cinquanta per cent de la programació amb presència femenina.

No serà fins al dijous 30 amb l'arribada dels concerts de pagament al Parc del Fòrum que els artistes amb denominació d'origen tornaran a escena: la música minimalista d'Odina, el rock'n'roll destructiu i festiu de Manil·las (trio liderat per Maika Makovski) i les versions d'Aliment dels anglesos Television Personalities. Aquests últims actuaran a l'escenari Your Heineken Stage, localització especial on els grups faran versions dels seus ídols. A més d'Aliment, al mateix lloc també hi podrem trobar la resta de dies de festival Mujeres versionant el grup de garage rock peruà Los Saicos, Me and The Bees amb temes de The Breeders Evripidis and his Tragedies amb els himnes de The Magnetic Fields.

Altres noms que també es podran veure al Fòrum seran Pavvla amb la seva evolució pop i la proposta experimental flamenca de María José Llergo, que intenta buscar els límits de l'estil que va popularitzar Camarón mitjançant l'experimentació amb la forma però respectant el contingut.
 

Pavvla al Primavera Sound. Foto: Kimberley Ross


El Primavera més urbà
Tot i tenir representació en múltiples estils, l'apartat estilístic on més catalans trobem és el de la música urbana. El millor exemple és Rosalía, l'artista catalana que apareix indiscutiblement com un dels principals caps de cartell del Primavera. La fusió entre el flamenc, el trap i altres estils urbans que fa la cantaora de Sant Esteve Sesrovires l'han catapultat a escala mundial tocant a festivals internacionals que són la meca del pop d'avui, com el Coachella o el Lollapalooza.

A part de Rosalía, també tenim altres indicis al cartell per intuir que la música urbana està de moda també a Catalunya, com ara Albany, el petit gran secret de l'escena trap nacional. Dins el cicle de concerts gratuïts que es realitzen a la ciutat durant els dies del Primavera, podrem gaudir de l'últim projecte del català Pimp Flaco, el pop-trap indie de Cupido. A més, al mateix concert gratuït podrem gaudir del glamur i l'atreviment d'Aleesha, Lil Moss i el seu estil despreocupat i picant.

L'altre gran bloc d'artistes catalans del cartell es troba en l'àmbit de la música electrònica. A més del clàssic DJ Coco hi trobarem els beats d'IM, Shakti Alliance, Ylia i DJ Rosario & Sama Yax.


Per als més professionals
Un dels espais on es podrà gaudir de més música catalana serà el Primavera Pro, zona exclusiva per a gent de la indústria musical. En aquest lloc de reunió que vol servir com a fòrum d'aprenentatge i expansió cultural s'han seleccionat fins a sis grups del territori per representar el moviment actual. Entre aquestes propostes emergents hi ha l'indie festiu de Conttra, el rock selvàtic d'Ominira, el trance jungle blues d'Egosex, el dream-pop distorsionat d'Agost, els frescos puntejats de Retirada! i la magnètica veu de Museless. A més, aquests últims tres grups actuaran per partida doble al Primavera, ja que Museless i Retirada! seran també al Parc del Fòrum i Agost a la sala Apolo.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Lil Moss, Agost, Conttra, Pimp Flaco, Cupido, Rosalía, PrimaveraPro, festivals, Retirada, Pavvla, Primavera Sound

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.