Aniversari

​Toti Soler, 70 anys

El genial guitarrista porta més de cinc dècades als escenaris

Malgrat no ser un cantant molt conegut és l'autor d'èxits com "Em dius que el nostre amor" o "Susanna"

| 07/06/2019 a les 14:30h

Toti Soler actuant al costat de Gemma Humet
Toti Soler actuant al costat de Gemma Humet | Pere Masramon
El compositor, guitarrista i arranjador, Toti Soler compleix avui 70 anys. Es va donar a conèixer de ben jove tocant el baix amb Els Xerracs, banda amb la qual fins i tot va tocar al Palau de la Música Catalana però que només va deixar un sol enregistrament: un EP amb quatre cançons. Posteriorment el trobem a Brenner’s Folk i a Pic-Nic, on també hi havia carismàtica Jeanette. Al capdavant d’Om va dirigir l’enregistrament del primer disc de Dioptria (Concèntric, 1969) de Pau Riba, ara fa 50 anys.



Però Toti es va donar a conèixer al gran públic tocant la guitarra en solitari i al costat d’Ovidi Montllor. Els àlbums Liebeslied (Edigsa, 1972) i El gat blanc (Edigsa, 1973) són bons exemples de la seva primera producció. Tot i que no és un cantant molt conegut és l'autor d'èxits com "Em dius que el nostre amor" o "Susanna", adaptació en català del tema de Leonard Cohen. Company inseparable d’Ovidi Montllor, va seguir enregistrant els seus propis discos: Laia (Zeleste-RCA, 1978), Lonely fire (Zeleste-RCA, 1979), Epigrama (Audiovisuals de Sarrià, 1985)… També ha enregistrat amb altres músics com Taj Mahal, Léo Ferré o Maria del Mar Bonet.

La seva obra alterna peces instrumentals amb temes cantats que són defensats tant per ell mateix com per un bon grapat de partenaires ocasionals com Cinta Massip, Ester Formosa, Sívia Pérez Cruz, Gemma Humet… El 2005 va rebre el Premi Nacional de Música i l’any següent, la Creu de Sant Jordi.
Especial: Aniversaris
Arxivat a: Enderrock, Toti Soler, efemèrides, guitarra, aniversari

COMENTARIS

admiracio

Anònimernest suñol bosch, 03/08/2019 a les 16:43

aquesta es una paraula que defineix el que sento per tu,sentiment,evocació,suing, i sobre tot o potser al costat de totes aquestes alegria per la musica que ens as donat

Grandiós

Jacint Faura, 30/11/2020 a les 22:21

No cal ser músic per apreciar la bona música, però crec que només els músics podem arribar a entendre el que musicalment ha fet el Toti en la seva dimensió plena. Si entens d'harmonia t'adonaràs que el plantejament harmònic que ha fet el Toti en la seva obra és únic (se'l distingeix al primer o segon acord) i d'una coherència total en les seves seqüències harmòniques. Prova de reproduir els seus acords amb la guitarra o el piano. Si s'adaptessin certes obres seves per a orquestra simfònica seria difícil resistir tanta riquesa harmònica en aital plenitud instrumental.
El Toti ha creat un estil propi, inconfusible, amb elements catalans, mediterranis i flamencs. Sento la seva música i veig el Mediterrani del Serrat, el Camí de Rupit de Pegasus, platges, sabines, i les bulerías de Diego del Gastor, i a més amb una modalitat harmònica única en els acords que el Toti ha creat i que és la cola que lliga perfectament aquests i altres elements...tot mentre s'hi diu poesia pel damunt! En Toti és un dels grans i em sento afortunat d'haver viscut i gaudit de la seva època. Si el Toti hagués nascut a, poso per cas, Alemanya, o Àustria, tindria la consideració de gran compositor, que no té aquí, tot i que ho és. Tindria carrers, escoles de música i beques amb el seu nom.
Però aquest país, i el gust i la cultura musical dels poders fàctics són a anys llum d'apreciar una bellesa tan exquisida. Perles per a porcs.
Escolteu la música del Toti, amb un bon equip o amb auriculars i els ulls tancats per a no perdre-us ni una nota, ni un harmònic, ni el més mínim matís. I aneu-lo a veure en concert si teniu la sort de que programa a prop vostre. És un déu -modest, líric- entre humans.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.