Efemèrides

Pepe Sales, 25 anys

Va liderar amb Víctor Obiols el grup Bocanegra

La seva obra ha estat musicada per Albert Pla i Víctor Obiols

| 11/06/2019 a les 11:00h

Imatge il·lustrativa
Avui fa 25 anys de la mort de Pepe Sales. Poeta, compositor i pintor, va començar a endinsar-se en el món de la música component les seves pròpies cançons quan només tenia 14 anys. Pepe Sales era nebot de l’escriptor Joan Sales i oncle del poeta i músic Martí Sales (Els Surfing Sirles, Convergència i Unió). L’any 1984, juntament amb Víctor Obiols va fundar el grup Bocanegra a Santa Eugènia (Mallorca) a casa de Pete Sinfield (lletrista de King Crimson i productor de Roxy Music). Encara eren anys difícils per al pop-rock en català, però Bocanegra va aconseguir seduir bona part de la crítica i del públic que els va anar a veure. Va deixar un sol disc publicat, U (Onomaster, 1986), que més de trenta anys després segueix sent una referència ineludible del pop-rock en català dels vuitanta. El disc ha estat reeditat en CD per Quadrant Produccions.

Abans de morir, Sales va deixar escrites mig centenar de cançons que van romandre inèdites fins que l’any 2003 Albert Pla les va recollir al disc Cançons d'amor i droga. Pla es fa el Sales (BMG Ariola). Es tracta d’un doble CD amb 19 cançons en català i 12 en castellà. La temàtica dels poemes d’un autor malalt de sida i amb addicció a la droga va seduir Pla. Al disc també hi participen Quimi Portet, Lulu Martorell i Judit Farrés.



El 2005 el seu company de banda Víctor Obiols –reconvertit artísticament en Víctor Bocanegra– va publicar el seu primer disc en solitari. El va anomenar Bloc de lírica dura. Homenatge a Pepe Sales (Agharta Music) i el va dedicar completament al seu amic desaparegut. El 7 de juliol del 2007 el Teatre-Auditori de Granollers va acollir un homenatge anomenat Nit d'amor i droga – Una nit amb Pepe Sales, amb la participació d’Albert Pla, Nacho Vegas, Víctor Bocanegra, Mazoni i Jordi Busquets en el marc del Festival Trobadors i Joglars.

Homenatges actuals
Coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l'artista, el Konvent de Berga donarà aquesta setmana per finalitzada l'exposició "La passió segons Pepe Sales", una extensa mostra que recupera quadres, imatges i vídeos del desaparegut creatiu. Comissariada per Lulu Martorell i Martí Sales, l'exposició està oberta des del 13 d'abril i es podrà veure fins al proper diumenge 16 de juny.

Pep Sales

Arxivat a: Enderrock

COMENTARIS

Una perla per descobrir

Ingrid Gistau Vallverdú , 13/01/2022 a les 17:03

He de reconèixer que fa poc que vaig descobrir el Pepe Sales, però des del primer moment que em va deixar petjada. Tant de bo que fos més reconegut pel planeta musical del nostre país. Perquè s'ho mereix. I tant que si.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.