L’Slàvia no és d’aquelles sales de concerts que obren a les set de la tarda per anar-hi a fer la canya abans del concert. Si ho voleu, podeu passar-hi el dia sencer: des de l’esmorzar fins al sopar passant per un dinar per on desfilen totes les estrelles de la cuina casolana. “Tot natural, eh?”, diu Albert Tarrats, que no controla els fogons però cuina el plat fort dels caps de setmana amb una programació que, des de fa tot just un quart de segle, ha dut la música catalana a les Garrigues fins a convertir-se en un referent per a l’escena. “Al principi ens costava –admet–. La gent venia, sopava i marxava. Poca gent es quedava a veure els concerts. Però a poc a poc vam aconseguir potenciar la cultura musical en un lloc en el qual no arribaven els directes.”
Per l’escenari del Cafè Slàvia hi han passat Pau Riba, Adrià Puntí, Mesclat, els Quicos, Tomeu Penya, i el mateix Paco Ibáñez, un habitual de la parròquia de l'Slàvia des dels seus orígens. Un lloc on Roger Mas va fer-hi els primers concerts, i Quimi Portet hi torna sempre que pot. Sense cobrar entrada o a preus populars. I ja surten els números? “Sí, crec que els músics hi venen sobretot pel tracte”, assegura Tarrats, i afegeix: “Arriben, fan proves de so, sopen tranquil·lament, toquen, i alguns es queden a dormir a casa”.
Una cel·lebració amb els de casa
Des de principis d'any, el local ha estat organitzant el cicle 25 anys, 25 concerts, amb la presència de músics com Carles Belda, Joan Garriga, Miquel Gil o Feliu Ventura. Un cicle que ha seguit la mateixa dinàmica de sempre amb entrada gratuïta i que arriba al seu punt més àlgid amb el concert d'aquesta nit de Paco Ibáñez, el qual es preveu que no hi quebrà ni una agulla.
Després d'aquest exitós primer quart de segle, el bon menjar, bon beure, bona música, un públic amable i proper, i un tracte familia segueixen sent la marca de la casa. Tan senzill i tan valuós com un bon raig d’oli de les Garrigues.
Paco Ibáñez. Foto: Xavi Mercadé