CRÒNICA

Les tres cares de la moneda a l'Ítaca Sant Joan

La cita més popular del Festival Ítaca presenta una programació eclèctica

Dues generacions ballen al ritme de Doctor Prats, Berri Txarrak i Pupil·les

| 23/06/2019 a les 09:10h

Berri Txarrak a l'Ítaca de Sant Joan
Berri Txarrak a l'Ítaca de Sant Joan | Dugudun
El Festival Ítaca va celebrar el seu concert més popular, l'Ítaca de Sant Joan, a la platja Gran de l'Estartit. La cita, que enguany celebrava la setena edició, va omplir de públic una programació tremendament eclèctica amb Pupil·les, Doctor Prats, Berri TxarrakIseo & Dodosound i Vandal.

Amb puntualitat, quan el sol encara no havia acabat d'amagar-se, el trio valencià Pupil·les va obrir la nit amb el seu rap apoderat amanit per unes bases contundents i molt treballades a càrrec del DJ Rule, ballades per un públic essencialment jove. Encara sota l'efecte de la recent sentència sobre el cas de 'la manada' per part del Tribunal Suprem, les MCs Natàlia Pons i Mireia Matoses no van parar de disparar rimes amb el feminisme i la lluita per l'alliberament femení com a columna vertebral. Van dedicar "Estima't" al DJ Rule, que avui, quan es publiqui aquesta crònica, farà anys: felicitats, doncs! L'actuació va acabar amb l'enregistrament de "Me gusta ser una zorra" de Las Vulpes, una versió del clàssic "I Wanna Be Your Man" de The Stooges. Declaració de principis.
 

Doctor Prats a l'Ítaca Sant Joan a l'Estartit. Foto: Dugudun


Amb el sol ja del tot vençut, va arribar el torn dels terrassencs Doctor Prats, que van iniciar la seva actuació amb "Lliure", una cançó inclosa al seu darrer disc, Venim de lluny (Música Global, 2018). El públic, ara sí, del tot adolescent, no es va cansar de ballar totes i cadascuna de les cançons de la banda. Un concert sobrecoreografiat i estilísticament molt dispers que tampoc pretén ser el que no és: una banda sonora d'adolescència plagada d'elements escènics de gust dubtós com la introducció del keytar –la guitarra-teclat–, l'ós de peluix a dalt de l'escenari i un dress code demencial, coronat pel plomall sioux del bateria. Malgrat tot, funciona. En quatre anys i mig des del seu primer concert, el grup ha publicat tres discos i ha aconseguit com a mínim tres hits a base de 'ooos', 'aaas' i 'uuus', estratègicament situats a la ronda de bisos: "Ara!", "Caminem lluny" i la versió d'Avicii de "The Nights", "Les nits no moren mai". "La recepta" i "Al final tot anirà bé" van culminar un concert enèrgic i positiu. Love is in the Air.

I mentre les famílies se n'anaven a dormir, una nova generació omplia la platja. Era un públic nombrós i molt entregat que havia vingut a veure la darrera actuació a terres gironines del trio Berri Txarrak. Els bascos estan immersos en la seva gira de comiat, Ikusi Arte, amb la qual volen posar punt final a 25 anys de carrera. I ho fan de la manera més contundent possible; la seva proposta de rock i mètal en basc va començar amb "Jaio.Musika.Hil", del seu disc homònim del 2005. La banda, liderada per la veu i guitarra de Gorka Urbizu –que es va adreçar al públic en un perfecte català durant tot el concert–, va desplegar tots els recursos del seu extens repertori. No van faltar-hi cançons com "Ikasten" –que van definir com 'soroll vell'– o "Oreka", presentada amb un imperatiu 'balleu, malparits!'. Un concert majestuós que va incloure una versió en castellà dels navarresos El Columpio Asesino –"Toro"–, i la versió en català de KOP "Sols el poble salva el poble", inclosa al disc del grup de Badia del Vallès Nostrat (Propaganda pel Fet!, 2007). Un concert que es va reservar la pólvora pesada per al final: "Katedrak Bat" i el seu clàssic "Oihu". La jornada va acabar amb les actuacions dels navarresos Iseo & Dodosound i el DJ anglès Vandal.

L'Ítaca de Sant Joan seguirà avui, coincidint amb la revetlla, amb les actuacions d'Els CatarresOques Grasses, Roba Estesa, Serial Killerz i Lildami, i amb les entrades exhaurides des de fa dies. I no acabarà pas aquí el festival, que acollirà diverses actuacions per diferents pobles del Baix Empordà fins al 7 de juliol.
Especial: Concerts
Arxivat a: Enderrock, Berri Txarrak, ítaca, l'estartit, sant joan, pupil·les, doctor prats

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.