Actualitat

Els secrets dels audiovisuals de l'«Energia Fosca»

Parlem amb Joan Pons, líder d'El Petit de Cal Eril, per saber-ho tot sobre els videoclips de l'últim elapé

| 14/07/2019 a les 10:00h

El Petit de Cal Eril
El Petit de Cal Eril | Roger Guaus
"Al principi sabíem que volíem fer dos o tres videoclips. La idea general era semblant a la de l'últim disc, però volíem un canvi d'estil. El disc anterior, △ (Bankrobber, 2019), està format per uns videoclips narratius que formen una sèrie, on un és la continuació de l'altre. En aquest, en canvi, vam aplicar dos canvis: que no fossin narratius i que no fossin tots dirigits i produïts per la mateixa persona", reflexiona Joan Pons, líder d'El Petit de Cal Eril, sobre els vuit vídeos que acompanyen les cançons del nou disc, Energia Fosca (Bankrobber, 2019). El cantant guissonenc ens fa un repàs de tots els videoclips i ens explica el procés de creació de cadascun.

"Sento"
"Era la primera cançó que volíem disparar. El primer videoclip el va dirigir un director amagat -vol mantenir-se en l'anonimat- i durant el procés de creació se'ns va acudir la idea d'un cotxe que s'enlairés i que anés cap al cel. Tenia clar que volia que sortís el Ferran Palau i vam gravar el videoclip just després del Festival del Pop Metafísic, i per tant, estàvem fets una 'piltrafa' quan vam gravar-lo, perquè havíem dormit escasses hores. (Riu) El vam gravar a la Panadella i creiem que encara passava gent que tornava de Ponts, on s'havia realitzat el festival."



"Ets una idea"
"Seguint amb la idea de realitzar els tres videoclips amb tres persones diferents, aquest el vam realitzar amb en Lluís Sellarés. En Lluís va estudiar a l'ESCAC i va ser el meu alumne allà. Em molava molt la idea que em fes un vídeo i ell va acceptar. Treballa molt la qüestió del format, fa un tractament de la imatge molt artesanal i m'agrada molt a mi. Va ser molt curiós perquè aquest procés era paral·lel al de "Sento" i els dos van arribar a la conclusió que jo havia de sortir volant, ja fos dintre del cotxe o jo sol. A mi em va sorprendre molt que els dos arribessin a la mateixa conclusió."



"Després de fer el videoclip d'"Ets una idea" se'm va acudir fer vídeos de totes les cançons amb una continuïtat, no narrativa, sinó més de caràcter emocional. Vaig trucar a Marc Cuscó d'Escafior films, amb els quals durant els últims anys sempre havíem fet els vídeos, i van acceptar al moment. Els vaig dir de fer vídeo lyrics de tots els temes que quedaven del disc i un videoclip de "Pols". Vam pensar en fer vídeo lyrics perquè són un pla seqüència amb la lletra de la cançó a la part inferior. Són com una fotografia de la cançó, no tenen sentit narratiu, sinó emocional i encaixaven molt amb la idea del disc."

"El sentit de les coses"
"És el primer vídeo lyric i en cada un d'ells, el protagonista és un component del grup. En aquest cas, ho és en Dani Comas, el baixista del grup. Ens agrada molt com condueix en Dani i vam pensar que un vídeo lyric hauria de ser ell conduint mentre plovia, i aquesta era la cançó que més s'adaptava."



"Sents el sol"
"Mentre preparàvem la gira vam gravar els videoclips, i el mateix dia vam gravar "El sentit de les coses" i "Sents el sol", després d'un assaig. Aquests dos tenen una mínima unió narrativa, ja que el cotxe que arriba en aquest videoclip és el de l'anterior i ens trobem a l'Ildu, el nostre bateria, fumant, veient les gotes caure dels arbres i veient la vida passar. No està passant res i estan passant moltes coses. El pati del vídeo és el del nostre local d'assaig, a Igualada."



"Jo soc una ombra"
"Aquest el vam gravar a Guissona, en concret, al cementiri. Al cementiri hi ha una paret molt llarga i vam estar moltes hores a la nit provant diverses maneres de produir ombres, totes molt casolanes. Vam aconseguir el pla definitu amb en Dani amb un lot molt gran, enfocant en Jordi Matas, teclista i protagonista d'aquest vídeo, i la resta de nosaltres dins d'un cotxe anant marxa enrere, filmant mitjançant un travelling molt casolà. I així ens vam passar tres o quatre hores, feia molt de riure. Si escoltes l'àudio del vídeo, se'ns sent dient "ara cap aquí, ara cap allà" (Riu). És un pla que, si dura tres segons en un videoclip, no li dones cap importància, però en aquest cas, en durar quatre minuts, agafa molta força."



"Soc dins dels núvols"
"Aquella mateixa nit vam gravar "Soc dins dels núvols". Vam tornar a Cal Eril a gravar-lo. Jo tenia una idea molt clara per l'Artur, el teclista, cobert d'aigua amb només el cap fora i un pla zenital. Amb pintura vam crear el núvol que va apareixent per la part inferior de la banyera. Va ser molt graciós perquè després de gravar, ens vam motivar amb l'edició del vídeo i al cap de dues hores vaig tornar al lavabo i la banyera estava tota plena de pintura. I vam estar allà fregant, fregant, fins a deixar-la ben neta. (Riu)"



"L'energia Fosca"
"L'endemà al matí vam gravar aquest, l'últim vídeo lyric. Era un pla que teníem molt clar. Aquesta idea cavalleresca, d'algú arribant a cavall i mirant a càmera, ens va semblar molt adient. El concepte d'energia fosca té molta majestuositat, i per això, crèiem que esqueia la figura del cavaller. El cavaller de l'energia fosca, hauria estat un gran nom per a un cavaller de l'època medieval. El millor de tot és que jo no sé anar amb cavall, i anar amb aquell cavallot tot sol donava mal rotllo, i vam haver de fer moltes tomes. (Riu) No parava on jo volia, parava més enllà i en ser un pla fix era difícil de quadrar."



"Pols"
"Teníem clar que volíem que "Pols" tanqués la sèrie i que fos el tercer videoclip. A més, volíem que estèticament fos diferent a la resta, més hi-fi. Als Eril no hem fet mai un playback, però en aquest cas, la cançó tenia la particularitat que tot els instruments que sonen al playback són els instruments que estem 'tocant', no hi ha overdubs de pista. Ens agradava que es pogués reconèixer el que cadascú estava 'tocant'. En un pla general on sortim tots, pots diferenciar clarament el que estem 'tocant' cada integrant del grup. Vam voler fer un videoclip molt interactiu entre el grup i l'espectador, que semblés que t'estiguéssim cantant a tu. Vam tenir molta sort perquè ens vam quedar sense plató, però la gent de l'Apolo van ser molt amables i ens va deixar la sala gran per gravar-ho."

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Energia Fosca, El Petit de Cal Eril, videoclips, llistes, entrevista

COMENTARIS

Petit de ca l'Eril

Martí Rovira, 15/07/2019 a les 13:15

Hola!
M'agradaria venir a veure l'acte que feu el dia 17 a la Damm.
Us deixo el meu mail: [email protected] perquè em podeu contactar.

Moltes gràcies!

Martí

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.