Reportatges

Geografia Rosalia

On va estudiar, on va gravar els videoclips, on fa referència a les seves lletres: posem resposta als "ons" de Rosalia

| 26/07/2019 a les 09:00h

Rosalia al Sónar 2018
Rosalia al Sónar 2018 | Xavier Mercadé
Rosalía és l'estrella del moment. Coneguda mundialment i en boca de tothom, la música i la personalitat de la diva s'han convertit en un fenomen que poques vegades, per no dir cap, havíem vist en artistes tan propers. Com tota estrella de fama mundial, la de Sant Esteve Sesrovires sempre necessita tornar a casa per gaudir de la seva família i amics de sempre, pilars fonamentals de la seva vida. És per això, que hem fet un recorregut per la Catalunya de Rosalía descobrint els llocs del nostre territori que la van convertir en el que és ara. 

Rosalia Vila i Tobella, més coneguda pel nom artístic de Rosalía, va néixer a Sant Esteve Sesrovires, petit municipi del Baix Llobregat. Allà va viure la seva infància, als parcs i carrers d'aquesta localitat de 7.000 habitants  va descobrir el flamenc, de la mà dels seus amics, música que la va enamorar i la va portar fins on ha arribat ara. Després de fer els primers passos al poble natal en forma d'actuacions esporàdiques, va decidir que era moment d'estudiar música i va escollir Barcelona per fer-ho.

A la ciutat comtal va estudiar parcialment al Taller de Músics, però va ser a l'ESMUC, Escola Superior de Música de Catalunya, on va es va graduar en estudis de flamenc, fent un dels treballs de carrera més famosos dels últims anys: 'El mal querer', que acabaria sent el disc que la portat a la fama. Durant aquests anys de formació va ser alumna d'alguns dels artistes més reconeguts del flamenc actual i són els que li van donar les primeres grans oportunitats en el món de la música. L'any 2013, va actuar, col·laborant amb Chicuelo, al Festival Grec de Barcelona per a l'obra de ball contemporani De Carmen. Dos anys després, va formar part de Rumba surreal, un espectacle al voltant de la figura de Maruja Garrido. En aquest espectacle és on Raül Refree va conèixer l'artista sesrovirenca. El Mercat de les Flors va ser l'observador del primer contacte de la parella que anys després crearia Los ángeles (Universal Music Spain, 2017).


Mentre intentaven decidir si fer un projecte filoelectrònic o de flamenc experimental van fer un concert el 30 de setembre de 2015 al bar Heliogàbal de Gràcia i, després d'aquest, es van decantar en el que va acabar sent Los ángeles. Rosalía, RefreeLos ángeles van rodar arreu d'Espanya, però van fer dues parades molt especials: el concert a l'Auditori del Fòrum al Primavera Sound i l'últim concert de la gira al Palau de la Música Catalana.


Després de la presentació al cercle flamenc, Rosalía va anar presentant en comptagotes les cançons d'El mal querer (Columbia Records, 2018) i la resta de la història ja la sabeu tots. És converteix en l'artista de l'any, fa una gira mundial, milions de seguidors arreu... Així i tot, Catalunya sempre ha estat un lloc recorrent per a Rosalía, és on li ha arribat l'èxit i on l'ha forjat. Va ser al Sónar, en l'edició de l'any 2018, on va presentar l'espectacle d'El mal querer per primera vegada i on va explotar el fenomen Rosalía.

Durant tot aquest temps l'artista catalana també ha utilitzat emplaçaments ben propers per a ella a l'hora de contextualitzar els seus videoclips i les seves lletres.

Made in Catalunya

Si algú a Catalunya no coneixia el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, més conegut com a MACBA, després que Rosalía l'anomenés a "Milionària", ja el coneix. Aquesta podria ser l'última referència, però les relacions geogràfiques o culturals venen de temps enrere. Ja a Los ÁngelesRosalía recorria a les seves arrels per gravar un videoclip al seu poble natal. El disc debut de la cantant sesrovirenca gira entorn a la mort, per això l'audiovisual d'"Aunque es de noche" es va gravar, en gran part, a la porta del cementiri municipal de Sant Esteve Sesrovires.


Però és a El mal querer amb una marcada estètica urbana més marcada, quan l'àrea metropolitana de Barcelona brilla amb llum pròpia. Els videoclips de "Malamente" i "Pienso en tu mirá" estan gravats, en gran part, a l'extraradi de la ciutat comtal. Entre altres localitzacions, destaquen diferents carrers del barri de Gorg a Badalona, el Pont de la Indústria de la mateixa ciutat, les tres torres de la central tèrmica de Sant Adrià, un pàrquing de camions d'Hospitalet del Llobregat o l'aparcament del centre comercial Baricentro a Barberà del Vallès, etc.
 

Fotograma de "Malamente" al Pont de la Indústria a Badalona

 

​Fotograma de "Malamente" a Gorg, barri de Badalona

 
A "Malamente" també s'apropen a la ciutat comtal, amb una de les imatges més icòniques del videoclip,acompanyant el natzaret amb monopatí per la Meridiana i l'skatepark de la Marbella, a escassos metres de la platja.
 

Fotograma de "Malamente" a la Meridiana de Barcelona

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Milionària, Malamente, El Mal Querer, Rosalía & Refree, Los Ángeles, Rosalía

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.