CRÒNICA

Portbou omple de jazz la Costa Brava

El pianista Conal Fowkes és el plat fort de la 2a edició del Portbou Hot Jazz Festival

Èxit de públic en una edició que va comptar amb les actuacions de Chino Swingslide i Wax & Boogie

| 04/08/2019 a les 01:39h

Imatge il·lustrativa
Portbou (l'Alt Empordà) va acollir la 2a edició del Portbou Hot Jazz Festival, una iniciativa de programació de música jazz per a tots els públics a primera línia de mar. L'espai de les Barraques dels Pescadors es van omplir de gom a gom per a acollir la programació del festival, en un ambient molt festiu.

Després de tot un dia ple d'activitats, els concerts de la nit van començar amb l'actuació de Chino Swingslide, un virtuós guitarrista de swing i blues que ja va actuar a la primera edició del festival. En Chino utilitza una guitarra amb ressonador que, acompanyada del seus punteig fingerpicking, dona un so molt característic a la seva proposta. El músic, que va actuar mentre la gent començava a arribar al festival, va convidar al saxofonista barceloní Pol Prats a acompanyar-lo en alguna de les seves cançons. 

Chino Swingslide al Portbou Hot Jazz Festival 2019. Foto: Jordi Novell


L'actuació de Swingslide va donar pas a l'actuació més esperada de la nit, la del pianista novaiorquès Conal Fowkes. En el currículum del músic figura formar part de la New Orleans Jazz de Woody Allen, tocar amb ell els dilluns al Carlyle Cafe de Nova York, i signar algunes bandes sonores de les seves pel·lícules –com la de Midnight in Paris (2011), per la que va guanyar un premi Grammy–. Fowkes reivindica i interpreta un cançoner de prop d'un segle d'antiguitat que reivindica a mestres del gènere com Fats Waller, Cole Porter –"Let's Do It", "You Do Something to me"– o Duke Ellington, de qui va tocar un magnífic medley al final de l'actuació amb "Black Beauty", "Reflections in D" i "Jubilee Stomp".

Fowkes es va mostrar molt proper durant tot el concert amb el públic. Tot evocant la seva feina amb Allen, va convidar a tocar al clarinetista Juli Aymi el tema de Sidney Bechet "Si tu vois ma mère" –cançó que obre la pel·lícula Midnight in Paris– i es va fer acompanyar per la veu d'Èric Lluent –director del festival– en una versió bilíngüe del clàssic "What a Difference a Day Makes / Cuando vuelva a tu lado". Però sens dubte, un dels moments més emotius de la nit va ser la interpretació de les "Paraules d'amor" de Joan Manuel Serrat, corejades pel públic en una versió que recordava poderosament els treballs de Tete Montoliu sobre el cançoner del cantautor del Poble Sec. 
 

Conal Fowkes al Portbou Hot Jazz Festival 2019. Foto: Jordi Novell


A Wax & Boogie els va tocar la difícil tasca de seguir la magnífica actuació de Conal Fowkes, i ho van fer amb una nota prou alta. El trio, liderat pel majestuós piano de David Giorcelli i la poderosa veu d'Ster Wax va repassar tot un seguit de clàssics del boogie, del blues i del swing com "Don't Take My Whiskey Away From Me", el "Be Mine" d'Etta James o el "Don't Go No Farther" de Willie Dixon. Una autèntica festa en la que van presentar algunes de les cançons del seu darrer disc, 7 Years (autoeditat, 2019), i a la que es va sumar Conal Fowkes en un blues a quatre mans.
 

Ster Wax, de Wax & Boogie, al Porbou Hot Jazz Festival. Foto: Jordi Novell


El festival va acabar ben entrada la matinada amb una formació configurada especialment per l'esdeveniment, la Portbou New Orleans Reunion amb Conal Fowkes al piano, Chino Swingslide a la guitarra i veu, Juli Aymi al clarinet, Pol Prats al saxo, Rod Deville al contrabaix i Martí Elías a la bateria. Una autèntica locomotora de música negra que va posar molt amunt el llistó del festival.

Portbou New Orelans Reunion amb Conal Fowkes al Portbou Hot Jazz Festival 2019. Foto: Jordi Novell

Contingut relacionat

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Woody Allen, Wax&Boogie, jazz, Conal Fowkes, portbou, Portbou Hot Jazz Festival

COMENTARIS

Extraordinari

Anònim, 04/08/2019 a les 15:37

Emmarcat a la badía de Portbou, un diamant en brut, fresc, autèntic, sensacional!

Hi tornarem l'any vinent! 😄😄😄

Great !!!

Anònim, 04/08/2019 a les 23:08

Felicitats a l'Eric per una molt bona organització.
CONTINGUT ARTISTIC DEL FESTIVAL D'ALTISSIM NIVELL

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.