Opinió

Un estiu molt llatí...

Una opinió d'Helena Morén sobre les tendències llatines de l'estiu 2019

Rosalía canta en català a «Milionària»

| 21/08/2019 a les 14:30h

Rosalia al Primavera Sound 2019
Rosalia al Primavera Sound 2019 | Xavier Mercadé
M'hauria agradat enguany tornar a veure i escoltar Joan Baez al Terramar de Sitges o al Porta Ferrada, o al mateix festival de Sant Feliu de Guíxols sentir de nou Patti SmithManolo García. La gent que m'ha llegit a Enderrock en aquests últims quinze anys sap bé quins són els sants i santes musicals de la meva devoció (sobretot dels catalans i en català), però aquest 2019 he volgut fer un experiment: assistir a directes d'artistes que, per línia editorial ni personal, mai no hagués pensat que aniria a veure.
 
Recentment Rosalia ha cantat amb el headliner llatí Ozuna "Yo x ti, Tu x mi", cançó amb què el porto-riqueny i la de Sant Esteve Sesrovires es defineixen com a 'cantants com els d'abans' i es van tirant floretes l'un a l'altre, una actitud de respecte que contrasta amb altres fenòmens de les músiques urbanes com Maluma, en què es cosifica la dona i no se l'escolta (si no és per sospirar o gemegar).

 
Mentrestant, els escenaris catalans d'aquest estiu els han omplert artistes de llarg recorregut com l'asturià Melendi; o productes de radiofòrmules com el sevillà Beret, que amb poc més de vint-i-dos anys, ha protagonitzat una de les irrupcions virals més espectaculars dels últims anys. El món virtual ha generat, en aquests casos, que cantants amateurs es dediquin a fer infinitat de covers dels seus artistes preferits, com fa la valenciana Carolina García.
 
Entre els concerts de Cap Roig que van penjar el cartell del sold out hi ha altres músics llatins consolidats com Luis Fonsi o els colombians Morat, i catalans com Sílvia Pérez Cruz i Aitana. Van tenir bona entrada també David Bisbal i el santcugatenc Álvaro Soler, que han actuat en diverses dates per altres localitats catalanes: Soler a Cambrils i Bisbal tot clausurant el Polo Music Festival.
 

David Bisbal Foto: Xavier Mercadé

 
El fenomen que han despertat els artistes emmarcats en les noves músiques urbanes ha provocat que, per exemple a Gandia, s'hagi celebrat a principis d'agost el LatinFest amb noms com Natti Natasha, Ozuna, Sebastián Yatra o Daddy Yankee, o que al juliol ja tinguéssim artistes com Bad Bunny circulant pel Reggaeton Beach Festival (amb edicions en diversos caps de setmana a Benidorm, Mallorca i Barcelona) i també a l'Arenal Sound. Tot i que alguns d'aquests músics, com Fonsi, arriben als festivals de més prestigi, com el Cap Roig, hi ha altres certàmens que se sumen a aquest tarannà de la música com a experiència, com el Festival Arts d'Estiu Costa Barcelona o el Festival Jardins Terramar de Sitges.
 
Pel que fa a les músiques urbanes i el català, des que es va publicar el videoclip de "F*cking Money Man (Milionària + Dio$ No$ Libre Del Dinero)" s'ha pogut constatar que ningú més que Rosalia en l'escena catalana no pot arribar a aquestes dimensions interplanetàries. Tot i això, a poc a poc van apareixent noves veus que generen un imaginari català compartit: sigui el "Pau Gasol" de Lildami o el més recent "Gerard Piqué" de Nel·lo C, artista implicat que imparteix tallers de rap organitzats des de la Plataforma per la Llengua a instituts i casals de joves i que ens ensenya que "la gràcia de tot plegat és que cadascú és diferent" i que "respectar els altres és una decisió intel·ligent".
 

Lildami Foto: Xavier Mercadé
 

Adolescents i joves escolten música per les xarxes socials, ja sigui a través de l'aplicació Musical.ly com atrets pel poder de seducció dels instagramers i youtubers catalans, que mostren interès per la música feta a casa. Pels que pensin que els catalans no tenim sentit de l'humor, només cal navegar una mica i veure com hi ha una altra manera més desenfadada d'entrar en la música del país: des de l'entreteniment. Així, qualsevol pot intentar arrencar un somriure, com fa Pol Gise Cat a Instagram o Youtube (té un vídeo molt divertit a la 'Secció d'en Jaume i d'en Rafel' on parla del hit català de la Rosalia), o com altres músics ho han fet a través de cançons: Pi de la Serra amb "Blasfemari" i Estanislau Verdet amb "Per fer país... (versió amb censura)".

Així comencem aquesta setmana a ca l'Enderrock, fent que qualsevol ràbia (motius en tenim tots) surti fora del ventre i quedem persones ben esbravades pel nou curs. Salut!

Especial: Strenes
Arxivat a: Enderrock, Estanislau Verdet, Pi de la Serra, Daddy Yankee, Lildami, Nel·lo C, Bad Bunny, Joan Baez, Patti Smith, Manolo García, Rosalía, Ozuna, Maluma, Melendi, Beret, Luis Fonsi, Morat, Aitana, Sílvia Pérez Cruz, David Bisbal, Álvaro Soler, Shakira, Nicky Jam, Stefflon Don, opinió, Natti Natasha, Pau Vallvé, Sebastian Yatra, Demi Lobato, Pol Gise, PolGiseCat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.