Efemèrides

Peret, mitja dècada després

Avui fa cinc anys de la mort de l'autor d''El mig amic'

| 27/08/2019 a les 15:33h

Peret, el Rei de la Rumba
Peret, el Rei de la Rumba | Juan Miguel Morales
Avui fa 5 anys de la mort de Pere Pubill Calaf. Nascut a Mataró el 24 de març del 1935, es va fer mundialment reconegut amb el diminutiu del seu nom de pila, Peret. La seva manera de tocar la guitarra, utilitzant-la alhora com un instrument de corda i un de percussió, i cançons com ara “Una lágrima”, “El muerto vivo” o “La noche del hawayano”, el van convertir en el 'Rei de la Rumba'. Entre la seva obra també hi ha una petita producció en català, amb una cançó com a estendard, “El mig amic”, basat en les vivències del seu pare, venedor ambulant als mercats d’Osona.



Va fer d’actor, va representar TVE en el festival d’Eurovisió i durant un temps, es va retirar per dedicar-se a la fe evangelista. Una de les seves cançons, “Barcelona es poderosa”, forma part de la banda sonora dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. El 2013 va participar al Concert per la Llibertat al Camp Nou i va adaptar la seva cançó olímpica en clau independentista: “Catalunya té molt poder”. El juny de 2015 es va anunciar que Peret seria l’encarregat d’inaugurar la Fira Mediterrània de Manresa, però un càncer fulminant detectat un mes més tard ho va impedir.

La mort li va impedir acabar del tot el disc en què estava treballant. L’any 2017 es va presentar el disc Des del respecte / Desde el respeto (Satélite K, 2017), amb alguns enregistraments inèdits. Sembla, però, que n’hi ha d’altres que encara no s’han donat a conèixer. La desaparició de Peret va deixar la rumba sense rei i instal·lada en una república de la qual cap dels seus integrants més il·lustres no ha volgut ni ha tingut el consens necessari per accedir al tron.
Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Rumba catalana, rumba, peret

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.