Cròniques

Un Acústica de rècord

El festival de Figueres es consolida com el gran aparador i altaveu de l'escena musical catalana congregant-hi més de 100.000 espectadors

Festival Acústica 2019

El Sona9 arriba a l'Acústica de Figueres

| 02/09/2019 a les 13:45h

Fangoria a l'Acústica 2019
Fangoria a l'Acústica 2019 | Xavier Mercadé
Comiat oficial de l'estiu musical, aparador del millor de la nostra escena musical, Figueres ha acollit aquest cap de setmana passat l'Acústica, festival que, superant de molt els 100.000 espectadors, enguany ha viscut l'edició de més èxit.
 
Aquest 2019 la festa va començar dijous 28, amb unes primeres notes marcades pels semifinalistes del Sona9 Mabel Flores, Joina i Fok. Pel que hem vist i escoltat a l'escenari de la plaça Catalunya, podem garantir que a la nostra escena de músiques urbanes li espera un gran futur. Va prendre el relleu Suu. La jove gracienca va focalitzar l'actuació en el repertori de l'àlbum de debut, Natural (Halley Records, 2018), cançoner que va combinar amb versions d'alguns dels seus referents com Fito y Fitipaldis.
 

Semifinals Sona9 a l'Acústica Foto: Carles Rodríguez


Precisament Suu és una de les veus convidades a Flors mentre visqui (Halley Records, 2019), l'àlbum amb què Lildami s'ha reivindicat com el gran referent del trap en català. Primer artista a trepitjar l'escenari de La Rambla, descodificant les composicions del primer llarg oficial amb el suport d'Emotional Goku i un Sr. Chen que cada vegada s'evidencia més imprescindible en aquesta proposta, el rimador terrassenc va protagonitzar una de les actuacions de l'Acústica 2019. La primera vetllada va acabar amb la gresca extrafestiva de La Pegatina. A punt de publicar l'àlbum recopilatori Un secreto a voces (Warner Music, 2019), amb tres lustres a les espatlles girant pel món, sobre l'escenari els de Montcada i Reixac són una màquina infal·lible. A Figueres, com era d'esperar, no van fallar.
 
La segona jornada de l'Acústica va tenir una arrancada frenètica amb l'encadenament de concerts de Timón Republik i el seu pop mestís amb pinzellades d'electrònica, el rock d'arrel dels mallorquins Anegats, els joveníssims Kids from Mars, resposta nostrada a propostes com 21 Pilots, els clàssics Elèctrica Dharma portant a escena el darrer treball Flamarada (RGB Suports, 2019) i El Petit de Cal Eril, un dels artistes del moment en el cosmos sonor català gràcies a l'onírica encisadora del pop metafísic amb què ha modelat Energia fosca (Bankrobber, 2019). 
 

Companyia Elèctrica Dharma a l'Acústica 2019 Foto: Xavier Mercadé


Lluny d'apaivagar les pulsacions, el ritme cardíac va augmentar amb l'aparició de Zoo sobre les taules de l'escenari principal, el de La Rambla. Els valencians es prendran un temps de retir creatiu, abans però, s'han llançat a la carretera a evangelitzar audiències amb el seu combinat de hip-hop, electrònica, ritmes mestissos i lletres combatives esquitxant merda per a tots. Propulsats per Fans del sol (Halley Records, 2019), àlbum amb què, en el flirtejos amb la música urbana, els osonencs han dut el mestissatge a noves coordenades sonores, Oques Grasses estan vivint aquest 2019 el seu gran any. Així ho corrobora el fet que La Rambla de Figures no només estigués a rebentar sinó que l'audiència congregada cantés a cor què vol temes com "Sta guai", "In the Night" o "Més likes" en què -com en la seva versió en disc- van tenir la col·laboració del Panxo de Zoo. Mentrestant, a l'escenari de la plaça Catalunya, Dorian van evidenciar per què són una de les nostres bandes més internacionals.
 
Tot festival és com una gran cursa de resistència i l'Acústica no n'és cap excepció. Ben al contrari, el festival de Figueres va posar a prova la forma física del públic iniciant la tercera i última vetllada, la de dissabte, amb un pòquer imperdible d'artistes conformat per Pavvla, Sandra Bautista, Ramon Mirabet i Clara Peya, pròleg perfecte pel que seria el concert més multitudinari de l'edició d'enguany: Fangoria. Amb La Rambla totalment col·lapsada, i fins i tot un xic asfixiant (no estaria malament que l'organització es plantegés la instal·lació de pantalles gegants per poder seguir amb detall els concerts des de qualsevol punt de l'avinguda), Alaska y Nacho Canut van oferir una actuació antològica en què, un rere l'altre van repassar tots els seus èxits. No gaire lluny d'allà, Bravas, o el que és el mateix, Little Russia, Indee Stylah i Paula Peso, van inundar de rimes la Balconada de la plaça Josep Pla, i Iseo & Dodosound van col·lapsar la plaça Catalunya amb el sempre excitant exercici de ritmes jamaicans: dancehall, reggae, dub...
 

Fangoria a l'Acústica 2019 Foto: Xavier Mercadé


L'Acústica 2019 va viure els últims compassos amb la sempre revigoritzant proposta de Buhos. Reis de la festa, la banda de Calafell i un dels altres noms preponderants de l'escena musical a casa nostra, són l'aposta i proposta perfecta per tancar un festival, i més quan acaben l'espectacle acompanyats d'un mite com Albert Pla entonant la "Juerga catalana" del de Sabadell i el seu ja convertit en himne "Volcans".  
 

Buhos a l'Acústica 2019 Foto: Xavier Mercadé

Especial: Concerts
Arxivat a: Enderrock, Fangoria, Buhos, acústica 2019, La Pegatina, ZOO, Oques Grasses, Festival Acústica, Festival Acústica de Figueres, Suu, Lildami

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.