actualitat

El llegat de l'1-O en 50 cançons

Fem un repàs de les cançons de protesta que va generar la mobilització ciutadana del primer d'octubre

| 01/10/2019 a les 11:00h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
El cançoner català té un tros reservat a la memòria de l'1 d'Octubre, i els artistes catalans l'han anat omplint al llarg d'aquests dos anys amb versos, melodies i la creença que la música pot ser una porta cap a la lluita i el record d'aquella resistència pacífica.



Fins i tot abans que se celebrés el referèndum d'autodeterminació, alguns grups catalans ja convertien en cançó les demandes polítiques del poble català al voltant del Procés, com ho van fer Èric Vinaixa amb "Dies de llum" o Exili a Elba amb "Jo dic sí". Així, la cançó conjunta "Agafant l'horitzó", capitanejada per Txarango amb la col·laboració de Cesk Freixas, Gemma Humet, Les Kol·lontai, Aspencat i Ascensa Furore, va convertir-se en l'himne de la votació que un mes després seria reprimida pels cossos policials. 

Després de la mobilització a seus i col·legis electorals de tot Catalunya, les mostres artístiques al voltant de l'1-O no han fet més que proliferar i explicar les vivències d'aquell dia. Obeses (amb "Ens en sortirem"), Judit Neddermann (amb "No volem més cops"), Miquel Abras (amb "El primer dia d'octubre"), Xavier Baró ("Primavera a la tardor") o Pepet i Marieta (Amb "Sí") han estat alguns dels temes més sonats, tot i que no els únics. Miquel Gil, per exemple, des del País Valencià i veient per la televisió com estava patint Catalunya, va musicar "Terra", un poema d'Imma Máñez. Més recentment, també s'han afegit a la commemoració Els Pets (amb "Prendre mal o "L'exèrcit que vindrà"), la Companyia Elèctrica Dharma (amb "Resistir és vèncer"), Jordi Torné (amb "Parlar per parlar"), Bandulimejant amb el disc Cedeerra (Kasba Music, 2019) o Pirat's Sound Sistema (amb "Octubre"). 

Se n'han fet cançons, sí, però també videoclips amb les imatges de les càrregues policials i les llargues hores de votacions i defensa de les seus electorals. Aquests en són alguns exemples: 

"Juez y parte" de Brighton 64


"Els carrers seran sempre nostres" de Roigé


"No pots tancar-nos a tots" de Joan Dausà


"Als teus ulls" de Mario Muñoz


"1 d'octubre" d'EixaDaga


"Junts som llum" d'EixaDaga


"Seguirem" de ResKat


"Els carrers seran sempre nostres" de Mascarats


"Barcelona / Sant Andreu" de Fermín Muguruza i The Suicide of Western Culture


"Ja hem votat" d'Oscar Martínez


"La traïció dels líders" de Xento


"Octubre" de Kontaminació


"Records de l'1-O" de Lo Pau de Ponts

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, llista, referèndum, 1-O, 50 cançons

COMENTARIS

Gracies pel llegat cançoner

Rafel Gutierrez , 02/10/2019 a les 10:19

Genial article , gracies !!!!!

Un oblit immens!

Pep G, 04/10/2019 a les 11:20



L-p9A
Rah-mon Roma TU, DE QUIN COSTAT ESTÀS?

Cançó de l'any 1931 de Florence Reece, popularitzada per Pete Seeger, amb versions brillants de Natalie Merchant i d'Ani di Franco. Vs. en català adaptada a l'1-O de Rah-mon Roma

Moltes gràcies!

Tereta, 08/10/2019 a les 19:12

Genial, aquesta feina

He faltat a trobar CLV!

Anònim, 31/10/2019 a les 16:19

Un oblit... amb error!

Jordi R, 12/02/2020 a les 10:23



L-p9A

Hi havia un error en l'enllaç!!!

Rah-mon Roma TU, DE QUIN COSTAT ESTÀS?

Cançó de l'any 1931 de Florence Reece, popularitzada per Pete Seeger, amb versions brillants de Natalie Merchant i d'Ani di Franco. Vs. en català adaptada a l'1-O de Rah-mon Roma

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.