Llibres

Vuit llibres amb to musical

Et recomanem algunes referències literàries que parlen de música

| 15/11/2019 a les 13:00h

Llibres recomanats
Llibres recomanats | Helena Martín
Per escoltar música sense clicar el play, hi ha una tècnica mil·lenària: la lectura. Aquí tens una llista de llibres al voltant de la música que poden fer-te obrir els ulls i les orelles. 

Iniciació als Veda / Pànikkar, poeta i fangador (Fragmenta Editorial, 2019)
Raimon Pànikkar / Lídia Pujol 

Invitació a l’estudi dels Veda (en sànscrit, ‘revelació’) amb què Raimon Pànnikar (1918-2010) va mirar d’obrir les dimensions divina, humana i còsmica per tal d’assolir la pròpia plenitud i ‘redescobrir la tercera dimensió en nosaltres’. L’any 2018, Lídia Pujol va participar en aquest procés espiritual i en va sorgir un bell espectacle poeticomusical del qual s’inclouen les fotos i la música. 

Gitanes i gitanos catalans (Gregal, 2019)
Cinta S. Bellmunt

Sovint hi ha llibres que generen films o documentals. Però aquí, el camí és l’invers: un documental de Sicus Carbonell i Xavier Gaja basat en entrevistes a nombrosos gitanos catalans sobre els seus costums i cultura ha dut la periodista Cinta S. Bellmunt a publicar els testimonis per escrit, agrupant-los temàticament.

El nus la flor (Edicions Poncianes, 2018)
Enric Casasses

La poesia d’Enric Casasses ha sumat a la seva paraula recitada, la veu cantada de Maria Mauri i les músiques originals del pianista Daniel Ariño. Un poemari en clau d’alegre lied i d’altres estils que es converteix en espectacle quan l’interpreten en cinquanta minuts en directe. En aquest llibre-disc hi ha 41 talls, a més de poemes no numerats amb dibuixos del mateix poeta, en què sol fugir de la ‘bombolla pretenciosa’ per anar cap ‘al nus’, tot aconseguint viure ‘bullint i sense evaporar-nos’.

Uni-versos silvestres (Aguilar, 2019)
Dani Flaco

Daniel Sánchez García, conegut per l'alter ego del cantautor Dani Flaco, presenta un primer llibre com a autor, elaborat en dues parts: la primera dedicada als escrits més emocionals i una altra, de més introspectius. En tots dos casos, però, passejant el jo poètic amb la ciutat de Bellvitge a les arrels i descrivint el canvi emocional que suposa el pas del temps. Flaco ha gravat vuit discos, l’últim dels quals, Al alimón (Cuatro Gatos Records, 2019), ha aparegut al mateix temps que el llibre. 


Mi historia: Memorias del fundador de The Who (Libros del Kultrum, 2019)
Roger Daltrey

L’encara molt jove editorial barcelonina Libros del Kultrum continua modelant un catàleg que és com una immensa botiga de llaminadures per a melòmans i amants de la literatura musical. Una de les últimes referències és l’autobiografia de Roger Daltrey. Des dels orígens working class fins a la fama, és una història vital i addictiva on es despulla el vocalista dels britànics The Who, una de les formacions més rellevants i imprescindibles en la història del rock mundial. Un relat en què Daltrey descobreix que a més d’una veu excepcional també és un escriptor privilegiat.


La musa suicida (Col·lecció Palareadorxs, 2019)
Las hermanas del desorden

El grup femení Las Hermanas del Desorden es va fundar el 2013 amb la lluita per l’empoderament femení com a objectiu. Un any més tard, el col·lectiu barceloní va estrenar La musa suicida, espectacle teatral on renegaven de la condició de muses per fer emergir amb tota la potència la veu d’autores. Ara transformen La musa suicida en un llibre, n’estructuren el relat en tres parts i en ressegueixen el que els han dit i transmès les tres antigues muses Mnemea, Meletea i Aedea, o el que és el mateix: Memòria, Meditació i Cant o Veu.


En el infierno también escuchan rock (Letrame Editorial, 2019)
Manuel Alférez Canos

Miguel Alférez Canos va ser el bateria de la primera banda de punk-oi! nascuda a Barcelona a principis dels anys vuitanta, els seminals Decibelios. En els darrers mesos, ha estat ocupat escrivint un llibre autobiogràfic que passa revista als més de quaranta anys en el món de la música. Escrit amb llenguatge directe i clar, visita la infantesa, els inicis musicals i la trajectòria amb Decibelios, sense obviar moments polèmics amb els skins feixistes, les seves desavinences amb el cantant de la banda, Fray, o l’aventura d’ajuntar-se amb La Banda Trapera del Río per formar Subtrabelios.


Roadie-Advisor (Reservoir Books, 2019)
Laura Ramos 

Una manera saborosa d’explicar biografies de músics en gires eternes és el seu món culinari i gastronòmic. El gran encert de Laura Ramos ha estat partir de la figura del road mànager, el personatge que ha de posar fil i agulla a tots els capricis i conflictes que es pugui trobar un artista en inacabables hores de carretera i d’espera abans de començar els concerts. Love of Lesbian, Vetusta Morla, Sidonie, Lori Meyers i León Benavente retraten una guia gastronòmica particular plena de curiositats.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Llibres de música, novembre

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.