festivals

Endavant Kepa Junkera!

El Tradicionàrius obrirà la 33a edició celebrant l'amistat amb l'acordionista basc

| 09/12/2019 a les 09:30h

Kepa Junkera, envoltat de músics amics a la presentació del disc Fok al CAT, la tardor de 2017
Kepa Junkera, envoltat de músics amics a la presentació del disc Fok al CAT, la tardor de 2017 | Josep Tomàs
Les col·laboracions de Kepa Junkera amb el Tradicionàrius han estat nombrosíssimes i diverses. Per això, ara que el músic basc no pot ser als escenaris per motius de salut, el festival li dedicarà la primera nit de la propera edició. Serà el 10 de gener, amb la participació de molts amics i col·legues.

El concert inaugural del XXXIII Tradicionàrius, el proper 10 de gener al CAT de Gràcia (22.30 h) es dirà Kepa Aurrera i hi participaran alguns dels músics vinculats al folk català que han anat col·laborant amb l'acordionista al llarg dels anys: Josep Maria RibellesBallaveuTXECEl Pont d'ArcalísGuillem Ballaz Marta Rius i Guillem Anguera. En la segona part de la nit, actuarà una altra iniciativa protagonitzada per músics amics del carismàtic trikitilari: Gaizca Project, una formació que combina músiques tradicionals gallegues, basques i catalanes des d'una òptica contemporània, amb el grup vocal gallec Ialma, l'acordionista basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté (gralla) i Ciscu Cardona (guitarra). Com ja és tradicional, abans dels primers concerts del festival tindrà lloc el seguici inaugural, que recorrerà els carrers de Gràcia, de la Plaça de la Vila al CAT, animat pels grups Kabum i Col·lectiu Guirigrall.

Aquests són els motius que han dut el CAT a celebrar aquest acte de celebració al seu festival:

"L’octubre de 2017 Kepa Junkera presentava al CAT el disc Fok. Va ser un matí feliç parlant sobre el procés de creació i producció d’un projecte que va aplegar més de 200 músics d’Euskadi, Catalunya, Balears, País Valencià i l’Alguer. Uns mesos després, en el marc del 31è Tradicionàrius, en Kepa protagonitzava un concert memorable a L’Auditori de Barcelona presentant aquest treball: la seva mirada sobre la música tradicional dels Països Catalans. A primers de desembre de 2018, mentre presentava a Bèlgica el concert Maletak, en Kepa va patir un ictus que gairebé li costa la vida i que l’ha abocat a una llarga recuperació que, afortunadament, va avançant.
 
La nostra relació amb en Kepa es remunta a les primeres edicions del Tradicionàrius. De tant en tant ens visitava i, al llarg de més de dues dècades, hem anat acollint al CAT moltes de les seves propostes. A banda de la complicitat en la defensa del valor contemporani de la música tradicional, hem anat teixint una relació d’amistat perquè en Kepa no és només un músic descomunal és, també, una gran persona amb qui és fàcil entendre’s.
 
Hem volgut dedicar el Tradicionàrius 2020 a en Kepa Junkera per celebrar-ne la recuperació i per remarcar que, siguin quines siguin les circumstàncies futures, en Kepa és un músic transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, a la Península Ibèrica i més enllà.
 
Per això hem volgut, també, que el concert inaugural del 33è Tradicionàrius fes una evocació de la seva trajectòria. Tindrem una representació significativa dels intèrprets catalans i del repertori que va formar part del projecte Fok. I després, el concert de Gaizca Project que és una aliança de les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté Ciscu Cardona. Tots ells i totes elles, en algun moment de la seva trajectòria, han col·laborat directament amb en Kepa".  
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Kepa Junkera, 2020, Tradicionàrius, festivals

COMENTARIS

Kepa Junkera

Mateu, 01/01/2020 a les 08:14

Moltes Gràcies per dedicar aquet Any Al Music Kepa Junjera.
Esperem que es recuperi.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.