festivals

Què en sabem dels festivals d'estiu del 2020?

Prepara l'agenda: fem un repàs a les principals cites que, des de la primavera a l'estiu, posaran banda sonora als Països Catalans

| 17/01/2020 a les 11:37h

Festivals
Festivals | Xavier Mercadé
Tot i que acaba de començar un nou any i encara estem a mitjan gener, ja tenim ganes d'estiu i, més concretament, dels concerts a l'aire lliure. Com que no som capaços d'avançar en el temps, fem un avançament dels festivals més importants de casa nostra: qui hi tocarà i quan se celebraran? Marca aquestes dates amb fluorescent al calendari.

Strenes
Del 28 de març al 3 de maig
Ja se saben una desena de concerts del festival musical més important de Girona que fa d'aparador de les estrenes de cada temporada. Les presentacions dels nous discos de Sopa de Cabra i Blaumut ja han exhaurit les entrades, mentre que Miki Núñez & Friends ja ha tancat la primera data i ha posat la segona a la venda (17 d'abril). La resta del cartell anticipat són La Casa Azul, León Benavente, Suu, El Kanka, Lee Ranaldo (Sonic Youth) & Raül Refree i el tribut al 25è aniversari del Nirvana Unplugged in New York.

Maleducats
9 de maig
Maleducats estrena la primera edició per irrompre en el panorama cultural català esdevenint el primer i únic festival del territori de músiques urbanes. Impulsat pel raper Lildami i el seu equip, i allotjat a la seva ciutat natal, Terrassa, l'organització ha avançat que formaran part del cartell, a part del mateix Lildami, els sabadellencs 31 FAM i Flashy Ice Cream, els pioners del trap P.A.W.N. Gang, la montcadenca Lil Russia, la barcelonina Lauren Nine i el quartet madrileny Tremenda Jauría, a més d'artistes internacionals.

Primavera Sound
Del 3 al 7 de juny
Un dels festivals barcelonins més internacionals i cobdiciats ha comunicat els primers avançaments amb un cartell d'alt nivell. De nou, el festival aposta per una mescla d'estils i artistes diferents, que van des del dancehall de la barcelonina Bad Gyal, que repeteix al festival, fins a bandes com Manel o Za!, passant pel pop de Ferran Palau i Núria Graham o per una de les exponents de la Nova Cançó, la mallorquina Maria del Mar Bonet. D'àmbit espanyol destaquen artistes com C. Tangana, Yung Beef & Pablo Chill-e o Carolina Durante, mentre que d'internacionals vindran grups com Bad Bunny, Brockhampton, Cigarrettes After Sex, Iggy Pop, Lana del Rey, Nina Kravitz, Metronomy, The National o Tyler, the Creator.


Sónar
Del 18 al 20 de juny
Sent també un dels festivals més internacionals de Barcelona i el més rellevant del territori pel que fa a música electrònica, el Sónar acaba de fer públics alguns dels artistes que ens visitaran aquest any. Com és habitual, el cartell del Sónar és farcit de grans noms i de diferents disciplines i estils. Dins del SonarXS, dedicat als artistes locals, s'hi trobaran bandes com Morad, el duet Hidrogenesse, Maria Arnal i Marcel Bagés explorant un format més electrònic, Nara is Neus, Egosex o Carles Viarnès. A més, i com és habitual, el cicle comptarà amb un gran nombre de grups d'arreu del món, entre els quals hi haurà el cap de cartell The Chemical Brothers, la nord-americana Princess Nokia, Koreless, Howling o Mura Masa.

Ítaca
Del 19 al 23 de juny
El festival empordanès ja ha avançat alguns dels artistes que formaran part dels concerts de l'Ítaca Sant Joan de l'Estartit. Entre les formacions catalanes que el festival acollirà, s'hi troba la banda de rap del Maresme Lágrimas de Sangre, els ritmes llatins de La Sra. Tomasa, i Ítaca Band, Joan Garriga i El Mariatxi Elèctric, a més de Balkan Paradise Orchestra.
Més enllà d'aquests directes al voltant de Sant Joan, Ítaca programa diversos concerts arreu de l'Empordà durant els propers mesos, com l'Ítaca Carnaval a la Mirona (15 de febrer) amb Ebri Knight i Mafalda, l'Ítaca Escala (11 i 12 d'abril) que comptarà amb Manel, Ciudad Jara, Lildami i El Pot Petit, i un concert de Macedònia dins l'espai Ítaca familiar (9 de maig) al Ter.


Clòwnia
Del 26 al 28 de juny
El festival de Sant Joan de les Abadesses, impulsat per Txarango, se celebra un any més. Sense comptar encara amb cap confirmació del cartell d'enguany, tret del mateix grup Txarango, que hi tocarà com a part de la gira de comiat, ja s'han exhaurit totes les entrades.

Porta Ferrada
Del juliol a l'agost
El cicle de concerts de la Costa Brava ha començat ha desvelar alguns dels artistes que pujaran dalt de l'escenari de Sant Feliu de Guíxols. Entre els primers confimarts s'hi troben la vilassarenca Bad Gyal, el doble concert d'Arnau Griso i Nil Moliner, la banda saragossenca Amaral, l'artista madrileny Leiva en la seva primera vegada al festival i músics internacionals de la talla de Jamie Cullum o Paul Weller.

Vida
Del 2 al 4 de juliol
Un dels festivals més bucòlics de l'escena musical catalana té les primeres confirmacions del cartell. Enmig d'un entorn idílic a Vilanova i la Geltrú, es podran gaudir de les actuacions dels escocesos Belle & Sebastian, la texana Black Pumas, la també estatunidenca Angel Olsen o la banda de Melbourne Cut Copy, entre d'altres. Entre les bandes catalanes destaquen noms com els de ManelNúria Graham, Enric MontefuscoMarina Herlop i Òscar Garrobé (Ljubliana and the Seawolf) MyōbokuThe New Raemon amb la il·lustradora Paula Bonet, Mourn o la cordobesa María José Llergo.


Cruïlla
Del 2 al 4 de juliol
El festival barceloní engega motors i de moment compta amb setze artistes. Passaran pels micròfons Lágrimas de Sangre, un dels concerts de la gira de comiat de Txarango i Ebri Knight. A més, també hi ha confirmats diversos grups de renom en l'àmbit estatal com Novedades Carminha o Kase.O, i d'internacionals de la talla de Gwen Stefani, Placebo o Of Monsters and Men.

Canet Rock
4 de juliol
Amb més de la meitat de l'aforament ple, el festival de Canet de Mar portarà músics d'arreu dels Països Catalans, com els cotitzats Manel, els osonencs Oques Grasses, Els Amics de les Arts en el seu format de trio, el rock català de Sopa de Cabra, l'octet femení Roba Estesa, l'exconcursant d'Operación Triunfo Miki Núñez, el nou projecte de Pablo Sánchez, Ciudad Jara, i el nou de Kiko Tur d'Aspencat, No Logo, així com Jazzwoman Doctor Prats, entre d'altres.

Anòlia
De l'11 al 18 de juliol
El festival d'Igualada, convertit ja en una de les cites musicals imprescindibles de la Catalunya Central des de la creació l'any 1989, renova una nova edició. Malgrat que els artistes que acollirà encara són incògnita, esperem que segueixi l'estela de l'any passat, quan van reunir Lildami, Alfred García, Cesk Freixas, Joina o Oques Grasses, entre d'altres.

Sons del Món
Del 10 de juliol al 2 d'agost
Durant els dos mesos centrals de l'estiu, el festival empordanès amb més encant presentarà una programació delicatessen a Roses i Castelló d'Empúries, a més d'oferir concerts únics a diversos cellers de la D.O. Empordà. La comarca és terra de vents i de vinyes verdes vora el mar. La tramuntana i la salabror tenen una incidència en molts aspectes de la vida i el maridatge amb la música és un plaer dels Déus.

Acampada Jove
Del 16 al 18 de juliol
El festival de mestissatge català de Montblanc celebra enguany els 25 anys de recorregut. Per commemorar el mig segle, promet fer d'aquesta una "edició històrica". De moment, acabem de saber els tres primers artistes confirmats: Oques GrassesEbri Knight Smoking Souls.


B! de Bolvir
1 d'agost
La població de la Cerdanya acollirà per sisè any aquesta cita que els inunda de música durant tot un dia de principis d'agost. Encara no s'han conegut quins grups hi tocaran aquest any. L'edició passada van convidar a l'escenari de Bolvir bandes com Lax'n'Busto, Obeses, Núria Graham o Itaca Band.

Acústica
Del 27 al 30 d'agost
El tercer festival amb més públic de Catalunya obrirà el darrer cap de setmana d'agost a Figueres una programació de primer nivell que encara no s'ha anunciat. Els escenaris repartits pel centre de la capital de l'Alt Empordà ofereixen cada any a més de cent mil espectadors un cartell amb els millors grups de cada temporada. La programació de l'Acústica –i del seu gernà petit per a públic familiar, l'Acustiqueta– s'anunciarà completa el mes de juliol com ja és tradicional, però de moment ja us podeu reservar les dates.


Bioritme
Del 27 al 30 d'agost
El festival que s'ha coronat per la consciència ecològica i igualitària, i també per la localització única al Pantà de Sau, encara ens té en candeletes esperant els primers artistes. De moment, per això, ens conformem en saber les dates que, aquest any, s'han retardat uns dies.

Aquelarre de Cervera
Del 28 al 30 d'agost
Els artistes que pujaran enguany a la gran festa dels cerverins, en la 43a edició, encara estan per descobrir. De totes maneres, tornem a marcar l'últim cap de setmana d'agost en els nostres calendaris com a cita obligatòria.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, strenes 2020, porta ferrada, ítaca, canet rock, anòlia, acampada jove, aquelarre, bioritme, B! de Bolvir, cruïlla, sonar, clownia, vida festival, festivals d'estiu, festivals, primavera sound, sonsdelmon, acustica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.