cançó per cançó

'Oli d'uliba' de la P.A.W.N. Gang, cançó per cançó

Repassem el nou àlbum de la banda de trap català amb Willfree

| 07/02/2020 a les 09:41h

P.A.W.N. Gang
P.A.W.N. Gang | Nil Ventura
El retorn de la P.A.W.N. Gang ja és una realitat palpable. Els pioners i, es podria dir que, creadors del trap en català, treuen avui nou àlbum, Oli d'uliba (Delirics, 2020). Un disc amb onze temes inèdits en què "cadascú ha deixat la seva petjada", assegura Willfree, membre de la banda que comparteix amb Monrra Swag, Yung Mare, Lil Guiu, Good Jan i Teuma Swag. La formació ja té algunes dates marcades en què se'ls podrà veure dalt d'escenaris com el de la sala Wolf (18 d'abril), l'Apolo (22 d'abril), La Masia de Sant Boi (25 d'abril) o el festival Maleducats (9 de maig).



El títol Oli d'uliba surt d'una anècdota d'allò més casolana: un dia berenant Lil Guiu va fixar-se en l'ampolla d'oli que tenia al davant i, bromejant, els va proposar que fos el títol. Però a poc a poc, el nom va anar calant i li van anar trobant diferents significats que s'adiuen a la perfecció a l'essència del grup: una taca d'oli d'oliva que per molt que vulguis mai no acaba de marxar, com el grup i el seu retorn; la frase feta "t'has passat de taca d'oli", com ells fan constantment amb les seves lletres, i com a referència a l'oli d'oliva verge de Borges, explica Willfree, "no hi ha res més català, com nosaltres que, de fet, vam portar per primera vegada a l'Estat el trap en català".

El disc s'ha anat coent en quatre o cinc quedades entre els membres de la banda i reconeixen que les cançons no tenen gaire relació entre elles, no és un àlbum especialment unitari. Tot i així, "es nota que hem madurat", relata Willfree, "és més professional, més adult". Repassem amb ell el disc, cançó per cançó.

"TOT iMPURTAT"
"El nom de la cançó surt directament d'una frase que canta Lil Guiu que ens va agradar molt. Parlem d'importar en general, drogues o el que sigui. És una cançó que és molt pur estil PAWN Gang i tota la banda n'està molt enamorada".

"LA HiSTÒRiA"
"Aquest tema està fet amb més intenció i rerefons que la majoria. Cadascú hi explica una anècdota dels seus inicis amb la P.A.W.N. Gang: quan jo vaig entrar amb el tema de "SAN PERA MARTiR", quan omplíem sales, totes les crítiques dels 'haters', quan vam conèixer el Toni Pla, que és el nostre productor, o Lildami (a qui Monrra s'hi refereix com "pastrami"), etc. Potser no és la millor cançó a nivell musical, però la idea és xula: recordar aquests vuit anys de recorregut".
 

P.A.W.N. Gang Foto: Nil Ventura


"TARAPiA DE GRUP" ft Lildami
"En aquest tema hi canta també Lildami, que és l'única col·laboració que tenim en tot el disc. En aquest cas també vam partir del nom de la instrumental, "Adicted", i vam començar a construir-hi la lletra al voltant, parlant de les adiccions que tenim, de lo dura que és la vida... En realitat va començar per tema adiccions i es va acabar portant cap a un costat més obscur. El videoclip, que encara no és públic, parteix del títol de la peça: estem asseguts a una taula a les fosques amb en Dami i anem cantant cadascú els seus problemes".

"RiTUAL"
"És un tema amb una sonoritat més dels inicis de la P.A.W.N., molt satànica i obscura, molt 'hardcore'. La lletra és molt macabra: es parla de fer pactes amb el diable, de dimonis, de peus de cabra, possessions, etc."

"10"
"És de les millors del disc, una cançó molt sentida i real. Moltes vegades, en diversos temes, el Good Jan i el Yung Mare fan referència a Déu. En aquesta cançó tots en parlem, tot i que crec que ningú no és especialment creient: es tracta d'una deïtat més aviat metafòrica, de déus com a herois. Jo, per exemple, parlo que els déus no em feien cas, i com resava i resava i no em volien ajudar; un altre parla de com ha pogut sortir de les drogues gràcies als déus i la música".

"DiGAM XQUE"
"Aquesta cançó va sortir de la primera de les quatre o cinc quedades que vam fer per crear els temes del disc. És molt melòdica i per tant, més comercial. El títol sorgeix arran de la tornada encomanadissa de Good Jan. Pel que fa al videoclip, no hi ha cap connexió entre la neu i la lletra del tema, simplement volíem anar a un lloc diferent i impactant. Era el desembre, època de neu, i vam pensar que quedaria més viu estèticament. Així que vam pujar a la Molina, ho vam enregistrar en un sol dia, però va ser molt divertit".




"POC FLiPiU"
"Aquesta és guapíssima. Nosaltres tenim un argot propi, que de fet vam publicar en un llibre, i ens hem inventat moltes paraules, conceptes i codis. "Flipiu" ve d'una unió de les paraules 'tiu' i 'flipat', una cosa que fem servir sovint, i "poc" és la nostra manera de dir molt. Per tant, el tema es vindria a dir "molt flipat", i això és el que intentem fer: xulejar, ostentar, jugar a veure qui en té més, ja siguin més seguidors, més noies... el que sigui. Acostumem a fer lletres amb un punt còmic i exagerades, d'altres en què el que s'hi diu és cert, però en aquesta ens hem passat, és bastant exagerada".

"CASA DAMPENYS"
"Aquesta és una cançó necessària. Ens diem "P.A.W.N. Gang" en referència a les "pawn shops" ("pawn" és penyora en anglès) americanes. La sonoritat de la cançó és molt antiga, recorda els temes que fèiem el 2013 o 2014: un estil més de Chicago, agressiu i obscur".

"AMBEJA"
"La instumental d'aquesta cançó la va fer Marvin Cruz, que és qui ens ha fet tots els beats de la mix-tape. El seu tema portava "Jealousy" per títol i vam començar a parlar i pensar al voltant d'aquest concepte. Al final, vam posar-hi el nom d''ambeja' perquè el Good Jan en parla. En el tema anem explicant cadascú diferents situacions d'enveja que hem patit, ja sigui per drogues o amors, però al final el missatge és que, com diu a la tornada el Teuma, seguim sent nosaltres, tot i les enveges i les crítiques. El videoclip de la cançó és molt xulo i treballat: vam gravar per un costat a un estudi amb fons blanc, on hi sortim tots, i a part ens hem gravat cadascú per separat a una localització que hem triat: jo a una perruqueria, el Good Jan a una botiga de gominoles, etc."



"AL ATAC"
"Una cançó que recorda moltíssim l'estil de temes què fèiem el 2012: molt agressiva, amb moltes paraulotes i una lletra feta amb menys cura, molt a canó: a l'atac, a disparar".

"U BUi, U TiNC"
"És una peça molt melòdica i comercial i, de nou, per construir-la, ens vam inspirar en el nom de l'instrumental d'en Marvin Cruz, "I want it, I've got it". Aquí cadascú parla del que ha volgut i aconseguit, ja sigui sobre l'amor, els diners o les drogues... Els nostres temes estrel·lars, vaja (riu). És una cançó d'ostentació del que creiem que tenim".
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Pawn Gang, cançó per cançó

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.