efemèrides

El disc 'Obert' de Joan Amèric compleix enguany dues dècades

El cantautor d'Alzira va publicar fa vint anys el darrer treball d'estudi en solitari

| 19/03/2020 a les 15:00h

Joan Amèric
Joan Amèric | Juan Miguel Morales
Fa vint anys el cantautor d'Alzira entrava al nou mil·lenni publicant Obert (Discmedi, 2000), sense endevinar que es convertiria en el seu darrer disc d'estudi en solitari fins al moment. Malgrat no saber-ho encara, Joan Amèric va fer un disc mereixedor d'esdevenir el tancament del seu llegat. A més, el cantautor va comptar amb col·laboracions de luxe per aquest disc eclèctic i obert al món.



"Obert simbolitza molt bé el que envolta aquest disc: aire nou, amb portes i finestres obertes a influències musicals... M'agrada la idea que el disc convidi la gent a passar", comentava Amèric en una entrevista per a Enderrock el març del 2000. I és que el cantautor es va obrir com mai en aquest disc a experimentar amb diversos estils i així obrir-se alhora també a un públic més variat. L'eclecticisme imprès al disc fa moure l'oient entre la rumba, la bossa nova, la cançó-jazz o el jungle.

Per aquest elapé, Amèric es va rodejar, a més, d'artistes de qualitat: des del productor del disc Nacho Mañó (Presuntos Implicados) -productor també de grups de la talla de Mecano o Alejandro Sanz-, fins a Sole Jiménez, que va participar a la cançó onírica i romàntica "Vine" o Ximo Tébar que posa la guitarra a "Tres històries", una cançó que si bé ja s'havia pogut sentir anteriorment en directe, era la primera vegada que Amèric l'enregistrava.


Més enllà d'aquests dos temes, el disc el componen també un grapat de temes inèdits a més d'un poema musicat de Vicent Andrés Estellés -"Cançó de lluna"- i algun tema instrumental -"Amb un somriure (si és possible)"-. La cirereta del pastís i que demostra la cura que hi ha darrere dels cinc anys que Amèric va dedicar a compondre el disc és l'estructura cíclica que el defineix: la darrera cançó, "Enèsima", recupera la melodia de la primera, "Vine", però a cappella.

Des d'aleshores, el cantautor no ha publicat cap més treball més enllà d'un disc gravat en directe al festival Barnasants i l'àlbum a duet amb Andreu Valor, Conspiracions (Mésdemil, 2015). No obstant això, Amèric continua pujant als escenaris, com va demostrar el passat 1 de febrer al concert a la Sala Luz de Gas de Barcelona dins del mateix cicle Barnasants.
 

Portada del disc 'Obert'

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Joan Amèric, efemèrida

COMENTARIS

Salutació i comentari

Joan Amèric, 12/11/2020 a les 05:32

Sì, sì, pujant i baixant als escenaris. No només en el concert que citeu de Luz de gas. Des de fa 30 anys ininterrompudament amb periodicitat, no sé si actuar a València o Formentera o al Campello o a Cullera o a l'Alcúdia o Almussafes o a Torredenbarra o a tants indrets dels PPCC arriba a les oides de Barcelona però per sort seguim actuant, com deia.
Gràcies per l'article, l'acabe de llegir. Ah! sobre el "darrer" disc del llegat.... ha ha ha.... tranquils! jo no sé quin serà el llegat però el que sí que sé és que queda per davant la major part del llegat, Una abraçada a l'autor o autora de l'article, no sé qui és però una abraçada!

Proper concert...

Joan Amèric, 12/11/2020 a les 05:45

Ah! Se m'oblidava, el proper dia 5 de desembre actuaré al Teatre Principal de Terrassa amb el format gran de tot l meu grup complet. Sì.... sembla que seguisc actuant,
Gràcies, sé que teniu bona intenció, la informació es podria millorar un poc però vos comprenc,
Per cert, m'encantaria que vinguereu a l'actuació. Fa anys que no vos veig,
Salut de nou.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.