actualitat

Cancel·lació massiva de concerts i festivals pel coronavirus

El Liceu, l'Auditori de Barcelona i el Palau de la Música han cancel·lat les programacions dels propers quinze dies

Sopa de Cabra, Gertrudis o 31 Fam han ajornat els directes d'inici de gira

El Festival Blues & Ritmes de Badalona ha anul·lat la seva programació

| 11/03/2020 a les 17:30h

Gertrudis en directe
Gertrudis en directe | Arxiu PromoArts
El coronavirus ha arribat a la música en directe. El Govern de Catalunya ha prohibit avui tots els esdeveniments d'aforament superior a 1000 persones en els propers 15 dies, fet que ha provocat una esglaonada cancel·lació i suspensió temporal d'actes per part dels equipaments culturals catalans. En cas de mantenir directes en sales de més de 1000 localitats, es permet ocupar un terç dels aforaments.

El sector musical considera que "la situació és molt greu” i advertex que "les conseqüències poden deixar un panorama desolador". L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) s’ha posat en contacte amb totes les empreses del sector per avaluar quina és l’afectació de les mesures implantades i com està afectant en la contractació artística. ARC també està treballant amb el Ministerio de Cultura a través d'ARTE per saber quines mesures de suport podria rebre el sector per minimitzar els efectes del coronavirus.

Per tal d'aturar la propagació del virus, dels primers en ajornar els concerts previstos ha estat l'organització d'Estrella Damm, que ha comunicat l'aturada dels esdeveniments que tindran lloc a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm durant els propers quinze dies, com l'Enderrock Sona del mes de març amb Sopa de Cabra i Lasta Sanco o la quarta presentació del festival Vida. L'han seguit també el Liceu, que a causa de l'obligació del Govern s'ha vist obligat a cancel·lar l'estrena de l'òpera Lohengrin del 19 de març, així com les sessions de la mateixa previstes pels propers 15 dies. L'Auditori de Barcelona, per la seva banda, ha suspès la seva activitat fins al proper 26 de març, tot i que ha mantingut els directes d'Aris quartett, Dudok quartet i Esmé quartet del 12 de març a la Sala 2, ja que "es pot garantir una ocupació inferiro a un terç de l'aformanent". El Palau de la Música també ha acatat les ordres de la Generalitat i ha posposat tots els concerts entre el 12 i el 26 d'abril, així com el concert de l’Escola Coral de l’Orfeó Català previst per al diumenge 29 de març. També han afirmat que s'està treballant per trobar noves dates a les dates ajornades. Sales com Razzmatazz i Apolo també han comunicat que paralitzen la seva activitat fins d'aquí a dues setmanes.

Pel que fa a festivals, alguns també han hagut de parar la seva activitat: el 39ena edició del Festival de Jazz de Terrassa, que havia de començar avui, ha ajornat la seva programació fins almenys el 29 de març, així com també ho ha fet el Festival Músiques Disperses. L'Interfest 2020 també ha anunciat que estan treballant per donar detalls de la nova data de celebració de l'edició d'enguany, i que l'import de les entrades ja adquirides serà retornat. El Festival Blues & Ritmes de Badalona, que s’havia de celebrar des d’aquest divendres 13 de març fins al proper dissabte 28 de març. El Tradicionàrius, per altra banda, només ha cancel·lat la Festa grega Glendi que havia de tenir lloc el 28 i 29 de març. El Black Music Festival ha aturat totes les actuacions dels propers 15 dies, com són Ben L’Oncle Soul, PBUG, Snarky Puppy i el Black Music Picnic, com també ho ha hagut de fer el Let's Festival, que ha suspès els directes d’Alison Darwin amb
Mimetic Theory i Violet Mistake, el de Shinova amb Nunatak, el de Heartworms
amb Olsen Twinz, Salina i Walking Lands, el de Siloé amb Alis i Triángulo Inverso
i el de Paraíso Plástico amb Lume. La Telecogresca, liderada per una organització d'estudiants, ha cancel·lat l'edició d'enguany i ha afirmat que no podran reprogramar-la.

Algunes formacions musicals també han hagut de canviar de plans, com Sopa de Cabra, que havia d'estrenar el nou àlbum en directe el 14 de març en el marc del Cruïlla Primavera i que de moment ha quedar ajornat. Xavi Pascual, director de PromoArts i promotor de festivals, qualifica la situació de "molt greu" i comenta que "s’ha aturat en sec la venda d’entrades, no es venen tiquets de cap concert ni festival programat per les properes setmanes o mesos". Afegeix que “la màxima preocupació és la incertesa del què passarà a partir del 26 de març, sobretot per decidir supendre o ajornar concerts, o si és sostenible mantenir els contractes previstos”.

Qui també ha posposat la presentació ha estat Gertrudis, que havia d'iniciar la gira aquest dijous a Razzmatazz. Els trapers 31 Fam també s'afegeixen a la tanda de cancel·lacions: s'han anul·lat els directes programats pel 12 de març a Razzmatazz i el dia 14 a la Mirona. 
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, cancel·lacions, coronavirus, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.