coronavirus

La indústria musical estima que «la magnitud del desastre pot ser important»

Tant els músics com les discogràfiques s'estan veient molt afectades per la pandèmia del Covid-19 i el confinament que ha comportat

Parlem amb Musicat, PAF i APECAT sobre quins danys estan patint i les possibles solucions

Les sales catalanes valoren la suspensió d'actes com «un dur impacte per a la música en directe»

| 18/03/2020 a les 17:30h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
La pandèmia del Covid-19 està causant estralls en tots els àmbits, i el sector de la indústria musical no n'és una excepció. A l'espera que el Departament de Cultura anuncïi un pla de mesures concretes per paliar l'afectació al sector, de moment i amb menys d'una setmana de confinament, ja són diversos els artistes que han hagut d'ajornar els llançaments del seus discos -com és el cas, per exemple, d'Els Amics de les ArtsPau Vallvé o Glaucs- i que han hagut de cancelar o posposar concerts i gires.

Amb relació a això, Josep Reig, president de l'Associació Professional de Músics de Catalunya (Musicat), valora que "la magnitud del desastre pot ser important". Hi ha molts músics, explica Reig, que potser no són tan coneguts com Sopa de Cabra però que també s'han vist obligats a aturar la seva activitat, des d'orquestres o cobles fins a músics que actuen en hotels o festes majors. "Els passa el mateix que a les grans figures, s'han de quedar a casa sense cobrar i molts d'ells són autònoms. Ja és una feina prou precària com perquè et vagin anul·lant coses", afegeix, "hi ha actuacions que segurament es podran fer un altre dia però d'altres es perdran". Ara per ara, comenta, l'únic que es pot fer és comptabilitzar amb tot el sector musical la pèrdua que s'estima per aquests dies d'aturada i intentar, per un costat, reprendre -passat el cofinament- tantes actuacions com es pugui i, per l'altre, rebre alguna ajuda per part de l'administració.

En una línia similar es troba el sector dicogràfic. Molts llançaments d'àlbums que estaven previstos per aquestes dues setmanes, com explica Àlex Eslava de Discmedi i president de Productors Associats de Fonogrames (PAF), s'han vist congelats. Malgrat que, segons explica Eva Faustino, directora gerent de l’Associació de Productors i Editors fonogràfics i videogràfics de Catalunya (APECAT) i secretària de l'Acadèmia de la Música Catalana, "no es preveu que hi hagi un gran impacte en facturació global" en l'àmbit discogràfic, sí que valora que les implicacions de la pandèmia poden ser diverses i cabdals.

En primer lloc, il·lustra Faustino, es posposaran molts llançaments, com ja està començant a passar, perquè no hi ha una gira que els pugui acompanyar. Les publicacions d'àlbums previstes per aquests dies anaven precedides d'un esforç i una inversió de promoció que ara s'haurà de veure quin impacte tindrà en el llançament, quan es faci, i en la posterior gira de l'artista en què es rendibilitzi la inversió inicial.

Explica Faustino que "el nostre problema és des de la perspectiva de la precarietat i la feblesa del sector perquè ens afecta a tots com a cadena de valor global que som. Encara que la música enregistrada no sigui l'àmbit que més patirà aquest tancament, uns i altres són vasos comunicants i haurem de paliar l'afectació a altres parts del sector". 

A més, afegeix, la crisi arriba en un moment en què el sector ja estava en un punt crític. "El sector discogràfic s'ha convertit en quelcom indispensable", explica, en el sentit que el llançament de música enregistrada és un tret de sortida que posiciona l'artista i que després es rendibiltiza en el viu, en els festivals i en tota la rotació de la música. No obstant això, "aquest tret de sortida ha perdut valor des dels anys 2000" arran de la digilització.

Ara per ara, com altres parts del sector de la indústria musical, Apecat es troba recaptant dades per valorar l'impacte del coronavirus i espera que, com a qualsevol altra indústria, se'ls proporcionin les ajudes que corresponguin des de l'administració.

"Em falta perspectiva ara mateix per poder-ho valorar però és evident que a nivell econòmic hi haurà males notícies", conclou Faustino, "però potser ens trobem amb què superada aquesta manca de recursos, i amb tot les iniciatives que s'estan fent d'apropar la música a les cases de la gent en aquests moments de confinament, s'ha revaloritzat la cultura".
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, APECAT, Musicat, actualitat, coronavirus, Paf

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.