entrevistes

Cesk Freixas: «Amb aquest disc torna un Cesk Freixas més reivindicatiu»

El cantautor està preparant un nou àlbum en format duet i ha llançat una campanya de Verkami per finançar-lo

| 13/04/2020 a les 14:00h

Cesk Freixas
Cesk Freixas | Juan Miguel Morales
El cantautor de Sant Pere de Riudebitlles, Cesk Freixas, publicava a principis d'any un nou EP, XL (U98, 2020), tres cançons i tres col·laboracions -Alguer MiquelSu i Laia Llach- presentades de manera grandiloqüent amb una gran banda ('XL'). Amb aquest treball, Freixas s'acomiadava de la banda per iniciar una nova etapa musical, en format duet, que ja està engegant amb la preparació del vuité disc amb Víctor Nin i al qual es pot col·laborar econòmicament a través de Verkami.


"Tinc ganes d'acostar-me al so del duet, que és el format que ja fem quasi sempre als concerts. És un so molt més acústic i que té molt més en compte els timbre de la cançó de d'autor", explica el músic, i és que, en aquest disc, pretén un retorn a les arrels: a les arrels de la cançó d'autor, així com a les seves pròpies. "Amb aquest disc torna un Cesk Freixas més reivindicatiu que potser a l'últim disc havia quedat amagat", jutja ell mateix. A Festa Major (U98, 2020), el darrer llarga durada del cantautor s'hi trobava una prevalència de la part emocional, mentre que l'anàlisi polític quedava relegat a un segon lloc. "Pel context polític i social que hem viscut, crec que les cançons tornen a ser més explícites, no tant en la forma com amb els temes que hi tracto. El contingut recupera l'atzagaia que m'agrada col·locar a les meves lletres i que, en el fons, és un cop de puny sobre la taula amb què intento evidenciar que la música també pot servir per fer crònica del que està passant".

Per fer aquest retrat socio-polític de què succeeix, Freixas es val de la poesia, tant musicant composicions de diversos poetes, com creant ell mateix nous versos. "Totes les composicions pròpies obeeixen estructures estrictament poètiques, fent servir decasíl·labs i heptasíl·labs i una rima molt cuidada", relata l'artista.
 

Cesk Freixas Foto: Xavier Mercadé


Per tirar endavant el projecte, per això, i arran de la situació d'emergència i de confinament en què ens trobem per la Covid-19, el músic torna a recòrrer al micromecenatge, a través de la plataforma Verkami, per poder finançar-lo. "La situació amb l'aturada de la meva activitat econòmica, amb suspensió de concerts i de qualsevol ingrés, la millor alternativa, abans que anar a buscar diners a un banc, era iniciar un procés de micromecenatge perquè prefereixo tenir deutes amb els meus seguidors que amb una entitat financera". Freixas explica com la seva decisió parteix de voler conservar llibertat en el procés creatiu: "Crec que la creació es pot sentir hipotecada si es depèn d'entitats financeres perquè pots tenir menys sensació llibertat per dir certes coses o més obligat a connectar amb tendències i estètiques, i això fa que potser no siguis tan lliure a l'hora de ser fidel amb els propis principis".

Freixas té un calendari apretat d'arranjaments, producció, gravació, mecles i masterització per aconseguir complir els plaços que s'ha proposat. Segons aquests, a finals d'any els 'mecenes' que han col·laborat econòmicament amb el projecte a través de Verkami ja començarien a rebre les recompenses i, de cares a la primavera, l'àlbum veuria finalment la llum.
 

Cesk Freixas Foto: Juan Miguel Morales

Arxivat a: Enderrock, entrevistes, entrevista, Cesk Freixas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.