estrenes

'Ska de vells' de Mr. Freak Ska, cançó per cançó

Estrenem en exclusiva 'Ska de Vells' i parlem amb el músic sobre els temes que el formen

| 22/04/2020 a les 15:00h

Mr. Freak Ska
Mr. Freak Ska | Duna Carrera Vilaplana
Mr. Freak Ska, nom artístic del cantautor mataroní Jaume Cuadrada, estrena el tercer àlbum, Ska de vells (Buenritmo, 2020) a Enderrock.cat. El disc, que surt a la venda a la web de Buenritmo aquest divendres, està format per 16 temes i compta amb col·laboracions de músics com Soweto, Pitu i Quique de Skatalà o Lord Kaya i Shuba dels Cabrians. Avui repassem cançó per cançó els temes que formen Ska de vells amb Mr. Freak Ska i els escoltem en exclusiva.

1. "Ska de vells"
"Aquest primer tema vindria a ser el senzill de l'elapé. Una canonada de ska primerenc amb què vull deixar clar allò que la gent es trobarà d’aquí en endavant. Una declaració d’intencions, que a més, dona nom al disc".



2. "Seu blai seu"
"Amb aquest tema entrem directament al meravellós món del rocskteady, amb una de les cançons més serioses del disc, que tracta la temàtica de l’excés de medicació i la dubtosa veracitat de la diagnosi de malalties com el TDAH".



3. "Amagar-m’hi a dins"
"Una cançó de ska de tempo elevat on tracto en clau d’humor el problema que tinc amb ser capaç de recordar les meves pròpies lletres. Trist però cert, més val fer-ne befa…"



4. "No pots passar"
"A “No pots passar” m’introdueixo de ple en el reggae un pèl més modern del que acostumo a fer i ho faig -en part- per donar pas a uns dels grans referents d’aquest estil a casa nostra: els grans Pirat’s Sound Sistema. La temàtica del tema, de nou autobiogràfica, explica la meva relació d’amor/odi amb els locals d’oci nocturn".



5. "Menja bé, caga fort i enriu-te’n de la mort" -
"En aquest tall, de pur ska clàssic, entro a la part més costumista del meu imaginari: teca, mam i refranys catalans. Per ajudar-me a fer-ho sonar de manera contundent hi tenim la banda Soweto al complet, possiblement la millor banda de ska de Catalunya. Què podria sortir malament?"



6. "Amic postís"
"Ens n’anem cap al ritme caribeny calypso… Tots tenim un amic postís. Aquella persona que -normalment en estat d’eufòria etílica- et saluda com si fóssiu pràcticament germans i a qui, per desgràcia, no aconsegueixes recordar. Per explicar tal rondalla compto amb l’ajuda del Jordi Manyà al banjo i el Sergi Monlleó (Xeriff) i el Luismi a les veus. Els tres, components de Dr.Calypso, banda que a aquestes alçades no crec que necessiti presentació. Un luxe".



7. "Diga’m perquè"
"Al setè tall d’aquest treball em torno a posar entre seriós i nostàlgic per parlar d’aquells amics que van ser-hi i, de cop, van deixar de fer-ho. Un ska de tall clàssic amb un toc de sobrietat".



8. "Príncep fantasma"
"Seguim amb un ska amb molta força i un notable toc de malenconia, a mode d’homenatge a un dels meus grans referents: Prince Buster (Cecil Bustamante Campbell) -que ens va deixar el 2016-, recordant les dues vegades que vaig tenir la sort de veure’l en directe".



9. "De Sidamon a Ultramort"
"A “De Sidamon a Ultramort” s’hi recrea, a ritme d’alegre early reggae, una fictícia -i desitjada- ruta 66 catalana entre les dues poblacions que donen títol al tall. A la part vocal compto amb l’ajuda de l’inquiet Pele Viader (vocalista original de La Thorpe Brass), que dona un toc extra de qualitat al deliri col·lectiu sonor de la peça".



10. "Benet"
"Aquest és sens dubte un dels meus temes preferits del disc. Ens trobem davant d’un shuffle o rhythm’n’blues primitiu (estat embrionari del ska jamaicà), que dona resposta a la inesperada mort del personatge creat el 2011 al track “Bolets” del meu primer disc Ska Casolà (Empordà Sons, 2011). Per fer-ho tot més èpic compto amb l’harmònica d’un dels millors intèrprets de l’instrument a casa nostra (i probablement de qualsevol casa), Victor Puertas".



11. "Tot el que m’agrada és dolent"
"Torno al rocksteady o rock tebi (manera 'mrfreakística' d’anomenar-lo), i ho faig amb una lletra autobiogràfica i compassiva que parla de les frustracions personals i la recerca del sentit de la vida. És terapèutic riure’s d’un mateix, oi?"



12. "L’ornitorrinc"
"Sens dubte la lletra més absurda del disc. Una oda a aquests simpàtics éssers a ritme de ska 'de barco'. Compta amb la gran sirena-saxo baríton del senyor Pere Miró (Gramophone Allstars, Dani Nel·lo, Skatalà…). Sempre m’ha agradat l’absurditat, però molt més els ornitorrincs!"



13. "Calçotets vermells"
"Va ser el tema escollit per sortir com a vídeo avançament a YouTube. Una crítica àcida a la monarquia a ritme de frenètic ska de vells que compta amb l’inestimable ajuda de Lord Kaya i Shuba de The Cabrians per completar el trio vocal i cantar a tres veus que no ens agraden els reis".



14. "Onada de calor"
"Al més pur estil The Ethiopians viatgem fins a l’illa de Jamaica i ho fem acompanyats del Pitu i el Quique, cantants originals de Skatalà. Amb el seu 'toasting' es crea una picabaralla de rock tebi entre amants de l’estiu i partidaris del fred i les camises de quadres. Ostres quin drama… delirant!"



15. "Missatge enviat"
"Entrem de ple als bonus track i ho fem amb el primer, un skinhead reggae que compta amb la col·laboració de la veu d’un clàssic de l’escena skinhead i reggae catalana: el molt honorable Ivàn Diaz, cantant de la veterana banda Thorpedians. Junts expliquem que no heu de barrejar beguda espirituosa i smartphones…"



16. "Tàctel, pana i velcro"
"Per últim tenim el segon bonus track, un ska de tall clàssic amb uns cors que criden a conservar els vells teixits. Podria ser una al·legoria a la resistència d’antics valors? Qui sap".

Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, cançó per cançó, jaume cuadrada, estrenes, mr. freak ska, ska de vells

COMENTARIS

sara

Anònim, 23/04/2020 a les 10:39

estan un poquet fees

títol

Anònim, 05/06/2020 a les 12:39

fes-les tu a veure com et surten

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.