llistes

Llibres per un Sant Jordi confinat

Llistem les lectures musicals d'enguany

Parlem dels llibres de Suu, Cesk Freixas, Adrià salas, Albert Pla, Lluís Llach o Joan Isaac, entre d'altres

| 23/04/2020 a les 10:30h

Llibres
Llibres | Arxiu
Per molt que Sant Jordi enguany se celebri el 23 de juliol, des d'Enderrock us portem avui, per la tradicional festa del llibre i la rosa, algunes lectures musicals escrites pels artistes de casa nostra. A més, aprofitem per parlar amb Cesk Freixas, SuuAdrià SalasAlbert Pla i Núria Cadenes sobre els seus respectius llibres.

1. Poesia i narrativa
El delta de les paraules
Cesk Freixas
(Rosa dels Vents)

El cantautor Cesk Freixas entén que “la cultura és un espai de debat, de plantejar preguntes per després trobar-ne les respostes col·lectivament”; un posicionament que sap que no és l’únic (conviu amb el de la indústria de l’entreteniment), però que cultiva, ara també literàriament, entre la pèrdua del pare i el naixement de la filla. El delta de les paraules parteix d’una font, “allà on emanen els motius per alliberar-nos”, per arribar a una desembocadura on les paraules són llegides, escoltades i compartides. 


2. Poesia i narrativa
Fauna o amor
Suu
(Rosa dels Vents) 

La cantautora barcelonina de 21 anys signa el debut literari amb un llibre on ha posat tota la carn a la graella i no s’ha deixat res al tinter. 


Dius que no ets escriptora, però que t’agrada de jugar a ser-ho?
Voldria no haver de veure la cara del lector quan llegeix el que tinc més endins, m’agrada no estar limitada en tres minuts per explicar la meva història i poder tocar d’alguna manera aquestes meves paraules. Les cançons sempre sonen igual, en canvi els poemes poden canviar, els pots llegir de formes diferents.

Per què dediques els microrelats i els poemes a l’amor? 
No crec que l’amor sigui una cosa de l’edat, i si ho és, quin avorriment! Jo no vull deixar d’enamorar-me mai, i no crec que ningú ho faci. Ens enamorem de coses cada dia, amb 3 o amb 50 anys. Per això escric i canto sempre a l’amor, és el motor que ens fa moure. 
T’autodefineixes com una persona que viu amb molta intensitat, o és només en els versos?
Soc intensíssima, a les cançons es pot deduir. En aquest llibre ho he fet més evident amb tots els poemes que m’escric a mi mateixa, la majoria són a la primera part del llibre i es titulen “S”.

Quina part vital i quina d’exercici literari hi ha als textos?
Vaig decidir dividir el llibre en dues grans parts. A ‘Fauna’ hi ha l’artificiositat i la bogeria negativa i, en canvi, a ‘Amor’ hi trobem la vida i la bogeria positiva de l’enamorament sa. 

Què t’inspira més per escriure, els desitjos o les discussions?
Les dues coses em criden molt, tot i que els desitjos m’ho posen més fàcil. M’agrada molt somiar desperta, i això no és més que imaginar desitjos complerts. Les discussions em limiten.

Es pot interpretar que la fauna són els amors del poliamor?
No hem de confondre els conceptes. El poliamor no significa cap altra cosa més que estimar sexo-afectivament més d’una persona alhora. No és una fauna que hi hagi amor en les teves relacions poliamoroses, sinó tot al contrari! Si no hi ha amor no en diguis poliamor, digue’n fauna.

3. Poesia i narrativa
Salsa
Adrià Salas
(Rosa dels Vents)

Pensaments de tota mena del cantant de La Pegatina Adrià Salas, com aquesta frase que apareix a la primera pàgina: “La meva idea ha estat sempre clara: viure moltes coses, tenir poca rutina i molta aventura. Tot i això, ser disciplinat i arriscat a parts iguals”. Autoretrat al qual segueix una confessió: que en les cançons és més ‘efectista’ i aquí busca anar més a la seva essència: una bona direcció per a la literatura. Salas manté la condició bilingüe del seu grup i ofereix poemes en castellà i en català, això sí, en una i altra llengua s’hi ha de sentir en la seva salsa, tot cercant la sintonia amb públic i lectors.


4. Novel·la còmic
Espanya en guerra
Albert pla
(Amsterdam) 

Albert Pla presenta una novel·la amb il·lustracions de César Sebastián Díaz, escrita durant la tardor del 2019 i traduïda per Martí Sales (Els Surfing Sirles).


A què respon la tria del poeta Martí Sales com a traductor? 
Per escriure em va millor el castellà, en canvi per fer cançons m'és més fàcil en català. En Martí ja em va traduir al català el llibre España de mierda. Quan ell ho adapta sembla un llibre i tot.

Quins pensaments personals en format literari hi aboques? 
Amb el llibre volia imaginar una actualitat que la realitat tardés a superar... De petit m’agradaven les pel·lícules bèl·liques, de gran ja no. El llenguatge que utilitzo a la novel·la és el que fan servir les pel·lícules nord-americanes. He adaptat els comentaris que es fan entre ells, el que pensen dels llocs que van a conquerir, a pacificar i a salvar... perquè sempre van a salvar el món.

Qui són el ‘batalló dels sonats’?
Són els nord-americans que envien a Catalunya per ‘salvar-la’. I que també se’n van a Espanya.

I qui són els becaris? 
Són els revoltats a Espanya en contra de la intervenció nord-americana a Catalunya, perquè provoca una crisi econòmica. La guerra els surt molt cara i la gent a Espanya comença a protestar per les condicions en què viu.

...Netflix també hi apareix? 
No, està tot basat en el cinema nord-americà, el que transmeten sobre ells mateixos i sobre com pensen els altres. Vaig pensar: si en lloc de matar moros matessin putos catalans, com reaccionaria la gent?

Per què has escrit un capítol titulat “Si els catalans no haguessin nascut malvats no hauria calgut matar-los”? 
Bé, excepte el verb ‘matar’ la veritat és que últimament he sentit molt aquesta frase... 

Ets un enemic dels poderosos? 
Me’n ric i els desprecio. 

Què tens contra la Coca-cola?
Em fa riure la importància que tenen al món productes com la Coca-cola. El llibre vol ser mig novel·la mig còmic, és una tonteria... 

5. Novel·la documental
Guillem
Núria Cadenes
(Amsterdam)
 
Núria Cadenes ha escrit una novel·la documental sobre l’assassinat de Guillem Agulló: símbol de llibertat i denúncia de la impunitat de l’extrema dreta.

Com se’t va ocórrer una novel·la sobre Guillem Agulló?
Va ser una incitació directa de l’editor, Joan Carles Girbés. Em va donar llibertat absoluta de creació i flexibilitat de calendari: Soc lenta escrivint, i en aquest cas, a més, em va costar molt trobar la forma i el to de la novel·la.

De quins referents has partit?
M’agrada citar Jim Thompson, Mercè Rodoreda i Víctor Català, perquè són les meves grans admiracions. I també Salvador Espriu i Georges Simenon. Mentre barrinava la forma que havia de tenir Guillem, vaig llegir coses de literatura-realitat d’autors com Emmanuel Carrère, Svetlana Aleksiévitx, Anna Akhmàtova... Hi ha moltes maneres de fer les coses. I de fer-les bé.

L’assassinat brutal de Guillem Agulló va marcar una generació de joves. Va ser la teva?
Tinc la impressió que va tocar més de prop gent com Feliu Ventura o Xavi Sarrià.

Dius que va marcar els joves que van protagonitzar l’eclosió de l’expressió cultural en català, la recuperació democràtica i el canvi polític al País Valencià.
Va marcar sobretot generacions diferents que vam quedar colpits per la brutalitat, encarats de cop a l’assassinat i, de seguida, a les impunitats i els encobriments, a la brutícia que diversos estaments de l’Estat espanyol van posar en joc per intentar negar el caràcter polític del crim, desprestigiar Guillem Agulló i tot el que significava. Els més grans ja havien viscut la suposada ‘transició’ que, al País Valencià especialment, es va allargar a còpia de violentar la societat, amb bombes a les llibreries, als aplecs, a casa de Joan Fuster o Manuel Sanchis Guarner. El 1977 ja havien assassinat Miquel Grau a Alacant. La gent jove no ho havia viscut. I, de cop, van matar el Guillem. Va ser una dràstica pèrdua de la innocència. Al Tall havia cantat Miquel Grau; Obrint Pas i, després, Feliu Ventura o Pau Alabajos han cantat també Guillem Agulló.

6. Poesia
L’àngel i la infermesa del pensament
Ivette Nadal
(Eumo Editorial)

‘Es pot cantar des del riure o el plor; com el viure’ són versos escrits al nou recull de la cantautora granollerina. En el poemari cita Ovidi Montllor i altres referents per dialogar-hi en els seus textos, per salvar-se en els mots, entre un ‘jo visiblement suïcida’ i l’hipersupervivent’. La virtut: mai no llença la tovallola. ‘Un DO propi que acaba en un RE(s), però que em llança al centre d’una nova emoció’. Per guanyar la llum i la vida. 

7. Biografia
El bard incombustible
Miquel-Lluís Muntaner
(Llibres del Segle)

Amb pròleg d’Isabel-Clara Simó, El bard incombustible és un llibre dedicat a la trajectòria artística i vital del cantautor català Miquel Pujadó coincidint amb el seu 60è aniversari. Escrit pel sociòleg, escriptor, periodista i gestor cultural Miquel-Lluís Muntaner, (con)versa sobre política, religió, cultura i educació.

8. Il·lustració
Planetari
Joan Isaac
(Llibres del Segle)
Llibre+CD

“Planetari” és una cançó de Joan Isaac il·lustrada per Daniel Sesé, segurament l’obra més galàctica musicada pel veterà cantautor d’Esplugues de Llobregat. En el text hi ressonen cançons de Sisa com “Qualsevol nit pot sortir el sol”, però en la casa que s’obre l’univers és interestel·lar i sense perdre l’optimisme: ‘Al banquet de les estrelles avui no hi ha lloc per a la tristor’. Els dibuixos de Sesé se sumen als personatges literals del tema, i això fa que sigui tant per al públic infantil com per a l’adult. El llibre inclou el CD amb la cançó interpretada per Joan Isaac.

9. Relat periodístic
Gainsbourg i Dalí, moi non plus
Pere Francesch
(Edicions Cal·lígraf)

Comparant-se a Pablo Picasso, el 1951 Salvador Dalí va etzibar: “Ell és comunista, jo tampoc”, i curiosament aquell ‘moi non plus’ va servir a Serge Gainsbourg per a la seva cançó més famosa, “Je t’aime... moi non plus”. Més enllà de si va ser coincidència, aquest llibre és tota una indagació en la relació entre els dos artistes amb una àmplia documentació, a més de testimonis com l’amic de Dalí Antoni Pitxot, el secretari Enric Sabater o la cantant –encara en actiu– i parella de Gainsbourg, Jane Birkin. .

10. Assaig
Las cosas por su nombre
Albert Gil
(66 RPM)

Albert Gil (Barcelona, 1963) era tot just un adolescent fascinat per Pete Townshend i The Who quan va muntar la seva banda Brighton 64 a Barcelona. Així va començar una  relació d’amor intens amb la cultura mod que ha atravessat per la música, el disseny, l’edició discogràfica, la literatura... i que ara recull en un nou volum amb materials i documents ben diversos –fotos, cartells...– però també records, vivències i anècdotes, lletres i textos inèdits que junts acaben formant un gran trencaclosques incomplet d’una vida individual i també del que ha estat la realitat del moviment mod.

11. Novel·la
El regreso de Abba
Marc Ros
(Suma)

Aquest és un llibre amb el mateix títol que portarà el nou disc de Sidonie, el grup del qual Marc Ros és el cantant i guitarrista. Diu el seu autor: “El llibre i l’àlbum estan connectats entre ells com si fossin les branques d’un mateix arbre. D’allí ve la portada, que serà també la del disc, amb la increïble pintura que l’artista xilè Matías Krahn ens va fer arribar com un senyal màgic”. Ros no té clar on acaba la novel·la i on començarà el nou disc: “Tot comença i acaba on tu vols. Per gaudir del llibre no és necessari haver escoltat les noves cançons i viceversa”.

12. Novel·la
Escac al destí
Lluís Llach
(Univers)

El respectat cantautor i escriptor empordanès Lluís Llach presenta la quarta novel·la, en aquest cas, amb el nou segell Univers del Grup Enciclopèdia per reforçar la seva línia catalana de ficció. L’any 2007, Llach (Girona, 1948) va tancar 40 anys d’una carrera musical de llegenda. En aquesta nova etapa creativa, ja ha escrit tres obres, Memòries d’uns ulls pintats (Empúries, 2012), Les dones de la Principal (Empúries, 2014) i El noi del Maravillas (Empúries, 2017). A més, també ha vist publicat Estimat Miquel, dedicat als dies i treballs amb el poeta i amic Miquel Martí i Pol. 

La nova col·lecció literària del Grup d’Enciclopèdia pren el nom de la mítica Biblioteca Univers que Carles Soldevila va dirigir durant la dècada dels anys trenta, nascuda a recer de la Llibreria Catalònia. Al llibre Escac al destí l’autor escriu sobre assassinats, conxorxes polítiques i eclesiàstiques i altres nissagues maleïdes. Són els ingredients d’una intriga palatina ambientada en el fictici regne de Magens, on la reina Bal de Guifort, segona esposa del rei Ebrart d’Albir, ha estat assassinada en un moment en què el regne ha de pensar a qui designar com a successor al tron.

13. Contes
Forastero en el matrimonio
Emir Kusturika
(Acantilado)

El músic, actor i director de cine serbi Emir Kusturica ha escrit sis relats fantàstics: “Sólo desgracia”, “Bueno... como gustes”, “El campeón olímpico”, “El ombligo, puerta del alma”, “En el abrazo de la serpiente” i el que dona títol al recull de contes, titulat “Forastero en el matrimonio”. L’enginy hi és present, i també l’ambient cultural de l’antiga Iugoslàvia a 
la ciutat de Sarajevo dels setanta i vuitanta: ‘Había leído en el libro ruso Chevengur que no era por estupidez por lo que los peces guardaban silencio’.

14. Biografia
La Fura dels Baus. En quarantena
Mercè Saumell
(Angle Editorial)

Repàs de la trajectòria del grup teatral i musical (1979-2019) que interrelaciona la seva part ritual i atàvica amb la hipertecnològica, des de les primeres propostes d’impacte –quan encara hi havia Marcel·lí Antúnez, procedent dels fundadors de Moià i membre fins al 1990– fins a les cerimònies olímpiques i les escenificacions d’òpera. La Fura dels Baus parla de metodologies de creació i de discursos escènics. Prologuen el llibre Àlex Ollé, Carlus Padrissa, Jürgen Müller, Miki Espuma, Pep Gatell i Pere Tantiñá.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, Sant Jordi, Albert Pla, Joan Isaac, Àdrià Salas, Suu, Lluís Llach, Cesk Freixas, llista, actualitat, llibres, llistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.