coronavirus

Els estudis de gravació obren les portes pel desconfinament

L'enginyer de so de Bucbonera Studios, Tomàs Robisco, ha elaborat un protocol per recuperar el funcionament amb les mesures necessàries

| 28/04/2020 a les 11:00h

Estudi
Estudi | Xavier Mercadé
La crisi de la COVID-19 ha provocat que molts artistes hagin hagut de suspendre les sessions de gravació previstes per aquesta primavera, com és el cas de Txarango, per exemple, que fins ara no ha pogut reprendre l'enregistrament del seu darrer disc amb David Rosell, o d'Ebri Knight que ha de començar a treballar en el nou disc aquest estiu amb la producció de Mark Dasousa. El confinament ha obligat a tancar totes les instal·lacions de gravació, però la nova situació decretada pel govern espanyol ja no impedeix posar en marxa aquestes instal·lacions.

Bucbonera Studios de Caldes de Montbui és el primer que ha fet públic un protocol de desconfinament per reobrir els estudis i que tots els artistes puguin tornar a gravar –avalat per les autoritats empresarials i jurídiques– en què es planteja un pla de contingència per fer front a la COVID-19. El pla, elaborat pel responsable de l'estudi, productor i enginyer de so, Tomàs Robisco, garanteix que el procés de gravació es faci amb les màximes garanties d'higiene, tant dels aparells utilizats (micros, instruments o taules de so) com de les sales i equipaments. A més, preveu l'oganització de l'activitat, l'ús del backline i els horaris adequats.

Robisco va tirar endavant el pla perquè va tenir la certesa que ningú ho faria pel sector i perquè "tampoc imaginava que esperar uns mesos obriria un nou escenari en el qual es pogués treballar amb unes normes, distàncies i circumstàncies diferents a les que poguem plantejar ara". La proposta de Bucbonera ja s'ha adoptat també per altres estudis catalans i de la resta de l'Estat, i s'ha posat a disposició de qualsevol empresa del sector. El protocol ha estat avalat per Netfis Laboratorios i la part jurídica per la Cecot, així mateix s'ha seguit l'assessorament de Fanatoc Guitars, Guitarras Taylor, Jorquera Pianos i DPA Microphones.

Macaretes, peücs i guants
El pla de contingència per la COVID-19 elaborat per Bucbonera Studios preveu a nivell general realitzar telemàticament, en la mesura del possible, totes aquelles parts del procés de gravació, edició i mescles. A més, l'enregistrament en directe es porta a terme sota el principi de distanciament i protecció personal, de manera que hi hagi un sol músic per sala i només l'enginyer i el productor a la sala de control. Cada espai disposarà de gel hidroalcolhòlic per rentar-se les mans i solucions hidroalcohòliques per desinfectar els instruments, així com cada persona disposarà de mascaretes de triple capa, peücs i guants.

Les sales habilitades per a la gravació seran l'estudi i el control, de manera que es posposaran les reunions presencials amb proveïdors, clients o altre personal. En cas que un mebre de la banda o el productor, o algú del seu entorn, presentin símptomes de contagi quedaràn exclosos del procés. L'estudi garanteix l'ús de materials prèviament desinfectats, així com la neteja dels mòbils que porti el personal.

L'accés a les instal·lacions només es permetrà amb peücs per cobrir les sabates, i s'aplicarà el principi d'autoresponsabilitat. Evidentment, els vocalistes podràn treure's la mascareta per cantar i els instrumentalistes, els guants per tocar. Tot i això, es restringeix la captació de veu per més d'una persona a la vegada o tocar junts tota la banda. En aquest sentit, després de cada passi es canviarà la pantalla anti-pop i el micròfon, i s'aplicarà desinfectant a totes les superfícies properes. Tot el material serà netejat i desinfectat cada 72 hores, igual que totes les instal·lacions, a més de protegir poms de portes, finestres i baranes amb film de plàstic d'un sol ús.

Finalment, pel que fa al backline, els instruments de cada músic hauran de venir nets de casa, no es podran intercanviar i seran desinfectats amb una solució hidroalcohòlica. Les guitarres i baixos o altres instruments que cedeixi l'estudi seguiran també el mateix protocol, de manera que es recomanarà treballar només amb aquest material. Es fixaran també uns horaris de treball, i per evitar sortides i riscos innecessaris la jornada serà contínua i el menjar es farà a la zona comuna.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, coronavirus, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.