coronavirus

Els músics sumen esforços per defensar la cultura

Agrupacions de professionals del sector han realitzat un manifest i un comunicat per defensar els treballadors culturals

| 29/04/2020 a les 18:30h

Escenari
Escenari | Xavier Mercadé
El futur de la cultura és a l'aire. Els esdeveniments se segueixen ajornant o cancel·lant i els més fatalistes auguren que no es podrà reprendre l'activitat normal del sector fins l'any que ve. Per aquest motiu, cinc associacions de músics professionals de Catalunya, per un costat, així com les principals orquestres i representants artístics del territori (sota el lema La Cultura en Lluita), per l'altre, han iniciat dues campanyes. Ambdues iniciatives volen ser una defensa dels sectors musical i cultural i busquen millorar la situació d'inestabilitat i inseguretat que viuen les persones que s'hi dediquen en el període de confinament i estat d'alarma a causa de la COVID-19.

Els principals punts que els dos manifests tenen en comú passen per la unió dels professionals i sindicats que es dediquin a la música o la cultura per fer un front comú i tenir més força per defensar la seva professió. Per tal de garantir la subsistència dels treballadors d'aquest sector, les associacions demanen que es posin en marxa mesures i plans per defensar els drets i la representativitat dels músics professionals, que es mantinguin les partides pressupostàries destinades a cultura i festes i que les administracions públiques paguin les actuacions cancel·lades a mode d'indemnització.

El president de l'Associació de músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) -signants del manifest de músics-, Guillem Arnedo, comenta com el comunicat vol visbilitzar, primerament, que des del sector s'està treballant conjuntament. "Ara més que mai és absolutament imprescindible aquesta unitat i coordinació entre tots els músics i el sector de la cultura", comenta Arnedo, "hi ha molts fronts oberts a nivell administratiu: el govern central, les autonomies -és a dir, la Generalitat-, les diputacions, els ajuntaments, etc. i requereixen de coordinació per poder estar presents en tots aquests espais i que el missatge que arribi sigui el més consensuat possible".

Tres mesures primordials
Fruit d'aquesta unió en surgeixen tres mesures d'urgència. La primera, proposada ja al ministre de cultura i la ministra d'hisenda, és poder donar cobertura a aquells artistes que, ara per ara, no poden accedir a cap ajuda transversal, ni ajuts per autònoms, ni acollir-se a cap ERTE ni prestació per desocupació. "Calculem que vora el 80% dels músics estan desprotegits encara", valora Arnedo, després de setmanes de que es va declarar l'estat d'alarma. "La segona urgència és articular plans específics per a cada sector i que la informació sigui clara sobre com i quan es pot tornar a l'activitat", demanen des de l'AMJM, "i que hi hagi comunicació i consens amb el sector implicat".

La darrera de les reivindicacions que es plantegen és que es desenvolupi finalment l'estatut de l'artista, projecte que ja es va inciar el desembre de 2018.  "És una assignatura pendent, els músics des de fa temps actuem en una desprotecció i precarietat absolutes", opina Arnedo, "els artistes necessitem una nova legislació que reflecteixi la realitat de la nostra professió i ens protegeixi en situacions com les d'ara. La falta de tots aquests mecanismes és el que fa que, ara per ara, estiguem en aquesta situació tan precària i indefensa".

Pel seu costat, l'Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT), destaca la importància que és visibilitzi la feina unitària, en una direcció única i sumant esforços, "perquè els musics estiguin tranquils", explica el seu president Josep Reig. Pel que fa a les mesures que s'estan imposant a causa de la COVID-19 al sector cultural, Reig admet que "la preocupació és màxima, no hi ha cap concresió i crec que serem els últims en incorporar-nos a una certa normalitat."

"Per suposat som del parer que el primer que s'ha de resoldre és la crisis sanitària -afegeix Reig- però que tampoc s'oblidin els músics que vivim d'aquesta feina i que demandem que, mentres no es pugui tornar a la normalitat, se'ns ajudi a poder mantenir-nos".
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, actualitat, la cultura en lluita, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.