entrevistes

Mr. Freak Ska: «Tota la meva obra és un homenatge a la música jamaicana»

Parlem amb Jaume Cuadrada sobre el nou disc 'Ska de vells'

'Ska de vells' de Mr. Freak Ska, cançó per cançó

| 30/04/2020 a les 14:30h

Mr. Freak Ska
Mr. Freak Ska | Duna Carrera Vilaplana
Mr. Freak Ska és Jaume Cuadrada, un personatge clau de l'escena skatalítica al Maresme i per extensió de Catalunya. Amb el seu projecte musical acaba de publicar Ska de vells (Buenritmo, 2020), un disc cuinat a foc lent, com a ell li agrada, i amb nombroses col·laboracions dels millors artistes de l'escena de la música jamaicana a Catalunya. Hem parlat amb ell i aquest n'és el resultat.



Mr. Freak Ska és un cantautor sincopat "Lliure i Tropical"?
[Riu] Doncs no m'ho havien dit mai, però sí, podria ser una bona definició. Jo sempre ho he definit com a "cançó d'autor sincopada" i, afegint-hi el concepte maresmenc, queda prou encertat.

Després de 2 anys cuinant a foc lent, Ska de vells (Buenritmo, 2020), és el disc que havies somiat fer o encara ha d'arribar?
En realitat fa 2 anys que el vaig començar a gravar però el disc el vaig començar a compondre en farà cosa de 4... M'agafo les coses amb calma. Igual que la vida. Amb total sinceritat, crec que és un dels discs que sempre havia somiat fer. Estic convençudíssim que és el millor que he fet fins al dia d'avui. Tot i això, sempre penso que el millor disc que mai faré encara està per arribar... ja ho tinc tot pensat.

El sentit de l'humor no falta mai en les teves cançons? És una bona teràpia per aquests dies que ens ha tocat viure?
Sí, sens dubte. Jo opto per viure una vida desenfadada i per agafar-se l'existència amb filosofia. Estem aquí de pas i de manera exageradament efímera, més val passar-ho bé, oi?

El disc, partint del ska, abraça el reggae, rocksteady o el rhythm'n'blues, entre d'altres estils. És un homenatge als ritmes jamaicans?
Absolutament. Tota la meva obra ho és. El rythm'n'blues tot i no ser un estil d'origen jamaicà, és l'estil en el qual es van inspirar de manera més clara per crear el meu ritme preferit, el ska.  


És un disc extens amb 16 cançons i col·laboracions d'amics com Soweto, Dr. Calypso, Skatalà o Pirat's Sound Sistema. Era una idea que ja tenies per a aquest treball?
Va ser una idea que vaig tenir clara des de l'inici del plantejament del disc. Volia que fos un treball que comptés amb molts amics i molts referents de la música jamaicana feta a Catalunya. Per sort meva tothom que hi apareix són tant una cosa com l'altra. 

Va ser complicat reunir-los i convèncer-los?
Sí, va ser molt complicat. Estem parlant de gairebé cinquanta músics que hi participen... una bogeria. Per això vaig tardar tant de temps a enllestir el disc i per això ha quedat un disc tan especial.

A què creus que és degut que a Catalunya hi hagi tants grups i devoció per la música jamaicana?
A Catalunya sempre se n'ha viscut, d'aquesta devoció a què fas referència, sobretot durant la dècada dels noranta. De fet, el ska català és reconegut pels fans de l'estil arreu del món. Tinc amics mexicans que m'han donat fe del tema. És una cosa que em produeix curiositat i orgull a parts iguals. No sabria dir-te a què és degut aquest fenomen, però sí que puc dir-te que em fa immensament feliç. Llarga vida al ska català!


A manca de música en directe per la situació que estem vivint, vas fer un concert en línia on vas reunir més de 400 persones i que va durar unes hores. Com va anar l'experiència?
Va ser una autèntica passada. L'èxit de la iniciativa va ser de tals dimensions que al cap de dues setmanes ho vam repetir i vam aconseguir reunir de nou 400 persones més! No vull dir res, però és probable que n'hi hagi un tercer presentant el disc...

Com creus que afectarà al món de la música, i els directes en particular, aquesta crisi causada pel coronavirus?
Doncs per desgràcia, almenys a curt termini crec que afectarà molt negativament. Ja s'ha vist que tot el sector audiovisual és un dels que més fortament està patint les conseqüències, els rumors diuen que fins al 2021 no es normalitzarà. La "nueva normalidad" que diuen... concepte que s'encarreguen de repetir i bombardejar perquè ens quedi ben clar. Heu vist la pel·lícula V de Vendetta?
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Mr. Freak Ska, entrevistes, ska de vells, jaume cuadrada

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.