coronavirus

El sector discogràfic fa front al confinament

Algunes discogràfiques catalanes continuen amb la seva activitat per seguir oferint-nos novetats musicals

D'altres han hagut de cancel·lar o posposar llançaments arran del confinament

U98, a més, impulsa un nou format de concerts en directe

Les discogràfiques inicien una campanya per incentivar el consum de música

| 06/05/2020 a les 18:30h

Botigues de discos
Botigues de discos | Xavier Mercadé
El confinament decretat arran de la COVID-19 ha causat, en aquest mes i escaig, estralls en diversos àmbits econòmics. Un d'ells és el sector discogràfic, que ha intentat fer front a la situació de diverses maneres. Algunes discogràfiques s'han vist obligades a aturar els seus llançaments, per la impossibilitat d'acabar-ne la producció o per la dificultat de poder fer-los en les condicions adequades i amb tota la gira de concerts que acostuma a seguir l'estrena d'un nou treball.

D'altres, però, s'han empescat noves maneres per seguir treballant en aquests temps de crisi i confinament. "Nosaltres hem pensant que són moments en què s'ha de continuar amb la nostra labor", valora el director de la discogràfica U98 Music, Jordi Puig. "Se segueix consumint música i és un moment en què crec que ens toca ser generosos i no esperar que tot això acabi. Si tots els seguidors de Nico Roig o Xarim Aresté esperaven poder escoltar ara el nou disc, per què hauríem de fer-los esperar a setembre? Ho llancem ara i intentem fer la promoció de la millor manera que poguem. És un qüestió d'agraïment al fan".

Noves maneres de fer música en directe
Des d'U98, a més, han engegat també un nova iniciativa per començar lubricar tot el sector musical a través d'un nou format de concerts en directe. La seva proposta és fer concerts a places i teatres i desplaçar-s'hi amb tot l'equip: l'artista i els equips de so i de llums, a més de dues o tres càmeres. Passant per una certa realització, el vídeo es podria seguir en directe des de casa. Aquest format de concerts, s'adapta també a les propostes de desconfinament escalat en què, teòricament i segons les previsions, es podran fer concerts reduïts. D'aquesta manera, part del públic podrà assistir al concert en directe i d'altres -aquells que no puguin o encara no s'hi atreveixin, o bé aquells que s'hagin quedat sense poder accedir-hi per qüestions de quotes (no es podran fer esdeveniments de més de 50 persones)- podran gaudir-ho des dels balcons, terrasses o des del dispositiu electrònic de la seva preferència. "Hem fet això per ajudar els nostres artistes, perquè vegin que els defensem i mirem pels seus interessos", explica Puig, "alhora que també intentem que tot l'engranatge que fa possible un concert en directe es trenqui el menys possible: des de l'artista, al promotor o agent de zona, passant pels equips de so i de llum o els mànagers. Intentar que tothom pugui tenir una mica de feina i un petit retorn perquè hi ha molta gent que ho està passant molt malament".

Divendres passat es va dur a terme el primer d'aquests concerts organitzats per U98. L'actuació va ser, en aquest cas, del cantautor Miquel Abras a Celrà, amb motiu de la festa major de la localitat. "Va ser una sensació estranya perquè estàvem fent un concert amb mascaretes i amb les distàncies de seguretat corresponents però, alhora, també ens va fer la sensació de començar a veure una mica la llum", comenta Puig. "A nivell tècnic va ser increïble -afegeix el director d'U98-, va sonar i es va veure perfecte. Els veïns i veïnes de Celrà ho van disfrutar molt i van poder celebrar així la festa major, encara que fos de manera confinada". Amb tot plegat, Puig valora aquest primer pas de la iniciativa com un "èxit i una experiència molt bonica": "Em fa feliç veure com idees que surten d'U98 siguin pioneres al país, que no som a casa plorant, sinó que estem contruint i després pot haver-hi gent darrere que també ens segueixi".



L'única opció és seguir
Les fonogràfiques Hidden Traks i Luup Records, entre d'altres, han optat també per continuar amb la seva activitat. "Des de Hidden no hem vist una altra solució que seguir. Quan va succeir tot estàvem massa a prop de les sortides que teníem programades i les campanyes de llançament ja estaven creades i en marxa. Tot i haver hagut de cancel·lar més de 50 concerts (per ara), vam decidir donar valor als discos en si, separant el disc de la gira i centrant-nos en què les persones a casa no estan comprant entrades de concerts, però continuen donant suport als nostres artistes comprant discos", expliquen des de Hidden Tracks Records. "La resposta ha estat molt bona -valoren-, encara que també és cert que la comunicació ha estat més difícil per la situació excepcional que estem vivint. Ens hem vist obligades a focalitzar-nos en maneres d'arribar directament al públic a través de les xarxes socials dels artistes. Ara mateix veiem molta solidaritat del públic i, encara que ens han comprat més discos que mai, els discos no ens donen de menjar. Tot i així, és bonic veure que pots continuar fent alguns ímputs sense perdre del tot la il·lusió".

Però, a més, hi ha encara un altre motiu pel qual Hidden ha decidit no posposar els llançaments dels discos previstos per aquesta primavera: "som conscients de l'embut de llançaments que hi haurà a la tardor. El fet de retardar les nostres sortides no és positiu per a un segell independent i amb pocs recursos com Hidden. Altres llançaments més grans podrien menjar-se els nostres i no seria just per als nostres músics. A més som un equip molt petit i, si passem sortides a altres dates, no podrem dedicar-los el temps que necessita cadascun".

I és que, com expliquen, el confinament afecta especialment segells petits i independents. "Si habitualment ja vivim amb pocs diners i quan invertim en llançaments esperem poder recuperar aquesta inversió a través del booking i de la contractació d'artistes; si no hi ha concerts és impossible mirar cap al futur, sobretot en famílies on tots els membres es dediquen a la música. Ara intentarem recuperar alguns acústics o concerts de petit format, que per a alguns artistes com Anna Andreu funcionen, però no és l'ideal per a artistes que van amb banda, com Ferran Palau, on paguem a cada músic, al booking i als tècnics. Aquests artistes i tècnics segueixen sense feina".


Tot i així, des de la discogràfica segueixen defensant el seu model d'indústria independent: "Les persones que treballem en la cultura independent hem de fer honor a aquest nom i ser creatius, valent-nos per nosaltres mateixos. Hem de continuar creant i reforçant el vincle amb el nostre públic, sense dependre mai d'institucions ni subvencions. Sempre ha estat així i és l'única cosa que no canvia en tota aquesta història. La cultura és molt més que els quatre de dalt. És la xarxa que ho subjecta tot des de baix, una xarxa que es forma gràcies a col·lectius, segells i artistes que posen per davant el seu amor a l'art i tot el seu talent al servei de les persones".

En una línia similar es troba Luup Records, que està veient minvada la seva font d'ingressos, fonamentada bàsicament en la música en directe. "Obviament és un cop fort, però ja estem amb mil idees, reinventant-nos i no parant ni un moment". En el cas de Luup, per això, la seva aposta pels senzills els ha jugat a favor, ja que la majoria de llançaments de discos previstos, estaven agendats per la tardor.

Pel que fa a les previsions del desconfinament, malgrat tot, des de Luup es mostren optimistes: "Que es puguin fer concertets i es reobrin els estudis de gravació és un gran pas endavant, sobretot en la mesura que es puguin començar a fer concerts a l'aire lliure amb un màxim de 400 persones assegudes. Crec que podrem salvar alguns concerts d'estiu en aquest format i això és positiu." A més, afegeixen que ja estan amb ganes de tornar a obrir l'estudi per poder treballar en els treballs que queden per sortir. "Per sort, també els nostres artistes estan aprofitant el confinament per fer música i crear i, per tant, quan poguem reobrir l'estudi, estarà tot molt treballat ja des de casa, cosa que farà que tot sigui més àgil. Només esperem que realment el pla de desconfinament es pugui complir i no hàgim de tornar enrere".

Aturades necessàries i reclams
Moltes altres discogràfiques, com Krik, Kasba, la Coopula, Música Global o Discmedi, no obstant això, han hagut d'aturar o reduir dràsticament els llançaments previstos. Ja fos per la impossibilitat d'enregistrar els àlbums a l'estudi o d'acabar-ne la producció, o bé per la dificultat de poder rendibilitzar i fer viable la sortida de discos nous -amb la dificultat actual de poder comprar-los, així com per la cancel·lació de concerts i gires- i han hagut d'aturar la seva activitat.

Per fer front a tota aquesta complicada situació en què es troba l'àmbit discogràfic, associacions com la de Productors Associats de Fonogrames (PAF), han començat a demanar ajudes institucionals. Per un costat, proposen que s'avanci la convocatòria d'ajuts anuals a les discogràfiques que gestiona l'ICEC per tal de poder tenir liquiditat. Per l'altre, demana a la conselleria de Cultura que destini 1'1 milions d'euros a la compra de còpies de discos físics (cedés i vinils) dels artistes catalans publicats per segells catalans entre l'1 de setembre de 2019 i el 30 de juny de 2020. D'aquesta manera, explica la PAF, es podrà ajudar tots els segells catalans així com els musics, a través de la liquidació de royalties, i els autors, a través de SGAE. La xifra que demanen, afegeix l'associació, no és arbitrària, sinó que correspon al 50% de l'import destinat per la conselleria a la compra de llibres en català i a poc més del 25% de l'import final destinat a l'ajuda del sector editorial literari.
Arxivat a: Enderrock, actualitat, coronavirus, discogràfiques

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.