actualitat

'SOS' és el treball d'urgència de VerdCel

Alfons Olmo ha publicat ja quatre cançons del projecte i en parlem amb ell

| 12/05/2020 a les 12:30h

Alfons Olmo de VerdCel
Alfons Olmo de VerdCel | Juan Miguel Morales
El cantautor alcoià Alfons Olmo, presentava l'1 d'abril, com a VerdCel, el tema "La boira". Aquest constituïa la primera publicació del projecte 'SOS', un treball "d'urgència", com expressa Olmo, i realitzat des del confinament. "El projecte es va engegar amb l'esperit d'acompanyar-nos mútuament" -esmenta el músic- "per mirar de travessar la pandèmia junts, oferint el nostre ofici i intentant trencar per poc que sigui el mur d'aïllament al qual estem sotmesos". Fins al moment, el projecte ja ha produït quatre temes i segueix treballant en properes cançons.

'SOS' neix el diumenge just abans de l'inici del confinament. "Vam fer l'última eixideta el dissabte per l'entorn on visc al Baix Montseny. Em venien moltes coses al cap per escriure i m'hi vaig posar diumenge. D'eixa primera tongada van sorgir les dues primeres peces i una tercera. No sabia on em portaria tot allò, però de dins em venia i m'empenyia cap endavant. Ha estat un procés natural i progressiu", relata Olmo, "en principi era un projecte de dues o tres cançons, però tant Toni Medialdea a la producció musical, com Laura Vaughan a la part audiovisual, com Daniel Olmo al disseny gràfic, s'hi van voler implicar i ací continuem".


La primera publicació, "La boira", és un tema que posa en context l'oient i aprofundeix i reflexiona sobre causes i conseqüències del que ha passat. Amb una part recitada i l'altra cantada, explica l'artífex del projecte, "és un tema d'anàlisi del context. Hi ha, a més, cap al final, un text basat en una entrevista a Rob Wallace, biòleg evolutiu i fitogeògraf per a la salut pública als EUA, que ha treballat sobre diversos aspectes de les noves pandèmies durant 25 anys".


"El temps dels arbres" és una cançó que parla més directament de la situació de confinament mitjançant una comparació amb la vida dels arbres, fent veure que els ritmes frenètics dels humans s'han d'aturar i, com els arbres, créixer interiorment i a poc a poc. "És una peça que ens parla del temps de recolliment que ara vivim; com els arbres quan són malmesos per un temporal, la societat en el seu conjunt i cadascú de nosaltres hem d'aprendre a decréixer. Un temps en què no podem mirar cap a fora, hem de saber viure portes endins, i la saviesa de la natura ens pot donar pistes de com adaptar-nos-hi", valora el propi autor.


El tercer tema de 'SOS', "L'anhel", segueix també aquesta idea d'aturar per viure cap a dins. ""L'anhel" convida a aprofitar aquest temps per fer tot allò que quedava pendent i recuperar 'l'espai interior'. Parla de 'pair desgràcies i pèrdues', parla d'aprendre 'moltes coses' de tot aquest temps difícil. I potser quan tornem, la percepció i l'estil de vida ja no seran del tot igual, podrien canviar una mica les coses", explica Olmo.

L'últim tema que el cantautor ha publicat, però, canvia una mica l'enfocament i reflexiona sobre les relacions amb l'altra gent, que tant s'han limitat en aquest període de confinament. "Hem viscut uns esdeveniments que ens han fet canviar la percepció radicalment", apunta el músic. "El pes de l'individualisme ja era prou evident a les alçades del sistema econòmic en què estem instal·lats, i tot això ho agreuja, si més no en termes d'aïllament. La por al contagi i el sentit de responsabilitat per no escampar la pandèmia fan que ens mantinguem en confinament. "L'albada" parla del dia en què puguem passejar per l'amistat i l'amor com ho fem pel bosc o la ciutat. El contacte és fonamental i ací s'evoca amb 'l'abraçada'. Tot i que és complicat imaginar una superació absoluta de tot això a hores d'ara, el fet d'abraçar-nos, si es vol de manera metafòrica, suposaria una avançada clara a la crisi sanitària que vivim".


Alfons Olmo posa en el punt de mira l'ecologia i fa palesa, en aquest treball, la seva preocupació i el paper dels éssers humans pel tractament que estem fent del planeta: "Després del daltabaix que ha provocat i provocarà tot això, haurà canviat alguna cosa? Les perspectives són grises tirant a fosques, però hi ha la possibilitat de canviar la perspectiva de tot plegat. Tot el que ens ha portat aquí ha de ser qüestionat profundament i hem de començar a replantejar els fonaments".
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, sos, alfons olmo, verdcel, coronaviurs

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.