concursos

Els concursos de música emergent també queden en quarantena

La pandèmia de la covid-19 ha impactat en molts dels certàmens de música emergent dels Països Catalans

Fem un recorregut pel territori per conèixer de quina manera els ha afectat la crisi del coronavirus

| 21/05/2020 a les 11:15h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
La pandèmia global que estem vivint com a conseqüència del coronavirus ha afectat de ple al món de la música, convertint-se en una de les disciplines artístiques més perjudicades. Des que es va activar l'estat d'alarma, els músics i la música en directe han patit una aturada total, com també ha passat amb els concursos de música emergent que se celebren per tot el territori i que, en la gran majoria dels casos, estan a l'expectativa de com evolucionarà la desescalada i en quina fase es podran tornar a activar.

Són molts els concursos que s'han hagut d'ajornar o reinventar, ja que molts d'ells tenien les dates agendades en aquests mesos d'estat d'alarma. Des d'Enderrock hem contactat amb alguns dels certàmens de música emergent més importants per saber com els han reorientat.

Concurs de Música de Badalona
Organitzat per l'associació juvenil La Rotllana, el de Badalona és un dels concursos de música més veterans, ja que té 22 edicions a l'esquena. La mostra del Barcelonés Nord ha ampliat el plaç d'inscripció “per tal de deixar més temps a les bandes a reorganitzar-se, recollir el seu material i fer la inscripció en línia”, explica Marina D'Ecclesiis, la coordinadora del concurs. Amb un marge de maniobra bastant ampli, ja que el concurs celebra la final de les tres categories -urban, mètal i pop-rock- durant el mes de novembre, la seva coordinadora asegura que “si no ho podem fer al novembre, en principi intentarem ajornar-lo. Però en el pitjor dels casos, si es suspenen les subvecions que tenim per realitzar el concurs, cancel·larem les finals”.

Altaveu Frontera
Des del 1993, l’Altaveu Frontera és la secció competitiva del Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat, destinada a la presentació de noves bandes i grups emergents de tota mena d’estils residents als Països Catalans. En tots aquests anys s'han presentat més de 2.000 propostes com Sidonie, Love of Lesbian o Maika Makowski, que han pogut actuar en el marc del festival. L'edició d'aquest any del concurs, ara per ara, no perilla, tal i com indica Laia Bonet, responsable de comunicaió del festival: “de moment hem decidit tirar endavant, amb la idea de poder realitzar el festival, i per tant, que els grups de l'Altaveu Frontera puguin actuar als nostres escenaris”. De tota manera des de l'organització del festival estan estudiant diferents opcions, “en cas que al setembre la situació sigui més complicada del que esperem i els guanyadors i guanyadores del Frontera no puguin actuar a l'Altaveu”.
 

Altaveu Foto: Xavier Mercadé


Certamen de Música Jove d'Igualada
La 15a edició del Certamen de Música Jove d'Igualada va ser de les primeres a ajornar la final en directe prevista pel 27 de juny, i posposar-la fins al mes d'octubre: “hem optat per no canviar el format amb què inicialment havíem pensat el concurs. Simplement hem decidit ajornar-lo i fer-lo quan les circumstàncies ho permetin, que esperem que sigui a l'octubre”, ens n'informa el portaveu, Bernat Vilarrúbias, des del Departament de Joventut. El certamen igualadí, continua pendent de l'evolució de la pandèmia i, en el cas que aquest any no es pugui fer tot i ajornar-lo a l'octubre, "segurament suspendrem l'edició d'enguany i esperarem a l'edició de l'any vinent”.

Concurs de Pop-Rock de Palma
L'històric i recuperat certamen dirigit als músics locals de les Balears ha allargat el període d'inscripció fins a la finalització de l'estat d'alarma. “Molts grups van contactar amb nosaltres per comentar-nos que, arran del confinament, no podien quedar per assajar i enregistrar les seves cançons. Per tant, el que vam plantejar va ser allargar el termini d'inscripcions”, explica Miquel Àngel Contreras, director general de Música i Arts Escèniques de l'ajuntament de Palma. Les semifinals i la final del concurs previstes per finals de maig i juny s'han ajornat també. “Les farem cap a finals de setembre i principis d'octubre, tot i que encara ho estam acabant de definir, però la idea és aquesta”, afegeix Contreras .

ReusSona
Després de vint-i-una edicions, el concurs de músicajJove de Reus, ReusSona, ha cancel·lat l'edició del 2020 i la final que, com és habitual, s'havia de celebrar a finals de juny en el marc de les Barraques de la festa major de Reus. Des de l'Àrea de Joventut de l'ajuntament ens informen que “el ReusSona es replantejarà en un nou format per a properes edicions, amb una nova fórmula o reconvertint-lo en una mostra de música. Estem treballant en això i encara no hem pres cap decisió”.

Pepe Marín Rock Festival
És el concurs més veterà de les comarques de Lleida. El certamen va néixer el 2003 com a homenatge al fotògraf, activista cultural i gran amant del rock Pepe Marín Barreras, mort l'any 1995. Des del Consell Comarcal de Joventut del Segrià assenyalen que és el concurs de música més emblemàtic a les Terres de Ponent pel seu poder de convocatòria, però principalment per dos motius: “Aquest any 2020 arribava a la dissetena edició, i també pel seu vincle i fidelitat als estils més durs com el rock, el heavy, la música extrema, el punk i el post punk”. Un referent a la ciutat de Lleida i a les Terres de Ponent”. De moment el concurs d'enguany s'ha posposat fins a nou avis”.

Brot / Embrió
El festival-concurs de Música Jove impulsat pel departament de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona enguany celebra el desè aniversari. Tant el Brot com L'Embrió havien de celebrar les finals de les dues categories a finals de maig. Segons Miguel Zamarripa, un dels seus coordinadors: “estem pendents de reubicar-los a la tardor, fer-ho amb una reducció notable de l'aforament als espais on es fan els concerts i amb les mesures de seguretat necessàries”. Però, en l'hipotètic cas que no es pugui dur a terme, Zamarripa assegura que “es faria en línia, ja que disposen del material per fer-ho amb la suficient qualitat”.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, L'embrió, Pepe Marín Rock Festival, Concurs de pop-rock de Palma, Certamen de Música Jove d'Igualada, Concurs de Música de Badalona, coronavirus, Altaveu Frontera, concursos, Brot, actualitat, ReusSona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.