actualitat

Sara Roy engega la revista musical femenina 'MUS' amb Natàlia Bonjoch

La música acaba de treure, amb una companya de la carrera de Periodisme, el primer número de la publicació

'MUS' es presenta com una revista musical amb les dones com a protagonistes

| 08/06/2020 a les 10:45h

Natàlia Bonjoch i Sara Roy
Natàlia Bonjoch i Sara Roy
De projectes de final de grau universitari que es converteixen en el germen d'una carrera creativa, cada vegada en tenim més exemples: des del Mal querer (Sony, 2018) de Rosalia, fins al documental The Bass of Women de Joana Fornós. I encara acaba d'aparèixer-ne un de nou: MUS, la revista musical, en clau femenina, da Sara Roy i Natàlia Bonjoch.

Tot va començar amb una assignatura de la carrera de Periodisme de la Universitat de Vic on les dues joves estudiants van crear una revista musical. Engrescades per la idea, van convertir-ho en el seu Treball de Final de Grau, on van crear ja el prototip de MUS, una "revista musical catalana en què la veu femenina és la principal protagonista", es presenten. La publicació acaba de treure el primer número en format digital, amb The Sey Sisters en portada, i, si tot va bé, n'aniran treient més de manera trimestal.

"Els objectius de MUS són donar veu i visibilitat a totes les dones que formen part del panorama musical català, tant les artistes emergents, com les que ja tenen una llarga trajectòria però no han tingut un gran ressò mediàtic, juntament amb les ja conegudes. Volem intentar acostar totes aquelles propostes musicals dirigides per dones que hi ha en el món de la música i que no es coneixen i, d'aquesta manera, esdevenir una plataforma de descobriment i promoció de nous projectes creats o liderats per dones", expliquen Roy i Bonjoch.

Però, malgrat que la veu femenina en sigui la protagonista, no és l'única interpel·lada. "Creiem que la lluita contra la desigualtat de condicions entre dones i homes és una lluita que hem de fer conjuntament. Per tant, tot i que sí que ens volíem centrar únicament a promocionar i donar veu a projectes femenins, vam decidir donar la paraula també a artistes masculins, des d'una perspectiva no protagonista de la revista, parlant per exemple, de les seves primeres experiències feministes (en el cas de Miki Núñez) o recomanant cançons fetes per dones (en el cas de Manu Guix)".
 

Revista 'MUS'


En aquest primer número, s'aborda especialment la temàtica feminista, tot i que la idea de les seves creadores és fer de MUS una revista amb perspectiva de gènere, que no té perquè centrar l'eix temàtic en la lluita feminista, sinó posar en valor la creativitat de les dones catalanes. "En tot moment hem tingut la intenció principal de promocionar el treball discogràfic i la trajectòria de les artistes. Sí que és veritat que en aquest primer número hem inclòs experiències i sentiments de les mateixes artistes davant de situacions masclistes dins el món de la música, tot i això creiem que ambdues posicions, la d'artista i reivindicativa, van agafades de la mà, o almenys així ho hem pogut observar durant la creació de la revista".

I és que, en aquest sentit, compten amb una visió des de dins: Sara Roy no només és periodista, sinó que també és música. Va començar com a una de les veus de Macedònia i ara està fent els primers passos de la seva carrera en solitari -que culminaran al setembre amb el disc de debut-, però ja ha estat testimoni de la desigualtat que es viu dins del món de la música: "personalment, pel que he viscut i pels llocs on m'he mogut, l'home hi és present sempre, tant a dalt dels escenaris com a darrere. M'hi he trobat moltes vegades, d'arribar a algun concert i estar només envoltada d'homes i cap dona: tècnics de so, llums, backliners, directors,... és una cosa que sempre em fa pensar i enfadar, i quan vaig als estudis de gravació, em trobo amb el mateix", explica Roy.

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, Sara Roy, Sara Roy i Natàlia Bonjoch, MUS, feminisme, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.