Entrevista

Antoni Noguera: «La cultura no pot ser protagonista negativa d'una crisi sanitària»

Parlem amb el tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma sobre com estan afrontant la crisi actual

| 15/07/2020 a les 18:00h

Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma
Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma
Antoni Noguera (Palma, 1979) és l'actual tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, i coordinador de Més per Mallorca. En l'anterior legislatura va ser batle de Palma durant dos anys, arran del pacte entre Som Palma i el PSIB-PSOE. Des dels seus càrrecs de responsabilitat a l'administració, ha posat sempre per davant la cultura com a línia d'acció prioritària, i amb una mirada oberta als Països Catalans. Parlem amb ell per conèixer com han afrontat des de Palma la crisi sanitària de la covid-19.
 
Quines prioritats culturals heu marcat des de l'Ajuntament de Palma durant aquesta crisi?
Com a responsable de cultura de la ciutat, i essent el sector cultural vulnerable de per si, enteníem que des del consistori havíem de donar un suport explícit, total i rotund a la cultura. La cultura no podia ser una protagonista negativa en una crisi sanitària, que al final ha esdevingut una crisi socioeconòmica important. Deu dies després de l'estat d'alarma vam anunciar un pla de xoc en què ens vam comprometre a no suspendre cap concert, sinó a reprogramar-los. Alhora, vam fer una aposta per l'escena local –com han fet arreu–, perquè entenem que el 'quilòmetre zero' cultural és important per donar suport als creadors i als músics.
 
Heu establert mesures específiques per als músics?
Hem decidit que el 100% de la recaptació dels concerts als teatres municipals serà per als músics. També som conscients que haurem de complementar els catxets, perquè hi haurà concerts amb fortes restriccions d'aforaments. Amb les instruccions que ha donat el Govern Balear, comptem que, cap al mes de setembre, els teatres puguin tenir un 70% d'aforament. Ja seran aforaments que permetran que els concerts puguin ser rendibles per als músics.
 
I per al sector?
Tenim dos ajuts. D'una banda, un ajut per a espais culturals, del que n'hem triplicat la dotació, i on es poden presentar des de sales de concerts fins a botigues de discos. I per l'altra, tenim un ajut d'uns 100.000 euros per a programacions culturals com festivals o cicles.


Quines programacions tireu endavant aquest estiu?
Doncs reprendrem el Concurs Pop-Rock de Palma 2020, del qual he reformulat la convocatòria, el cicle 'Cançons de la Mediterrània' amb Aires Formenterencs, Joana Gomila i l'homenatge a Traginada, amb Cris Juanico i Guiem Soldevila, i els concerts al Castell de Bellver de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears i la Banda Municipal de Palma. Aquestes formacions faran més concerts que mai; tot i que hi haurà una reducció d'aforament, dupliquem o tripliquem el número de concerts per tal d'arribar al mateix número de gent o més.
 
Quins són els projectes que us heu marcat per a aquest mandat?
Abans de la crisi havíem apostat fort per la música, com un element imprescindible del nou model de ciutat. Vam recuperar el Festival de Jazz de Palma, on vam poder donar oportunitats a músics, com el Premi Enderrock de la Música Balear Pere Bujosa; el Concurs Pop-Rock; el Festival 'Cançons de la Mediterrània' i la construcció de deu sales d'assaig públiques pels grups emergents, previstes per abans de finals d'any. També tancarem l'any amb la celebració dels Premis Enderrock de la Música Balear, que coorganitzem amb el Grup Enderrock i que s'han convertit ja en una referència per la música de les Illes. Per al 2021 estem treballant en uns cartells molt potents.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, sector musical, illes balears, Palma, Antoni Noguera, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.