ENTREVISTA

​Miquel Cabot: «La millor manera d'ajudar el sector és mantenir les programacions»

Entrevistem el batle de Marratxí, responsable de les Festes de Sant Marçal, les primeres de Mallorca

El consistori va combinar concerts en streaming amb actuacions en directe

| 21/07/2020 a les 09:30h

Miquel Cabot, batle de Marratxí
Miquel Cabot, batle de Marratxí
Miquel Cabot (Pla de na Tesa, 1984) és batle de Marratxí pel PSIB, i ha estat el responsable d'organitzar en plena pandèmia les Festes de Sant Marçal, que per calendari són les primeres festes patronals de Mallorca. A més, compagina la seva tasca política amb la música, tocant el baix amb Cabot, banda amb què va arribar a la fase final del Sona9 2018, va publicar Llengües (Blau, 2019) –guardonat amb dos Premis Enderrock de la Música Balear per votació popular– i és a punt de publicar l'EP Premium (Blau, 2020). 
 
Quina màxima us vau imposar des de l'ajuntament a l'hora de tractar la música?
Moltes empreses culturals, i sobretot els artistes, no entren per les seves característiques dins les ajudes que es plantegen des dels diferents governs. Per això vam creure que la millor ajuda era no aturar la programació, contractar aquestes empreses i programar aquests músics, que a més a més fan una feina necessària en el moment que està vivint la ciutadania.
 
Vau programar actuacions en streaming, oi?
En ple confinament vam fer concerts online pagant als artistes. Tots vam veure que molts artistes van posar el seu gra de sorra fent concerts gratuïts des de les seves xarxes socials, però nosaltres crèiem que això ho havíem de retornar, i vam fer una programació musical i cultural remunerant aquestes actuacions. Cadascú ho va enregistrar des de casa seva, i vam penjar-les al web de l'ajuntament. Vam tenir artistes com en Luis Alberto Segura, de L.A., en Tomeu Penya o en Gabriel Fiol de Cello Works.
 
I a partir d'aquí, el repte de programar les festes patronals…
Nosaltres tenim una particularitat, i és que les Festes de Sant Marçal són les primeres de l'estiu a Mallorca: ens vam trobar amb la responsabilitat de ser un model pels altres. Vam decidir fer les festes d'una manera molt particular. D'una banda, telemàticament, i per l'altra, vam programar fins a sis actuacions en directe al camp de futbol amb un aforament màxim –per al concert de Xanguito– de 400 persones. Els concerts eren gratuïts, però feia falta una entrada per a poder controlar l'accés al recinte i les distàncies de seguretat. I vam voler pagar el catxet que tenen aquests artistes, perquè considerem que pujar a un escenari té el mateix valor amb covid, sense covid, per a 400 o per a 4.000 persones. Ara estem preparant el cicle de concerts del mes d'agost, que consisteix en un concert cada dissabte.
 

Concert de Xanguito a les Festes de Sant Marçal de Marratxí 2020

 
Quines conseqüències econòmiques ha tingut aquesta programació?
Amb el nou model de Festes de Sant Marçal ens hem gastat un 10% del pressupost que teníem. Hi ha hagut partits del consistori que ens han demanat que invertíssim el pressupost no utilitzat en ajudes al comerç o en polítiques socials; però nosaltres insistim que volem invertir aquests diners allà on estaven destinats: en cultura. Segurament a finals d'any milloraran les condicions sanitàries i podrem fer més programació. La millor manera d'ajudar el sector és mantenir la programació cultural.
 
Aquests concerts van tenir resposta popular?
Vam exhaurir les entrades dels tres concerts de Sant Marçal –un de clàssica, un de la banda i un de Xanguito–. La gent tenia ganes de concerts i de sortir una mica. En el concert de Xanguito –el primer que ha fet aquest estiu– tothom va xalar molt; era molt maco veure la gent ballar des del seu lloc. Estic molt satisfet.
 

Concert de Xanguito a les Festes de Sant Marçal de Marratxí 2020

 
Heu notat els efectes de la insularitat?
Nosaltres no, perquè no som un municipi turístic. Les nostres festes patronals són per a un públic local.
 
També ets músic; ets el baixista del grup Cabot. Com us ha afectat tot plegat?
A nosaltres en han caigut tots els concerts. Teníem vuit concerts emparaulats, i ens han caigut tots vuit. És trist perquè en breu treurem el nou EP Premium (Blau, 2020), i sense fer concerts serà més complicat moure'l. A banda que econòmicament és dur, perquè depeníem dels concerts per poder finançar la producció del disc, el videoclip,… Fem servir diners propis, i no sabem si aquest estiu ho podrem recuperar. És molt trist, perquè després de la gira passada i dels Premis Enderrock que vam aconseguir, tot apuntava que havia de ser un bon estiu per a noltros.
 
Però algun d'aquests concerts s'ha ajornat al 2021?
Ara per ara, tots estan cancel·lats. Molts ajuntaments han cancel·lat les festes perquè consideren que el fet que no siguin multitudinàries significa perdre'n l'essència. Jo crec que hem de ser un poc valents i fer passes mica en mica cap a aquesta nova normalitat, mantenint per sobre de tot les mesures de seguretat sanitària.
 

Concert de Xanguito a les Festes de Sant Marçal de Marratxí 2020

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Miquel Cabot, Cabot, Festes de Sant Marçal, Marratxí, sector musical, illes balears

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.