Actualitat

​Mor Josep Lluís Berenguer, guitarrista d’Els 4Z

També es va dedicar a la música electroacústica i va treballar amb Carles Santos

| 22/07/2020 a les 14:30h

Els 4Z. A l'esquerra de tot, José Luis Berenguer
Els 4Z. A l'esquerra de tot, José Luis Berenguer | Arxiu
El guitarrista Josep Lluís Berenguer va morir sobtadament a la seva casa de Torrent el cap de setmana passat, amb l'edat de 80 anys. Berenguer va ser una persona inquieta. Conegut com a component dels mítics Els 4Z liderats per Lluís Miquel, també va destacar com a compositor de música contemporània i va treballar al costat d’artistes com Carles Santos. Va fundar el grup Actum i va posar en marxa el laboratori de música electroacústica. Va publicar alguns discos de música electroacústica i és l'autor del llibre Introducción a la música electroacústica (Fernando Torres, 1974).

Però el reconeixement popular el té a través del grup Els 4Z, un grup atípic a l’escena musical dels anys 60. Des de València i sense abandonar la residència a la seva ciutat, van oferir una proposta de cançó d’autor amb format de grup de pop. Mentre altres s’emmirallaven amb grups anglosaxons i en plena efervescència beatlera, aquests valencians giraven els ulls cap als autors italians i francòfons i cantaven Jacques Brel en català, entre d’altres. A més també componien les seves pròpies cançons i van versionar Raimon.


Un dels components del grup era el guitarrista Josep Lluís Berenguer. Albert García, company seu a Els 4Z recorda que Berenguer va inventar per al grup un seguit d’instruments per enriquir el so en uns moments en què la precarietat era la norma generalitzada a la majoria de bandes. Un d’ells estava pensat per a fer reverberacions i un altre per afegir ecos als directes (en realitat era la modificació d’un magnetòfon: amb una cinta sense fi passava per davant d’uns quants capçals que anaven reproduint el so enregistrat en el primer, fins que el darrer l’esborrava).

L’actuació més recordada del grup encapçalat per Lluís Miquel Campos va tenir lloc el 27 de febrer del 1966 a l’antic cinema Artis de València. Aquell dia també hi va actuar Raimon. El concert va transcórrer amb normalitat però l’endemà membres de la Brigada Político-Social van detenir els components d’Els 4Z acusant-los de desacatament. Van estar detinguts 72 hores i van ser jutjats i multats pel Tribunal de Orden Público (TOP).
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, José Luis Berenguer, Els 4Z, obituari

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.