entrevistes

David Lesan: «Notem que el sector cultural està patint molt i que està molt ofegat»

Parlem amb el tècnic de joventut del Consell Comarcal del Segrià sobre la situació de la música en viu a Lleida

| 23/07/2020 a les 10:00h

David Lesan, del Consell Comarcal del Segrià
David Lesan, del Consell Comarcal del Segrià | Arxiu C. C. Segrià
David Lesan és el tècnic de joventut del Consell Comarcal del Segrià. Fa prop més d'una setmana, es va detectar un rebrot de covid-19 a la comarca i, per frenar-lo, la Generalitat va anunciar el confinament de la ciutat de Lleida i encara set comunicats més. Parlem amb Lesan sobre com aquesta situació d'emergència sanitària específica de Lleida ha afectat i afecta al món de la cultura i les possibilitats que albiren de cara al futur.

Com afecta la situació sanitària de Lleida al camp de la cultura?
En aquests moments és molt complicat. Hi ha una sensació de neguit, de nervis, de por davant la situació… que afecta tot el sector de programació cultural i, per tant, també als ajuntaments a l’hora de generar iniciatives. Hi ha incertesa per una banda, hi ha les mesures que s’han de prendre en el cas que es faci alguna activitat i que limiten i condicionen la presència del públic: distància d’aïllament, tothom assegut… Tot això són traves. No és perquè no hi hagi voluntat de programar.

La situació a Lleida és més complicada?
Vist des de Lleida no ens sembla que hi hagi una situació pitjor que la que es viu a la resta de Catalunya. Hi ha uns municipis confinats, però, més enllà d’això, estem igual que a tot arreu. Fa uns dies es va haver de suspendre el Sisquere Festival, que s’havia de fer a Torrelameu, i on hi havien d’haver actuat Manel, Els Amics de les Arts, Els Pets i dos grups de tribut. Ho han posposat fins a l’abril de 2021. Però això passa a tot Catalunya. Tothom mira de mantenir el cartell però endarrereix dates.

Què està fent el Consell Comarcal?
És obvi que hi ha una afectació, però la gent està lluitant molt per no posposar ni cancel·lar els esdeveniments. Notem que el sector cultural està patint molt i que està molt ofegat, tant el de la música com el de la programació d’escena familiar i el de les arts escèniques. Però els consells comarcals no tenim grans pressupostos. A Ponent, la Diputació de Lleida té molta força a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Sí que treballem coordinats amb ells, especialment en el sector del teatre, però mentre la situació de la covid-19 no es flexibilitzi, és complicat perquè tampoc no es poden materialitzar aquestes accions.

Des del Consell Comarcal s’ha impulsat el festival Marges a Corbins. De moment s’han suspès dos concerts. Es podrà fer el festival?
Sí. Hi havia quatre dates previstes que eren el 5 i el 26 de juliol, i el 9 i el 23 d’agost. De moment hem posposat els dos primers concerts i hem buscat noves dates esperant que tot hagi millorat una mica, especialment pel que fa a la mobilitat. Perquè, òbviament, les restriccions de mobilitat fan que molta menys gent pugui assistir als festivals: el dia que havia d'actuar Uënsdei va ser quan van confinar la comarca i, amb el Segrià confinat, els de la Noguera, per exemple, no podrien venir. I si Lleida està confinada, els altres pobles perden la major part del públic potencial. La idea que tenim ara és posar un dels concerts posposats a l’agost i un altre al setembre.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Marges, Segrià, Coronavirus, Lleida, sector cultural, entrevista

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.