coronavirus

El president Torra demana que la cultura es consideri servei essencial

El sector ha demanat aquesta setmana al president mesures a favor de la música en directe arran de la confusió de les darreres declaracions

En parlem amb Jordi Gratacós, president d'ARC

«Prou!»: El sector cultural exigeix a les institucions claredat i ajudes

| 27/08/2020 a les 17:45h

Imatge il·lustrativa
Txus García
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a la consellera de cultura, Mariàngels Vilallonga, que emeti una resolució perquè la cultura sigui considerada com a servei essencial. D'aquesta manera, les activitats culturals quedarien excloses de futures possibles restriccions per prevenir o aturar l'expansió de la covid-19. Així ho ha fet públic avui Meritxell Budó, portaveu del Govern, que ha assegurat que “les mesures de seguretat estan garantides en la majoria dels espectacles culturals”.

La notícia arriba després de l'allau de cancel·lacions de concerts i espectacles arran de les darreres declaracions del president en què es limitaven les reunions socials a un màxim de 10 persones. "Els ajuntaments es van veure d’alguna manera responsables de cancel·lar les activitats culturals perquè la cituadania va rebre aquest missatge per part de la presidència i, si l'ajuntament no hi feia cas i no suspenia, podia entrar en conflicte amb els seus ciutadans i votants", explica Jordi Gratacós, president de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Manàgers de Catalunya (ARC). "S'estan anul·lant ja les poques festes majors i concerts a l'aire lliure que quedaven en peu".

Les reivindicacions del sector
A causa d'això, el sector cultural s'ha manifestat aquesta setmana en contra de la poca claredat pel govern. En un manifest titulat "Prou!", Lluís Gavaldà (Els Pets) i Jordi Planagumà (director de La Casa de la Música del Gironès), juntament amb prop de dos centenars de signants, demanaven més claredat en les comunicacions institucionals i ajudes específiques al sector.

En aquesta mateixa direcció, l'Acadèmia Catalana de la Música feia pública ahir una carta adreçada al president en què es queixava del desconcert que van provocar, tant al públic com al sector, unes declaracions ambigües: "si el Govern fa una roda de premsa i no es contesta clarament als mitjans que li pregunten sobre com afecten els concerts i activitats culturals les noves mesures, s’està sembrant el caos i el desconcert al sector cultural". Per això demanen, i argumentant que des de la cultura s'estan complint tots els protocols de seguretat amb el màxim "el rigor i responsabilitat", que es rectifiqui, que el govern s'esmeri en explicar clarament que les activitats culturals no suposen cap perill per a la seguretat del públic sempre que s'apliquin les mesures pertinents -com s'està duent a terme- i "es posi en valor la contribució de la cultura al benestar de la societat en un moment tant difícil".
 
Si bé la intenció de declarar la cultura com a servei essencial en reconeix el valor i podria ajudar de cares al futur, gran part del mal ja està fet. "El sector ara mateix està molt malament i en perill d’extinció. I no veiem tampoc senyals que es recuperi", explica Gratacós. "La confusió que està provocant aquesta falta de claredat institucional porta a suspendre activitats, i suspendre vol dir que pràcticament tot l'any queda malmès, ja que la temporada forta de la nostra activitat és bàsicament a l’estiu".

L'alternativa a suspendre, per això, i tal com estan les coses, segons Gratacós, no és més esperançadora: "Molt al principi, des d'ARC vam treure una campanya de 'No suspenem, prorroguem'. Però la realitat és que quan els ajuntaments s'hi acullen, tot queda igualment a l'aire i no queda cap mena de constància contractual". I a més, afegeix, "si la programació es trasllada directament a l'any vinent, suposa que aquest any estigui igualment perdut".

Per això, segons Gratacós, el que cal ara és rescatar econòmicament el sector. "Tant economia com treball, com les institucions i la generalitat han de fer un esforç, perquè es rescati a tot aquest sector que està en vies de desaparició. De fet, hi ha moltes empreses que ja han tancat, i això repercuteix a tota la cadena de valors que envolta la música en directe, que se’n va en orris".
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, Lluis Gavaldà, Acadèmia Catalana de la Música, Prou!, Torra, cultura, sector cultural, actualitat, coronavirus, Jordi Planagumà, ARC

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.