actualitat

En Joe, l'amic bisbalenc de Carlos Gardel

La Bisbal d'Empordà homenatja Josep Plaja Gasch del 23 al 25 d'octubre

| 22/10/2020 a les 14:00h

Josep Plaja i Carlos Gardel, en un fotograma de la pel·lícula 'Cuesta abajo'
Josep Plaja i Carlos Gardel, en un fotograma de la pel·lícula 'Cuesta abajo'
Josep Plaja Gasch va tenir una vida de pel·lícula. Va fer les Amèriques i va esdevenir secretari de Carlos Gardel. Va sobreviure a l'accident on va morir el mític cantant de tangos i va tornar a la Bisbal, on va esdevenir un personatge entranyable. Aquests dies se'l recordarà amb un seguit d'activitats.

En Josep Plaja i Gasch, en Joe, va néixer a la Bisbal el 26 d'octubre de 1900. El 1919, amb el seu germà Enric, van decidir-se a fer les Amèriques. L'Enric va acabar fent fortuna a Los Angeles, però en Joe es va quedar a Nova York, on va fer tota mena d'oficis abans de fer de traductor per la Paramount i, d'aquesta manera, entrar en contacte amb Carlos Gardel, aquell cantant de tangos que cada dia canta millor, i amb el seu lletrista i home de confiança, Alfredo Le Pera.

Plaja va esdevenir el professor d'àngles d'un Carlitos Gardel àvid d'entrar al mercat nord-americà i, finalment, el seu secretari. El 24 de juny de 1935 estava amb el cantant i amb el grup que l'acompanyava en un aeroplà a la pista de Medellín, fent escala enmig d'una gira per Colòmbia. L'avioneta va estavellar-se contra un altre aparell. Hi va haver 17 morts, entre ells Carlos Gardel. I 3 supervivents, entre ells en Plaja, que després d'un temps recuperant-se als Estats Units va tornar a la Bisbal, amb la cara desfigurada, el cos ple de cremades i dos munyons en lloc de mans.
 
A la Bisbal, en Joe va esdevenir un personatge popular, que participava molt, per exemple, a les tertúlies del bar Capri. No donava entrevistes per parlar d'en Gardel ni de l'accident de Medellín, però sí que insistia sempre a lloar sense manies 'la vida americana'.



Per recordar aquest singular personatge bisbalenc s'han organitzat diversos actes. El divendres 23 d'octubre, al teatre Mundial (20 h), es farà la xerrada Carlos Gardel i Josep Plaja, aquella febre del tango, amb el periodista i escriptor Xavier Febrés, que culminarà amb la interpretació d'alguns tangos per part de la cantautora Clàudia Cabero –guanyadora del Concurs Sons 2018–, acompanyada dels germans Genís i Aleix Bou –familiars de Joe Plaja–.

Els mateixos intèrprets actuaran el dissabte 24 d'ocubre, a partir del migdia, a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, acompanyant el descobriment d'una placa commemorativa dedicada a en Joe Plaja, en el 120è aniversari. També hi haurà exhibició de tango, milonga i vals. A la tarda, al teatre Mundial, es projectarà el documental Joe, el secretari de Carlos Gardel, d'Ernest Bou, en dos passis, a les 18 h i a les 20 h. I encara n'hi haurà un tercer, el diumenge 25 d'octubre, a les 12 h.


Per acabar, el diumenge 25 a la tarda (18 h), es projectarà al Mundial la pel·lícula Cuesta abajo (1934), protagonitzada per Carlos Gardel un any abans de morir, i on en Joe Plaja fa una aparició com acompanyant del cantant en l'escena en què aquest canta un dels seus clàssics: "Cuesta abajo". (En Joe Plaja és el guitarrista que acompanya el cantant).

Contingut relacionat

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Josep Plaja, Sons de la Medterrània, Carlos Gardel, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.