Exposició

Una doble exposició reivindica el llegat de l'Orquestra Pau Casals

Al Museu de la Música de Barcelona i al Museu Pau Casals del Vendrell

Josep Pons i Pau Casals, protagonistes al doble número de 440 Clàssica&Jazz

| 24/11/2020 a les 13:01h

Pau Casals dirigint un assaig de la seva orquestra al Palau de la Música Catalana
Pau Casals dirigint un assaig de la seva orquestra al Palau de la Música Catalana | Fundació Pau Casals
Fins al 18 de juliol, Barcelona i el Vendrell acullen la doble exposició 100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social en el marc dels actes de commemoració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals, creada a Barcelona l'any 1920.

L’exposició, que ha estat coproduïda per la Fundació Pau Casals i el Museu de la Música de Barcelona, compta amb una proposta museogràfica en dues parts. La del Museu de la Música de Barcelona es podrà visitar a partir del 24 de novembre i estarà dedicada a la història de l’orquestra. Pel que fa a la del Museu Pau Casals del Vendrell, estarà centrada en la dimensió de Pau Casals com a director i es podrà visitar a partir del proper 1 de desembre.

L’exposició té com a objectiu donar a conèixer la història de l’Orquestra Pau Casals i reivindicar la figura del músic vendrellenc com un dels millors directors d’orquestra del segle passat. En aquest sentit, la mostra compta amb objectes personals de Pau Casals, com la seva levita i batuta de director, i documentació original que reflecteixen la intensa activitat que va tenir l’orquestra durant els anys d’existència.

A part dels programes de concerts i cartells, a l’exposició es podran veure altres documents originals com partitures del fons de l’orquestra, nòmines dels músics, rebuts de les donacions que va fer Pau Casals per l’orquestra, o l’original de la proposta presentada a la Junta de Música de Catalunya perquè l’Orquestra Pau Casals esdevingués Orquestra Nacional de Catalunya, entre d’altres. Per a la realització de l’exposició també s’ha consultat documentació conservada en altres arxius històrics de tot Catalunya, el fons del Museu de la Música o altres fons particulars, com el de la família de Vicenç Company, violinista membre de l’Orquestra Pau Casals

L’exposició ha estat comissariada per Núria Ballester, directora del Museu Pau Casals, juntament amb un comitè assessor format pel director del Museu de la Música, Jaume Ayats, el musicòleg Bernard Meillat i el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell i Acción Cultural Española.
 

L'exposició al Museu de la Música de Barcelona Foto: Arxiu


L’Orquestra Pau Casals, compromís social amb la música 
El 13 d’octubre de 1920 es presentava al públic l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Al llarg de la seva història, aquesta iniciativa va programar més de 360 concerts, amb una  formació simfònica excel·lent i amb temporada estable.

En aquest sentit, l’exposició té com a punt de partida la mostra acollida al Museu de la Música de Barcelona, on s’explica la història de l’orquestra des de la seva creació al 1920 fins al seu desenllaç amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola que va destruir el panorama simfònic de Barcelona, passant per l’època de la República, en la qual la figura de Pau Casals i la seva orquestra van rebre grans reconeixements. L’exposició explica i exposa el funcionament de l’orquestra, el repertori amb els compositors, solistes i directors convidats, la trajectòria dels músics que la van formar i també el seu fort compromís social reflectit en l’impuls del projecte de l’Associació Obrera de Concerts.

Pau Casals, director internacional 
Com a fil continuador, al Museu Pau Casals del Vendrell es mostren els concerts que l’Orquestra Pau Casals va fer arreu del país: Reus, Girona, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Sabadell i Lleida entre altres. Aquí, la mostra posa especial èmfasi en l’homenatge que els músics de l’orquestra van organitzar a Pau Casals l’any 1927 amb un concert a la seva vila nadiua. L’últim àmbit de l’exposició reivindica la figura de Casals com a director d’orquestra internacional, sobretot a partir de la fi de la Segona Guerra Mundial, quan des del seu exili Casals va tornar a dirigir de forma regular al Festival de Prada (1950-1966), al Festival de Puerto Rico (1957-1973), al Festival de Marlboro (1960-1973) i a partir del 1962 dirigint el seu oratori El Pessebre arreu del món.

L'octubre passat, en col·laboració amb els organitzadors d'aquesta exposició, la revista 440Clàssica&Jazz va publicar un número monogràfic i extraordinari dedicat a l'Orquestra Pau Casals.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Pau Casals, Barcelona, Museu de la Música, El Vendrell

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.