Premis Enderrock

Xanguito triomfa als Premis Enderrock de la Música Balear 2020

La banda ha guanyat tres guardons atorgats pel públic en aquesta tercera edició dels premis: a Millor artista, Millor cançó i Millor disc de pop-rock

Enguany s’ha afegit una nova categoria entre la votació popular, el Millor directe confinat, en què s’ha premiat a Pèl de Gall

Tomeu Juan Fuster, Baaldo, Bep Marquès, Biel Majoral, Agustí Fernández i Jordina Millà, Miquel Brunet i Sara Reus han estat també guanyadors de premis de votació popular

Els premis del jurat les han recollit Joana Gomila i Laia Vallès, Marala i Salvatge Cor, mentre que Miquela Lladó i Llorenç Santamaria han recollit, respectivament, el Premi d’Honor i a la Trajectoria

La gala ha tingut les actuacions i estrenes de Joana Gomila i Laia Vallès, Rudymentari, Maria Jaume, Lluís Cabot, Tomeu Penya i Toni Pastor, i Suasi i els Electrodomèstic

Palmarès dels III Premis Enderrock de la Música Balear 2020

| 26/11/2020 a les 22:15h

Imatge il·lustrativa
Juan Miguel Morales
Malgrat tot, i per tercer any consecutiu, s'ha pogut celebrar enguany la gala dels Premis Enderrock de la Música Balear, en un context, però, condicionat per la pandèmia i les mesures de seguretat que se'n deriven. Pràcticament sense públic, i emesa en streaming a través d'Enderrock.cat, a més de per IB3, l'acte ha tingut lloc avui 26 de novembre al teatre Xesc Forteza de Palma de Mallorca. 

La gala ha començat puntual a les 20h amb l'actuació de Joana Gomila i Laia Vallès -guardonades amb el Premi Especial de la Crítica-, que han interpretat plegades "Deliris". De seguida, Pep Suasi i Victòria Maldi, repetint com a presentadors en la tercera edició de l'entrega de guardons, han donat la benvinguda als assistents i als parlaments del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis.

El primer guardó de la vesprada, el Premi Enderrock d'Honor de la Música Balear 2020, l'ha rebut Miquela Lladó de la mà d'Antoni Noguera, tinent de batlle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma. La cantautora i folklorista mallorquina ha estat mereixedora del reconeixement pel seu rol referencial en la cançó i la música tradicional i el seu treball incansable per conservar-la i difondre-la.

Tot seguit ha pujat dalt l'escenari un dels màxims referents del rap i el reggae del panorama balear, Rudymentari, que ha interpretat "Ai, muare", una cançó reivindicativa que sorgeix de converses de l'autor amb la seva mare. Després de la seva actuació s'ha començat amb l'entrega de premis atorgats per la crítica, sent guardonat l'àlbum A trenc d'alba (U98 Music, 2020) de Marala com a millor disc revelació, i el projecte a duet de Joana Gomila i Laia Vallès, materialitzat a Paradís (Bubota, 2020).
 

Clara Fiol (Marala) Foto: Juan Miguel Morales


Guanyadora del Sona9 2019 i amb una primera referència tot just sortida del forn, Maria Jaume ha cantat al Xesc Forteza "Terra banyada". La seva interpretació ha donat peu a l'entrega del Premi a la Trajectòria a Llorenç Santamaria a mans de Lluís Gendrau i Mateu Malondra. Després dels guardons ja coneguts, Joan Toni Skarabat ha començat a descobrir els premis de votació popular, en la qual han participat 10.030 persones (un 2% més que l'any passat). Miquel Brunet amb Missa del descreure (Ona Edicions, 2020) ha recollit el Premi a millor disc de clàssica, Agustí Fernàndez i Jordina Millà han guanyat el Premi a millor disc de jazz per When forest dream (Sirulita Records, 2020) i Biel Majoral, el Premi a millor disc de folk per Arasíquesí... (Ona Edicions, 2020). 
 

Llorenç Santamaria Foto: Juan Miguel Morales


Per finalitzar la primera part de l'entrega de guardons, Maria Jaume ha tornat a pujar a l'escenari, però aquesta vegada, per acompanyar Lluís Cabot (Da Souza), amb qui han interpretat a duet "Verí de s'altra punta"; posteriorment s'ha recordat a través d'un vídeo-obituari a Lluís Vivern, Jaume Triay, Toni Reynés i Jose Padilla, desapareguts enguany. Marta Elka ha prosseguit tot seguit amb el lliurament de reconeixements: Millor disc de cançó d'autor per Redó (Blau, 2020) de Bep Marquès -en comptes dels també nominats Anna Ferrer i Miquel Brunet, Marcel Pich i Guillem R. Simó-, Millor disc de músiques urbanes / hip-hop per El chico de la doble A (Blau, 2020) de Baaldo -en comptes dels també nominats Emea i Hugkakke- i Millor disc de pop-rock per Milions d'estrelles (U98 Music, 2020) de Xanguito -en comptes de Da Souza i Pèl de Gall-. D'altra banda, però, Pèl de Gall sí que s'endú a casa el Premi Enderrock de la Música Balear al millor directe confinat -que substitueix enguany i de manera puntual el guardó al millor directe-, per "Paradís (acústic des del confinament)".
 

Juan Toni Fuster Foto: Juan Miguel Morales

Després de l'actuació de l'emblemàtic Tomeu Penya, acompanyat a la guitarra per Toni Pastor, s'ha personat a la tarima del Xesc Forteza Pep Álvarez (Anegats) per fer entrega dels darrers premis de la nit. El públic ha escollit que enguany el Millor artista revelació sigui Tomeu Juan Fuster i que el Millor disc en llengua no catalana sigui el de Sara Reus, Por amor al arte (autoeditat, 2019). "Milions d'estrelles" de Xanguito ha estat així mateix considerada pel vot popular la Millor cançó balear de l'any.
 

Xanguito Foto: Juan Miguel Morales


El penúltim premi de la nit, i el darrer de la Crítica per entregar, ha estat el Premi Enderrock de la Música Balear al Millor disc de l'any, reconeixement que el jurat ha considerat que es mereix Salvatge Cor per Bruixes (DiscMedi, 2019). L'últim guardó ha estat per Xanguito, que s'ha proclamat enguany com a Millor artista segons els més de 10.000 votants. La nit conclou finalment amb l'"Exèrcit de somiadors", que han interpretat en directe Suasi i els Electrodomèstics.   

Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock de la Música Balear 2020, crònica, Premis Enderrock de la Música Balear

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.