Més d'un miler de persones van assistir als Premis Enderrock 2009

| 12/02/2009 a les 07:00h

Dimarts a la nit es van lliurar a la sala Bikini de Barcelona els Premis Enderrock 2009, la 15a edició dels Premis Enderrock - Premis de la Música Catalana, amb l’assistència de més d'un miler de persones entre artistes, indústria discogràfica, mitjans de comunicació i públic. L’acte el va presentar l'escriptor i enigmista Màrius Serra. Els Premis Enderrock són els primers i únics guardons que s’atorguen anualment a la producció musical catalana.
 La gran sorpresa de la nit, va ser la reaparició de Núria Feliu sobre l'escenari de Bikini per a cantar amb el grup de iè-iè Angelina i els Moderns la cançó "Anirem tots caps al cel". Aquesta era la primera actuació de la cantant des de la seva retirada dels escenaris. Seguint amb l’apartat d’actuacions, després d'Angelina i els Moderns, va sortir a escena Miquel Abras (millor artista, disc i lletra de pop-rock per votació popular), i el duet inèdit format per dos dels valors de la cançó d'autor més sòlids dels Països Catalans Roger Mas + Òscar Briz (millor disc de l'any i disc de folk + millor disc de cançó d'autor segons la crítica). En record als deu anys de la desaparició de Carles Sabater, Pep Sala va actuar conjuntament amb Mónica Green, protagonitzant un dels moments més entranyables de la nit. El grup revelació de l'any Manel (millor disc en cançó de pop-rock segons la crítica) va reafirmar la seva condició de banda del moment. La vetllada la van tancar les versions tropicals d'El Belda i el Conjunt Badabadoc.
En la categoria de jazz, el bateria David Xirgu, va lliurar el premi al saxofonista Martí Serra com a millor nova proposta de jazz, la cantant Núria Feliu a Santiago Auserón & Original Jazz Orquestra, com al millor grup i el pianista Chano Domínguez a Perico Sambeat per al millor disc nacional de jazz. El Premi Enderrock 2009 al millor disc internacional de jazz va ser per a Keith Jarret. Pep Salazar, organitzador del cicle ECM, en nom del pianista premiat, van recollir el guardó de mans del periodista de la revista Jaç, Ferran Esteve.
En l’àmbit dels premis de votació popular, l'actor Marc Clotet va entregar el premi a Teràpia de Shock com a millor web musical (www.terapiadeshock.com). La gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) Carmen Zapata a Jordi Planagumà (Sala La Mirona, de Salt) com a millor sala de concerts; i l'actor i guionista Ivan Morales el premi a la millor portada a Elisabeth Casals, autora de la portada del disc Objectiu:la lluna, de Lax'n'Busto. Per la seva banda, el director de cinema Albert Serra va lliurar el premi de millor clip a "Epíleg" d'Eina a Bull, en representació del grup, i Eduard Forlan, de la productora Cocobongo, realitzadora del clip.
Continuant amb els preferits del públic, el director de cinema Lluís Danés va donar al millor DVD a Gossos; l'actriu  Mar Ulldemolins a Manel com a grup revelació; la presentadora, Flora Saura a Roger Mas pel millor directe de folk; Francesc Ribera 'Titot' a Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, com a millor cançó, disc i artista de folk.
En la categoria de cançó d’autor, Cesk Freixas va premiar a Pau Alabajos, pel millor disc i artista; Helena Miquel (Facto Delafé y las Flores Azules i Élena) a Albert Fibla com a autor de la millor cançó. En nom d'Albert Pla, l'actriu Anna Rodríguez va recollir a mans de l'actor Roger Coma el premi al millor directe de cançó i al millor artista català en altres llengües.
En el camp del pop-rock, el periodista Xavi Torres va lliurar els Premis al millor directe i a la millor cançó a Lax'n'Busto; Mazoni i Sanjosex van ser els encarregats d'entregar a Miquel Abras els guardons de millor disc, artista i lletra de cançó.
En la categoria de premis de la crítica, el periodista Guillem Vidal va entregar el premi millor grup en altres llengües a The New Raemon; el  director de la revista Jaç, Pere Pons a Joan Díaz Trio i Sílvia Pérez, millor disc de jazz; el director de la revista Sons de la Mediterrània, Jordi Martí, a Òscar Briz, millor disc de canço; la directora de la revista Enderrock, Helena Morén, a Manel, millor disc de cançó de pop-rock i l’editor del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, a Roger Mas, millor disc de folk  i millor disc de l’any.
Durant la nit també es va fer el lliurament del VII Premi Joan Trayter a la millor producció i enregistrament sonor de l’any, a Núria Lozano (La Carrau), Marc Serrats i Marc Grau (Xerramequ Tiquis Miquis) pel disc Musiquetes per a la Bressola. A més, es van atorgar els nous premis de reconeixement a la trajectòria per a la indústria musical, als 15 anys de la discogràfica Música Global, 25 dels segells Picap i Fresh Sound, 30 del Taller de Músics i 40 del Festival de Jazz de Barcelona.
Arxivat a: Premis Enderrock