Cafè, copa i puro

L’agrupació Bisaura recopila en quatre discos anys de sobretaules musicals als pobles de la comarca

| 01/03/2011 a les 15:00h

Cada tardor des de fa uns quants anys se celebra un entranyable dinar de cantadors, el Cantabisaura, en algun poble del Bisaura, subcomarca prepirinenca entre Osona i el Ripollès. Ara, quatre discos plens d'espontaneïtat en recopilen els millors moments.

Rialles, grolleries, pixades fora de test, dringar de gots, espontaneïtat i tota mena de cançons. Una gravadora ha recollit discretament al llarg dels anys les diferents edicions del Cantabisaura, el dinar de cantadors que l’Agrupació Cívica i Cultural Bisaura organitza cada tardor als pobles d’aquesta zona prepirinenca entre Osona i el Ripollès, dins el cicle Ballabisaura. I ara, una selecció del bo i millor d’aquestes trobades s’ha recollit en el tetradisc Cantabisaura: Cantada al Llevant de Taula (Bisaura, 2011).    
El resultat és espectacular: 101 cançons cantades al voltant de taules i plats ben nets a Montesquiu, Santa Maria de Besora, Sant Quirze de Besora, Sora i Vidrà. Hi canten, entre molts altres, Caterina Canyelles, Gemma Pla, Jaume Arnella, Carolino, Maria Antònia Pujol, Mercè Gost, Marcel Casellas, Miquel Àngel Tena, Mireia Mena, Els Randellaires, La Romàntica del Saladar, músics del Salentu Taranya, Botifarra, Brillant, Ramon Manent
Precisament Manent ha estat qui ha gravat tot el material i n’ha fet la tria i edició: "Al Cantabisaura sempre deixava discretament un minidisc a la taula, però amb no amb la idea de publicar res, sinó de recollir cançons per aprendre’n. Amb el temps, però, vam veure que havíem acumulat un material molt valuós. Aquest és un treball molt especial, no només per la varietat d’estils i repertoris que conté, sinó perquè és una música agafada al vol sense cap mediació, és una cosa molt espontània. Això és música-verité".
El treball és presentarà el 30 d’abril al migdia al Castell de Montesquiu i, no podia ser d’altra manera, l’acte seguirà amb un bon dinar de cantadors a la Cooperativa de Sant Quirze de Besora i la corresponent sobretaula musical.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, cantabisaura, bisaura, folk, manent, cantadors