El Carrilet de la Cava se'n va a Barcelona

Els Quicos presenten les cançons de Josep Bo al Tradicionàrius

| 04/03/2011 a les 06:59h

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries presenten avui al CAT, acompanyats de convidats, el llibre-CD Lo Carrilet de la Cava i les Cançons de Josep Bo (Cossetània, 2010), Premi Enderrock per votació popular al millor disc de folk del 2010.


Els Quicos, ‘més que un grup’, són dels que gairebé no fallen mai al Tradicionàrius, on cada any són els encarregats de coordinar la Nit de les Terres de l'Ebre. En aquesta edició presentaran molt ben acompanyats un d’aquells treballs que rescaten la memòria col·lectiva d’un territori: Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo (Cossetània, 2010), un llibre-CD on els Quicos, Pep Gimeno ‘Botifarra’, La Carrau, Andreu Rifé i Terrer Roig, entre altres, recorden i evoquen els versos de Josep Bo, conegut com José del Sifonero i autor de multitud de lletres que parlen de la gent i el paisatge d’aquesta terra d’arròs que és el Delta de l’Ebre. Seva és, per exemple, la lletra de “Lo Carrilet de la Cava”, que recorda l’antic ferrocarril de via estreta que fins al 1967 unia Tortosa amb la Cava i que ha esdevingut un dels èxits més populars del repertori dels Quicos.
Però Bo no només va immortalitzar el carrilet, també va recrear amb llenguatge planer i ric del carrer els records dels dies de festa o el treball dur als arrossars entre fam i mosquits, tal com documenten al seu llibre Gemma Bo (la seva filla), Elena Fabra i Artur Gaya.
Els Quicos, que ja han presentat el treball en alguns pobles de les Terres de l’Ebre i festivals com el Tradicionàrius de Roquetes, el duran fins al CAT acompanyats de molts dels músics que també van participar al projecte i que interpretaran les cançons: el cantador de Xàtiva Pep Gimeno ‘Botifarra’ –que confessa que per alguna misteriosa raó se sent unit a la gent del Delta de l’Ebre–, els terrassencs La Carrau –un grup carismàtic que ja està acostumat a col·laborar amb els Quicos–, l’esbojarrat artista d’Ulldecona Pepet i Marieta, la cantautora Montse Castellà, el grup country-folk de Josep Maria Bonet, la banda Juno i la filla gran de Josep Bo: Juana Mari Bo. Després del concert hi haurà ball amb La Carrau, que també ha merescut un premi Enderrock de votació popular, en aquest cas en la categoria de millor artista.
D'altra banda, els Quicos faran gira durant aquesta primavera seguint la xarxa d'espais escènics de la Diputació de Barcelona. Concretament, presentaran l'espectacle Voldria tindre el talent!, on homenatgen els antics cantadors de jota, a Navarcles (5 de març), Viladecans (18 de març), Montcada i Reixac (27 de març), Vic (25 d'abril), l'Hospitalet de Llobregat (29 d'abril), Centelles (30 d'abril), Matadepera (20 de maig), Arenys de Mar (5 de juny) i Calella (17 de juny).
Arxivat a: Sons de la mediterrània, carrilet, botifarra, quicos, carrau, tradicionàrius