Tot el mar concentrat a l'Escala

Carles Dénia, Kaulakau, Estrella Morente, Manel, Maria del Mar Bonet... al IV festival Portalblau

| 12/05/2011 a les 07:00h

Del 29 de juliol al 14 d'agost se celebrarà la IV edició del Portalblau, un dels festivals que més bé han sabut definir el seu discurs i la seva programació al voltant de la història i les cultures del Mediterrani, amb concerts en espais privilegiats de l'Escala i Empúries, debats i activitats paral·leles.


Per quart any consecutiu, l’Escala esdevé port d’acollida i reflexió per a les músiques de qualitat que es fan avui al Mare Nostrum. L’escenari central serà un cop més el fòrum romà d’Empúries, on es presentaran tres propostes estel·lars en tres dies consecutius: l’algerià Kamel El Harrachi (12 d’agost), una de les grans veus del chaabi i de la diàspora algeriana; la cantaora de Granada Estrella Morente (13 d’agost), i el grup català de pop amb més projecció dels darrers anys, Manel (14 d’agost).
Uns dies abans, a La Mar d’en Manassa, el singularíssim escenari falcat damunt del mar, s’hi podran escoltar tres delícies (dues d'intimistes i una de més festiva): el nou espectacle centrat en els poetes valencians andalusins a càrrec del cantant Carles Dénia (5 d'agost), protagonista de la portada de la revista Sons de maig, Césare dell’Anna amb el grup Opa Cupa (6 d’agost) i el seu pont entre les músiques de la Itàlia meridional i els Balcans, i finalment Maria del Mar Bonet acompanyada al piano per Manel Camp (7 d’agost).
Entre les activitats paral·leles d'aquest festival que convida també al debat sobre les realitats mediterrànies, destaca la taula rodona “Nord d’Àfrica: una revolta al marge de l’Islam?”, sobre les revoltes als països de la riba sud mediterrània, que es farà el 12 d’agost abans del concert d'El Harrachi.
Finalment, s’incorpora un nou espai, la pèrgola de la plaça de Catalunya, on actuaran amb entrada lliure l'explosiu quartet d’etnojazz Kaulakau (29 de juliol), guanyadors del millor disc de folk 2010 segons la revista Sons, i el kurd Gani Mirzo (30 de juliol), llaütista amb una llarga trajectòria a Catalunya.
Fidel al costum d'intentar plasmar la filosofia del festival amb cartells originals, la imatge identificativa del Portalblau 2011 s'inspira en una figureta de ceràmica –una joguina que representa un forner amb una pala plena de pans– trobada l'any passat a la necròpolis grega d'Empúries.
Més informació: www.portalblau.cat




Arxivat a: Sons de la mediterrània, Maria del Mar Bonet, Portalblau, L'Escala, Kamel el Harrachi, Estrella Morente, Carles Dénia, Manel