Vint anys del recital al Sant Jordi

Aniversari del concert dels 'quatre grans' del rock en català

| 14/06/2011 a les 07:00h
Arxivat a: Enderrock
Avui, dimarts 14 de juny, fa 20 anys del concert de Sau, Sopa de Cabra, Els Pets i Sangtraït al Palau Sant Jordi de Barcelona, un recital que al seu dia va batre el rècord europeu de públic en un recinte tancat (21.104 espectadors) i que va certificar l'eclosió del boom del rock cantat en català. Repassem algunes de les bandes catalanes que han omplert el Palau Sant Jordi.


Dues dècades després, aquest recinte de Montjuïc segueix tenint una significació especial per a la música del país. Els propers dies 9, 10 i 11 de setembre, un dels grups que van protagonitzar l'esclat del 'rock català' dels noranta, Sopa de Cabra, hi batrà un altre rècord: mai fins ara cap artista del país havia aconseguit, cantant en català, omplir durant tres dies consecutius aquest espai majúscul, un Olimp aparentment reservat a les grans bandes i solistes internacionals.
El macroconcert del 14 juny de 1991 va ser una iniciativa dels mànagers de les quatre bandes en un moment en què necessitaven reivindicar-se a la capital del país. El concert va tenir el suport de Ressons, l’oficina de música de la Generalitat catalana. Malgrat aquest suport públic, i contra el que explica la història oficial, el concert va acabar generant beneficis per als promotors. Tot i això, en el subconscient col·lectiu va quedar instal·lat l’estigma de la subvenció a la música en català, que encara avui perviu en alguns àmbits mediàtics i culturals.
El concert dels ‘quatre grans’ del rock en català, però, ha estat l’excepció a la norma.La majoria de vegades que els grups catalans han intentat la fita del Sant Jordi ho han fet en el marc de concerts col·lectius –com el novembre de 1993 per lluitar contra la Sida– o en clau d’homenatge a músics desapareguts, com el 28 d’abril de 1999, amb l’homenatge al cantant de Sau, Carles Sabater, o el 28 de juny de 2001, amb el tribut al ‘Mestre’ Bardagí. Fins al cop de puny sobre la taula fet pels Sopa aquest 2011, només els quatre noms de la Cançó –Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet i Raimon– havien aconseguit omplir-lo en solitari. Llach ho va fer dues nits consecutives per presentar el disc Un pont de mar blava (Picap), el novembre de 1993. Raimon, l’abril del mateix any, per commemorar el trentè aniversari de la cançó “Al Vent”. Maria del Mar Bonet hi va convocar 14.000 persones el 1997 per celebrar els trenta anys de carrera artística. I Joan Manuel Serrat ha aconseguit omplir el Sant Jordi cinc vegades: dues en solitari –el 1993 presentant el disc Serrat sinfónico i el 1996 amb l’espectacle D’un temps, d’un país– i tres més l’any 2010, en companyia de Joaquín Sabina, amb l’espectacle Dos pájaros de un tiro. Per a la història queda el fet que l’únic grup de rock que, en solitari, ha aconseguit fins ara la foto d’un Palau Sant Jordi ple de gom a gom és la Companyia Elèctrica Dharma. Ho va fer el 23 d’abril de 1994, per tal de commemorar els vint anys del grup. Això serà, esclar, fins al proper setembre, quan Sopa de Cabra l’omplirà tres nits consecutives.