Un transatlàntic de les músiques improvisades

La BIB ofereix avui una sessió al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT)

| 20/06/2011 a les 12:38h
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz
Pablo Rega dirigeix la Banda d’Improvisadors de Barcelona (BIB), formada per músics de diverses generacions, que avui actuen al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona.


Més enllà de les modes, els circuits comercials i les conveniències del moment, Barcelona presenta una corrua d’escenes alternatives, soterrades i silenciades, però més actives que mai. Un bon exemple el tenim en el sector de les músiques improvisades, que té una bona legió de músics i aficionats, amb productores com Arco y Flecha i Gràcia Territori Sonor, o amb esdeveniments com el LEM i el Cabaret Hofmann. Precisament del cicle de nom germànic promogut per l’activista Serapi Soler va sorgir, el 2008, una de les propostes més engrescadores de l’univers comtal de les músiques improvisades: la Banda d’Improvisadors de Barcelona (BIB), una mena de big band dirigida per Pablo Rega i formada per músics de diverses generacions, de la categoria del violista de roda Marc Egea, els saxofonistes Alfonso Muñoz, Tom Chant, John Williams i Olga Ábalos, el trompetista Pope, els bateries Quico Samsó i Dani Domínguez, els contrabaixistes Eduard Altaba i Javi García, la violinista Elena Vázquez, el guitarrista Ignacio Lois o el vocalista Juan Crek.
Similar a formacions com la Nublu Orchestra, de l’històric Butch Morris; la Orquesta FOCO, a Madrid, o la O.M.E.GA gallega, la Banda d’Improvisadors de Barcelona treballa sota els principis de la “conducció gestual”, és a dir, a partir d’una sèrie de signes convencionals que expressa el director del conjunt —en aquest cas Pablo Rega— i que permeten alterar els aspectes formals d’una composició que, de fet, es construeix alhora que s’executa. Aquesta manera de fer la de la BIB també és coneguda com a “música instantània”, i representa la versió més contundent de la música improvisada, no exempta de fragments evocatius i amb un especial lirisme, com han pogut comprovar els aficionats dels festivals Hipersons, LEM o les Nits de Música de la Fundació Joan Miró, on ha actuat la BIB.
Un autèntic transatlàntic de la perifèria soterrània que avui, per 10 euros, podrem admirar al barceloní Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), a 2/4 de 10 del vespre.